کوروش سلیمی
همزمان با توقیف مجله شهروند امروز به دلیل نقد فعالیت های دولت، و معرفی یک سردار سابق سپاه برای وزارت کشور، رسانه ای دولتی تبلیغات وسیعی را علیه رقیبان احتمالی احمدی نژاد در انتخابات آینده ریاست جمهوری آغاز کرده اند. همزمان، وزارت ارشاد فعالیت هائی را برای جلوگیری از انتقاد از دولت در نشریات در برنامه گذاشته که عنوان آن را اجرای تذکر رهبر جمهوری اسلامی و جلوگیری از تبلیغات انتخاباتی زودهنگام ذکر کرده است.
تحلیلگران سیاسی معتقدند این اقدامات، در راستای آرایش تازه ای است که دولت و هوادارانش به خود گرفته اند تا با شعار “فقط احمدی نژاد” به انتخابات بروند.
روز دوشنبه روزنامه کیهان در سرمقاله خود با امضای حسین شریعتمداری با عنوان “چرا احمدی نژاد” رسما اعلام داشت که انتقادهای وارده به دولت را حدود ده در صد وارد می داند و در انتخابات آینده از وی پشتیبانی می کند. این مقاله همزمان با تشکیل گروه کار جامعه روحانیت مبارز که همان روز تشکیل شد معنای ویژه ای داشت. اما این که جامعه روحانیت در مورد حمایت از احمدی نژاد به نتیجه نرسید و جلسه بی نتیجه تمام شد انعکاسی در کیهان و ایران و رسالت نیافت.
روز سه شنبه تیتر اول روزنامه ایران بود “اهداف سیاسی پشت نامه اقتصاددانان” و گزارش دنبال آن، اقتصاددانانی را - که در سومین نامه خود نشان داده بودند که هر چه در نامه های قبلی دولت را برحذر داشتند اتفاق افتاده است - به عنوان شکست خوردگان سیاسی نام برد . تیتر دوم همین شماره “بحران صدا در پایتخت است” که در آن ادعا شده که دولت و سازمان حفاظت از محیط زیست به وظایف خود عمل کرده اند اما شهرداری [ به مدیریت قالیباف، رقیب احمدی نژاد] به وظایف خود عمل نکرده و باعث چنین مصیبتی شده است.
روزنامه ایران نوشته: “آئین نامه کاهش آلودگی صوتی یا استاندارد صدا در محیط های شهری ابتدای امسال در کمیسیون زیربنایی دولت به تصویب رسید و برای اجرا به سازمان های ذی ربط ابلاغ شد. هم اکنون بیش از شش ماه از تصویب و ابلاغ این آئین نامه می گذرد اما همچنان بوق اتومبیل ها و سر و صدای ناهنجار و گوش خراش موتوسیکلت ها، گریبانگیر پایتخت نشینان است و به گفته برخی مسئولان ممکن است به این زودی هم از آنان جدا نشود”
روزنامه کیهان هم بعد از دو روز انتقاد تند از اقتصاددانان و نامه های آنان، روز سه شنبه گزارش اصلی خود را به موضوع آلودگی هوای تهران اختصاص داد و با عنوان “آلودگی هوا را جدی نمی گیریم - گلوی شهر در پنجه آلودگی” نوشت: “روز با سوزش چشم ها، تنگی نفس، سرفه های پی درپی و کم حوصلگی آغاز می شود. در برنامه صبحگاهی تلویزیون دکتر تاکید می کند حتما از ماسک استفاده کنید! هوای سرد و خاکستری برشانه شهر سنگینی می کند. از ارتفاعات اطراف می توان سیاهی دود و گرفتگی دل یک کلان شهر را به وضوح دید.”
گفتنی است در دو روز گذشته آشکار شد که دولت نه تنها حاضر نشده به متروی تهران که در اختیار سازمانی به ریاست مهدی هاشمی است کمک کند، بلکه علی رغم برداشت های پی در پی از صندوق ذخیره ارزی، راه استفاده از این صندوق برای توسعه مترو را بسته است. این خبر در نشریات دولت انعکاسی نیافت. در حالی که به عقیده کارشناسان مسایل شهری، است توسعه مترو مهم ترین راهی است که برای جلوگیری از آلودگی های شهر وجود دارد.
تدبیر دولت
تمام این تحولات، در شرایطی صورت می گیرد که به نوشته روزنامه ایران وزیر ارشاد از برگزاری نشستی با مدیران روزنامه ها برای ابلاغ نظر رهبر خبر داده و گفته این جلسه “ بامحور ابراز ناخرسندی رهبر معظم انقلاب از برخی تخریب ها علیه دولت در فضای رسانه ای کشور” برپا می شود.
محمدحسین صفار هرندی پنهان نکرده که در جلسه با مدیران روزنامه ها در پی راهی برای جلوگیری از انتقاد از دولت خواهد بود نشان داده و افروده: “ البته بنده می دانم درباره بعضی از رسانه ها که فقط به دنبال فعالیت حزبی هستند، چندان نمی توان امیدوار بود.“
آگاهان سیاسی چنین تهدیدی را سه روز بعد از توقیف مجله شهروندامروز توسط هیات نظارت بر مطبوعات وزارت ارشاد معنادار خوانده اند.
از سوی دیگر، یک کارشناس مطبوعاتی در تهران با اشاره به سابقه دوازده ساله روزنامه ایران که توسط خبرگزاری جمهوری اسلامی منتشر می شود تاکید می کند به یاد ندارد که این روزنامه چنین بی پروا – و همانند روزنامه های تندرو جناح راست – به خدمت دولت و گروهی خاص درآمد و علیه سایر گروه ها فعال شده باشد.
یکی از این کارشناسان با اشاره به دو دولت گذشته می گوید در گذشته، روزنامه ایران با این عنوان که از بیت المال اداره می شود از جهت گیری های جناحی برحذر داشته شده بود. اما در یک سال گذشته و بعد از اعلام نارضایتی دولت از منتخبان اولیه خود، تمامی صفحات این روزنامه به حمله به منتقدان دولت، حتی در قوای مقننه و قضاییه، شهرداری تهران، مجمع تشخیص مصلحت نظام اختصاص دارد یافته است.
این کارشناس از جمله تاکید دارد که حتی اعضای کابینه چون دانش جعفری و طهماسب مظاهری و پورمحمدی هم تا زمان حضور در دولت ایمن بودند ولی از فردای برکناری یا استعفا مخاطب مقالات تند روزنامه ایران قرار گرفتند و از آنها با عناوین خاص یاد می شود.