انتشار اشعار مولوی به کوشش محمد علی سپانلو، ساخت مستند زندگی کیانوش عیاری، چند روز بعد نیکی کریمی در شبکه نمایش خانگی، پروانه نمایش برای خاک آشنای فرمان آرا، کیمیایی و انتظار برای مجوز جهان رمان، تاسف و سکوت لیلی گلستان از لغو نمایشگاه گروه هفت، انتشار دومین رمان مهسا محب علی، هفتمین تجدید چاپ مجموعه داستان های محمد محمدعلی، انتظار شیوا مقانلو برای دریافت مجوز سومین مجموعه داستانش، 2 سال انتظار برای مجموعه اشعار حسین منزوی، انتشار رمان تازه فریبا وفی و اخباری از جوایز ادبی نیما و هدایت….
محمدعلی سپانلو : شعر رقصان شمس
“شعر رقصان شمس” شامل منتخبی از شعرهای مولوی، به کوشش محمدعلی سپانلو از سوی انتشارات کاروان منتشر شد. “شعر رقصان شمس” منتخبی از شعرهای مولوی است، که به گفته سپانلو، شامل شعرهای ریتمدار است که بعضی از آنها تاکنون در هیچ گزیده این شاعر منتشر نشدهاند.
او در اینباره میگوید: شعرهایی که در این مجموعه آمدهاند، شعرهایی بیشتر دارای ریتم هستند و انتخاب من به دلیل موسیقی آنها بوده؛ نه ارزش ادبی.
همچنین لوح فشرده گزیدهای از شعرهای سپانلو با صدای خودش با عنوان “سندباد” مجوز انتشار دریافت کرده است و از سوی نشر یادشده منتشر خواهد شد.
انتخاب این شعرها را ناشر انجام داده است و سپانلو میخواسته سلیقهای غیر از سلیقه خودش در انتخاب آنها دخیل باشد.
“گیوم آپولینر در آیینه آثارش” نوشته پاسکال پیام نیز با ترجمه سپانلو، اثر دیگری است که منتشر میشود. این کتاب بعد از 15 سال با تجدیدنظر مترجم، دوباره منتشر خواهد شد، که برای مجوز انتشار ارائه شده است.
از سوی دیگر، “مقلدها” اثر گراهام گرین با ترجمه این مترجم از سوی نشر افق به چاپ چهارم خواهد رسید، که چند ماهی است در انتظار مجوز انتشار است.
“قصه قدیم”، مجموع 111 قصه، و مجموعه شعر “کاشف از یادرفتهها” نیز در انتظار تجدید چاپ سوم و دوم هستند.
سپانلو این روزها کتاب گفتوگویش را از مجموعه “تاریخ شفاهی ادبیات معاصر”، ویرایش میکند. به گفته این شاعر و مترجم، این اثر بسیار طولانی شده و به گونهای خاصیت رمان یافته است. او در این کتاب به نهضتهای ادبی، مجلات ادبی و روند شکلگیری آنها پرداخته است.
کیانوش عیاری: مستند عیار ناب سادگی
فیلم مستند “عیار ناب سادگی” ساخته احد صادقی که در مورد زندگی و آثار کیانوش عیاری است در مراحل پایانی تدوین است و به زودی آماده پخش خواهد شد.
فیلمبرداری فیلم مستند “عیار ناب سادگی” از اهواز زادگاه عیاری شروع شده است و در تهران ادامه پیدا میکند. همچنین در این فیلم هنرمندان و سینماگران برجستهای همچون رخشان بنیاعتماد، عباس کیارستمی، مهدی هاشمی، داریوش عیاری، ناصر غلامرضایی و بهرام دهقانی در مورد کیانوش عیاری و آثار وی سخن گفتهاند. یکی از ویژگی های این مستند آن است که در فیلمبرداری آن برای اولین بار از دوربین p2 استفاده شده و این مستند به صورت فول اچی دی فیلمبرداری شده است. سایر عوامل ساخت این مستند عبارتند از، کارگردان: احد صادقی، مشاورکارگردان: علیرضا توانا، تهیهکننده: مسعود بهنام، مدیر تصویربرداری: علی لقمانی، صدابردار: حسین مافی، تدوین : امیر حسین حیدری، میکس و صداگذاری مسعود بهنام، دستیار تصویربردار: هادی شلالوند، دستیار کارگردان: سلاله مرادی، مدیر تولید: سعید زینالعابدینی، با همکاری: منوچهر شاهسواری، سیدرضا میرکریمی، مازیار میری، حسن آقا کریمی و علیرضا رئیسیان.
نیکی کریمی : “چند روز بعد” در شبکه نمایش خانگی
دومین فیلم سینمایی نیکی کریمی در مقام کارگردان با نام “چند روز بعد” بدون اکران در سینماها راهی شبکه خانگی شد.
نیکی کریمی پس از ساخت فیلم سینمایی “یک شب، دومین فیلم خود را در همان حال و هوا با نام “چند روز بعد” ساخت، فیلمی که سرنوشتی مثل فیلم اول او پیدا کرد و هیچگاه راهی به پرده سینماها نیافت. این فیلم در جشنواره بیست و پنجم فیلم فجر در بخش جشنواره جشنوارهها اکران شد و پس از آن دیگر مجالی برای اکران عمومی پیدا نکرد. این فیلم به تازگی موفق به دریافت پروانه نمایش برای عرضه در شبکه ویدیویی شده است. بر همین اساس مؤسسه رسانههای تصویری در عرضه جدید فیلمهای خود این ساخته نیکی کریمی را وارد بازار کرده است.
کریمی این فیلم را در سال 1384 بر مبنای فیلمنامهای از شادمهر راستین جلوی دوربین برد. در این فیلم او بر خلاف فیلم اولش که در آن بازی نداشت عهدهدار نقش اصلی است و نقش مقابل او را هم نیلوفر خوشخلق برعهده دارد. احسان امانی، علیرضا انوشفر دیگر بازیگران این فیلم هستند. “چندروزبعد” در مدت زمان 100 دقیقه به تهیهکنندگی محمدرضا تختکشیان تهیه و تولید شده است.
بهمن فرمانآرا: خاک آشنا و مردی برای تمام فصول
“خاک آشنا” به کارگردانی بهمن فرمانآرا پروانه نمایش گرفت وبا اصلاحات انجام شده جهت پخش فیلم به هدایت فیلم سپرده است.
آخرین ساخته سینمایی فرمان آرا، روایت نامدار (رضا کیانیان) نقاش و هنرمندی است که در گریز از هیاهوی مرکز به روستایی در کردستان پناه برده و سالها است به خلق آثار خود مشغول است را روایت میکند که با ورود خواهرزاده جوان او به محیط روستا در کنار وقایعی که در محیط روستا رخ میدهد، باعث تغییری شگرف در زندگی نامدار میشود و او را وا میدارد که در شیوه زندگی خود بازنگری کند.
رضا کیانیان، بابک حمیدیان، مریم بوبانی، بیتا فرهی، رویا نونهالی، نیکو خردمند، هدایت هاشمی و رعنا آزادیفر در این فیلم به ایفای نقش میپردازند.
“خاک آشنا” را عباس گنجوی تدوین کرده است و موسیقی آن را کارن همایونفر ساخته است.
هم چنین فرمان آرا قصد دارد “مردی برای تمام فصول”، نوشته “رابرت بولت” -یکی از نمایشنامههای کلاسیک جهان - براساس ترجمه فرزانه طاهری به روی صحنه ببرد.
نگار اسکندرفر و محمد رحمانیان تهیهکنندگان این نمایش خواهند بود که بازیگران صاحب نامی از سینما و تئاتر در آن به ایفای نقش خواهند پرداخت.
رضا کیانیان (سرتامس مور)، عزتالله انتظامی (کاردینال ولزی)، هدیه تهرانی (مارگرات مور)، آتیلا پسیانی (تامس کرامول)، مهتاج نجومی (آلیس مور) و حسن معجونی (مرد عام) از جمله بازیگران اصلی آن هستند که در کنار پیام دهکردی، بابک حمیدیان و هدایت هاشمی به ایفای نقش میپردازند.بهمن فرمانآرا را در این نمایش محسن شاه ابراهیمی بهعنوان طراح صحنه و لباس و احمد پژمان در مقام آهنگساز همراهی میکنند.
تهیهکنندگان و کارگردان نمایش امیدوارند بهار سال آینده “مردی برای تمام فصول” را به روی صحنه ببرند.
کیمیایی : جهان رمان در انتظار مجوز
کتاب “کیمیایی و جهان رمان” درباره داستاننویسی مسعود کیمیایی به چاپ میرسد.
کتاب “کیمیایی و جهان رمان” شامل نقدی بر رمان “جسدهای شیشه ای” و تحلیلی درباره فضای داستاننویسی این کارگردان به همراه مصاحبه با او درباره این رمان است، که توسط آرش سنجابی تدوین شده است. “کیمیایی و جهان رمان” از سوی انتشارات مروارید در انتظار دریافت مجوز نشر است.
لیلی گلستان: تاسف و سکوت
مدیر فرهنگسرای نیاوران گفت: طی نامهای که از سوی معاونت هنری و دفتر هنرهای تجسمی مبنی بر برگزاری نمایشگاه بزرگ فروش آثار هنری در تالار وحدت و نیاز به هماهنگی هنرمندان و سازمانها برای برپایی این رویداد دریافت کردیم، برنامهی گروه “هفت نگاه” لغو شد.
علیاصغر مهرآیین درباره دلایل عدم برگزاری نمایشگاه فروش آثار هنری گروه “هفتنگاه” توضیح داد: این نمایشگاه قرار بود از 27 دی تا 8 بهمن در مجموعه فرهنگسرای نیاوران برگزار شود، اما درتاریخ 11 آذرماه از سوی معاونت هنری نامهای دریافت کردیم مبنیبر اینکه برای انسجام فعالیتهای هنرهای تجسمی باید از یک ماه قبل از برگزاری هر نمایشگاهی مراتب آن برای صدور مجوز کتبی به معاونت هنری اعلام شود و تا زمان صدور مجوز کتبی امکان برگزاری این نمایشگاهها وجود ندارد.
در همین رابطه لیلی گلستان، مدیر گالری گلستان و یکی از هفت گالری تحت پوشش مجموعه “هفت نگاه” توضیح داد: بعد از تغییر زمان برگزاری نمایشگاه به مجموعه سعدآباد مراجعه کردیم، ولی مدیریت این مجموعه نیز بعد از پیگیری برای کسب مجوز برگزاری نمایشگاه بزرگ فروش “هفتنگاه” با جواب مشابهای مواجه شد.او گفت: ما برای چنین اتفاقی متاسف هستیم و ترجیح میدهیم سکوت کنیم.
مهسا محبعلی : انتشار دومین رمان
دومین رمان مهسا محبعلی با عنوان “نگران نباش” منتشر شد. به گفته نویسنده، “نگران نباش” به نوعی رمانی است که با فضای اجتماعی همراه است و بیشتر درباره جوانهای امروزی و متولدین دهه 60 روایت شده است. کتاب یادشده به تازگی از سوی نشر چشمه منتشر شده است.
همچنین قرار است مجموعه داستان “عاشقیت در پاورقی” و رمان “نفرین خاکستری” محبعلی از سوی نشر چشمه و افق برای نوبت چهارم و سوم تجدید چاپ شوند.
محمدعلی: هفتمین تجدید چاپ از ما بهتران
کتاب “از مابهتران” همانگونه که ازعنوانش پیداست، مجموعهای است از داستانهای کوتاه که در آنها جن و پری و موجودات خیالی، قدم میزنند. محمد محمدعلی که در اکثر آثارش، ردپایی از فرهنگ و ادبیات عامه دیده میشود، در این کتاب مشخصا دنیای جادویی از مابهتران را نشانه گرفته است و کتابی با محوریت این موجودات، شکل داده است.
داستانهای “از مابهتران” به ترتیب عبارتند از: “جن”، “سرناچی”، “چشمسفید”، “قاسم شرطبند”، “علی پیشپیشی”،”ما بیگداران”،”مرغ عشق و آهو”، “ایستگاه هراس”، “شکار در سراب نیلوفر”، “چهارشنبه سوری” و “مهمانسرا”.
این چهارمین چاپ این کتاب در نشر “کاروان” است. در مجموع “از مابهتران” هفت بار منتشر شده است. سه چاپ دیگر این کتاب توسط انتشاراتیهای “رواق”، “بزرگمهر”و “راهیان اندیشه” به بازار عرضه شده بود.
این روزها محمدعلی، چاپ سوم رمان “قصه تهمینه”، چاپ سوم مجموعه داستان”چشم دوم” و چاپ سوم “گفتوگو با احمد شاملو”را در دست انتشار دارد که این کتاب اخیر، با نام “شاملویی که من میشناختم” منتشر میشود. این آثار، همگی در انتشارات “کاروان” به چاپ میرسند.
شیوا مقانلو : در انتظار مجوز
شیوا مقانلو به همراه نگارش سومین مجموعه داستانش، ادویج دانتیکا - نویسنده آمریکایی - را به فارسیزبانان معرفی میکند.
“ژالهشکن” اثر ادویج دانتیکا - نویسنده آمریکایی هاییتیالاصل - است که تاکنون کتابی از او در ایران منتشر نشده است. به گفته مترجم، این اثر که جایزه پن - فاکنر آمریکا را از آن خود کرده، جزو رمانهای پروفروش آمریکا بوده است و ترجمه آن از فروردینماه در انتظار دریافت مجوز انتشار به سر میبرد.
دانتیکا متولد نوزدهم ژانویه 1969 در پورت آپرنیس هاییتی است که دو سال از زندگیاش را در این شهر گذراند و از آن به بعد به نیویورک مهاجرت کرد. اولین داستان او با نام “کریک کرک” در سال 1995 منتشر شد. مجله نیویورکر این نویسنده را جزو 20 داستاننویس برگزیده قرن بیستویکم معرفی کرده است.
مقانلو همچنین مشغول آماده کردن سومین مجموعه داستانش که هنوز برای آن نامی انتخاب نکرده است.پیشتر، مجموعههای داستان “دود مقدس” و “کتاب هول” از این نویسنده و مترجم منتشر شده است.
حسین منزوی : 2 سال در انتظار مجوز
در حالیکه “مجموعه اشعار” حسین منزوی همچنان در انتظار چاپ به سر میبرد، دو کتاب منتشرنشده از این شاعر فقید در راه است.
کتاب “ترکان پارسیگوی” شعرهای فارسی بیش از 30 شاعر ترکزبان است که توسط منزوی گردآوری شده است.
همچنین با ترجمه این شاعر از ترکی آذری به فارسی، ادامه داستانهای “تیغ زنگزده” از نویسندگان کشور آذربایجان، که تاکنون منتشر نشدهاند، به همراه کتاب یادشده از سوی نشر آفرینش انتشار میابند.
“مجموعه اشعار” حسین منزوی نیز به گفته مدیر انتشارات آفرینش، نزدیک دو سال است که در انتظار مجوز نشر به سر میبرد و قرار است با همکاری انتشارات نگاه منتشر شود.
این مجموعه با تفکیک محتوایی شعرهای منزوی به غزل، نیمایی، سپید، مثنوی و… با مقدمه محمدعلی بهمنی همراه است.
حسین منزوی متولد اول مهرماه سال 1325، شعر گفتن را از اواسط دهه 40 شروع کرد و در قالب آزاد، نیمایی و غزل به طبعآزمایی پرداخت. بیشتر شهرتش به خاطر غزلهایش است و او را از پایهگذاران غزل نو میدانند؛ منزوی در حرکت غزل از فضای سنتی به سمت شعر و پیام نیما یوشیج تأثیر بسزایی داشت.
این شاعر غزلسرا اردیبهشتماه سال 83 در سن 58سالگی بهعلت بیماری قلبی و تنفسی درگذشت.
فریبا وفی : انتشار رمان جدید
کتاب “در راه ویلا” جدیدترین اثر فریبا وفی تا ماه دیگر وارد بازار کتاب میشود.
فریبا وفی، با اعلام این خبر و بیان اینکه این کتاب مجموعهای از داستانهای کوتاه وی است گفت: سبکی که در داستانهای این مجموعه از آن بهره بردهام در ادامه کتابهای قبلی ام است. البته تلاش کردهام این سبک را با توجه به فضای داستانی این قصهها کمی تغییر دهم. “در راه ویلا” که هفته گذشته مجوز انتشار را دریافت کرد شامل 9 داستان کوتاه در 102 صفحه است و توسط نشر چشمه منتشر میشود.
مجموعه داستانهایی مانند در “پرنده من”، “عمق صحنه”و “حتی وقتی میخندیم” ازجمله مجموعه داستان های کوتاه این نویسنده هستند که تا به حال منتشر شدهاند.
داستانهای راه یافته به مرحله بعدی جایزه هدایت معرفی شدند
سی داستان راه یافته به مرحله بعدی هفتمین دوره جایزه داستان کوتاهنویسی صادق هدایت معرفی شدند.
داستانهای راه یافته به مرحله بعدی این جایزه از بین 600 داستان فرستادهشده به دبیرخانه جایزه و بعد از داوری داوران در مرحله اول، به ترتیب حروف الفبا عبارتاند از: “آینه” فرشته احیایی، “برمیگردم پشت آن همه کاج” حسین ایمانیان، “بلوکهای بتونی” امید پناهیآذر، “پازل” زهرا مهرمحمدی، “پشهخاکیها” سیما رحیمی، “پیر” نرگس رستمی، “تعطیلات” سودابه طهماسبی، “حالا همه صداها مال ماست” سمیه یخچالی، “خاطرات نقاشی” حامد عاشقطوس، “خرگوش خاکستری” آرش شفاعی، “داغ سم” احمد مشکلاتی، “درد” شهلا شهابیان، “دوستان یا داستان کوتاه سائیدگی” ایثار ابومحبوب، “دو سفید و یک سیاه” نگار تقیزاده، “دیدار” امیر رحیمی و “سوسک” علیرضا علیاننژاد.
جهانگیر هدایت - دبیر جایزه داستان کوتاهنویسی صادق هدایت -، دیگر داستانهای راه یافته به این مرحله را نیز به این ترتیب معرفی کرد: “سیما” مهدی صداقتپیام، “غارت فاو” حسن بهرامی، “قلب ساعتی” محمدعلی خبیر، “کالباس شیرین” محسن تودهفلاح، “کوچه تنگه” عشرت رحمانپور، “گربه در زیرزمین” علی چنگیزی، “محاق” ندا کاوسیفر، “مردهکشی” غلامحسین دهقان، “من ریموند کارور هستم” مصطفی عزیزی، “منفی در مثبت” ایمان عابدین، “نیزار” میترا بابایی، “همه چشمها را محسور خود کنید” سپیده سیاوشی، “هویت مجهول” محمدمهدی ابراهیمی و “یک ملاقات دوستداشتنی” مهدی فاتحی.
از میان داستانهای یادشده، 10 داستان به مرحله پایانی راه می یابند و سه نفر برنده نهایی این مسابقه در مراسم پایانی در بهمنماه معرفی خواهند شد.
نتایج اولیه جایزه “نیما یوشیج” بهمن اعلام میشود
نتایج اولیه جایزه شعر و نقد شعر “نیما یوشیج” 15 تا 20 بهمنماه اعلام میشود.
داریوش معمار - دبیر این جایزه - گفت: حدود 900 شعر از 340 تا 350 شاعر و 200 نقد از نشریههای کاغذی و اینترنتی گردآوری شده؛ به جز سه سایت مثل “عصر آدینه”، که به خاطر حذف آرشیو، به شعرها دسترسی نداشتیم. همچنین نسخههای مجلههای “رودکی” و “نافه” به ما نرسید.
او با اشاره به اینکه 9 نفر از 10 کارشناسان جایزه، کار بررسی آثار را آغاز کردهاند، افزود: محمد حقوقی به خاطر کسالت هنوز بررسی آثار را شروع نکرده است؛ اما هوشنگ چالنگی، محمد شمس لنگرودی، حافظ موسوی، علی باباچاهی، شمس آقاجانی، علیشاه مولوی، مهرداد فلاح، شاپور جورکش و عباس صفاری در حال بررسی آثارند.
به گفته این شاعر، هر کارشناس 10 شعر و یک نقد را انتخاب و معرفی میکند، که در نهایت، 100 شعر و 10 نقد معرفی خواهند شد و البته بعضی از آنها ممکن است مشترک باشند.
او همچنین عنوان کرد، آثار منتخب مرحله نخست جایزه “نیما” از طریق یک مجله یا سایت اینترنتی منتشر خواهند شد.
بررسی آثار این جایزه در حوزه شعر مدرن (نو) است؛ اما نقد، تمام زمینههای شعری را دربر میگیرد و نتایج نهایی نیز اردیبهشتماه سال آینده اعلام خواهد شد.
جایزه شعر “نیما” به دو شاعر که شعرهایشان در سال 86 در مجلات کاغذی و الکترونیکی به چاپ رسیده است، تعلق میگیرد.
جایزه نقد “نیما” نیز به یک نقد که در رابطه با شعر در سایتها یا مجلات کاغذی چاپ شده است، اهدا میشود و یک جایزه به کتاب شعری که در سه سال گذشته در فضای اینترنت توسط سایتهای ادبی یا بهصورت شخصی منتشر شده است، تعلق میگیرد.