پرونده” جاسوسی” روزنامه نگار ایرانی ـ آمریکائی، رکسانا صابری روز دوشنبه 13 آوریل به جریان افتاد، پرونده ای که ویژگی آن عدم شفافیت کامل آن است.
این زن جوان 31 ساله که از سه ماه پیش در زندان اوین به سر می برد در ایالات متحده از پدری ایرانی و مادری آمریکائی به دنیا آمد.
پرونده” جاسوسی” روزنامه نگار ایرانی ـ آمریکائی، رکسانا صابری روز دوشنبه 13 آوریل به جریان افتاد، پرونده ای که ویژگی آن عدم شفافیت کامل آن است.
این زن جوان 31 ساله که از سه ماه پیش در زندان اوین به سر می برد در ایالات متحده از پدری ایرانی و مادری آمریکائی به دنیا آمد. رکسانا از سال 2002 تهران را برای زندگی انتخاب کرد و به عنوان روزنامه نگار مستقل برای وسائل ارتباط جمعی انگلیسی کار می کرد. مقامات ایرانی ابتدا او را متهم به خرید یک بطری شراب کردند: خرید و فروش و مصرف مشروبات الکلی در ایران ممنوع است. در ماه مارس ماجرا بازتاب رسانه ای پیدا کرد. دادگاه انقلاب تهران خواستار ادامه بازداشت روزنامه نگار جوان به اتهام فعالیت بدون کارت خبرنگاری از سال 2006 شد.
هشتم آوریل داستان وارد فصل تازه ای شد: حسن حداد، معاون دادستان تهران اعلام کرد که صابری به” فعالیت های جاسوسی” اقرار کرده است. وی در زندان حقّ ملاقات نداشت، نه با بخش کنسولی، نه با وکیلش و نه با نزدیکانش. محاکمه او پشت درهای بسته در دادگاهی استثنائی برگزار شد که نام قاضی آن جزو اسرار بود.
در ایران جاسوسی مستوجب اعدام است و ملیّت دوگانه از سوی این کشور به رسمیت شناخته نمی شود. روی دادن این ماجرا درست در لحظه ای که پرزیدنت اوباما سعی می کند راهی برای تنش زدائی با ایران پیدا کند، می تواند به وخیم تر شدن رابطه میان دو کشور بیانجامد. در ماه مارس وزارت امور خارجه آمریکا نامه ای تحویل مقامات ایران داد که در آن از ایران تقاضا شده بود با صدور اجازه بازگشت سه شهروند آمریکائی ازجمله رکسانا صابری به کشورشان،” حرکتی انساندوستانه” از خود نشان دهد. امّا از این تاریخ به بعد لحن آمریکا رو به تندی گذاشت به طوری که اینک ضمن درخواست آزادی فوری روزنامه نگار، انزجار خود را نسبت به برپائی محاکمه ای” فاقد شفافیت” و اتهاماتی” بی پایه و اساس” ابراز می دارد.
کریم لاهیجی، رئیس اتحادیه بین المللی حقوق بشر ایران می گوید” اتهام جاسوسی در ایران اقدامی است در جهت گرو کشی به خصوص وقتی پای افرادی که ملّیت دوگانه دارند در میان باشد. محکوم کردن یک شهروند آمریکائی ورق دیگری در مذاکرات احتمالی[ ایران و آمریکا] به شمار می آید”.
این نخستین بار نیست که شهروندان ایرانی ـ آمریکائی در ایران تحت تعقیب قرار می گیرند. در بهار سال 2007 دو دانشگاهی به نام های هاله اسفندیاری و کیان تاجبخش ماه ها به اتهام جاسوسی در زندان اوین بازداشت بودند و پس از آنکه در تلویزیون دولتی ایران به اصطلاح اعتراف کردند در ماه ژوئیه آزاد شدند.
پرناز عظیما خبرنگار با پرداخت 550هزار دلار وثیقه از زندان رفتن نجات یافت امّا گذرنامه اش را هشت ماه ضبط کردند.
آقای لاهیجی که با روزنامه نگار جوان ایرانی ـ آمریکائی آشنائی دارد تأکید می کند:” خانم صابری هیچ ارتباطی با محافلی که بتوانند اطلاعات محرمانه را در اختیارش قرار دهند نداشت. متهم کردن او به جاسوسی علاوه بر اینکه دروغ است مضحک هم هست”. وی در ادامه می گوید:” رکسانا هیچ یک از مشخصه های یک فعال سیاسی را ندارد امّا دختر با شعوری است ولی برای یک روزنامه نگار ممکن نیست بتواند از موضوع هائی که طرح آن ها موجب خشم و دلخوری می شود اجتناب کند”.
رکسانا صابری از وقتی که کارت خبرنگاریش را از او گرفتند به آموزش زبان و فرهنگ فارسی و به پایان رساندن نگارش کتابی درباره ایران مشغول بود.
منبع: لوموند 18 آوریل