وحید ثابتیان
درحالی که شمارش معکوس برای پاسخ ایران به قطعنامه 1737 شورای امنیت مبنی بر متوقف ساختن غنی سازی اورانیوم آغاز شده است، منابع غربی از تمایل شدید ایران برای ساختن 3000 دستگاه سانتریفوژخبرداده اند. همزمان محموداحمدی نژاد، قانون الزام دولت به تجدید نظر در روابط با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای اجرا ابلاغ کرده است.
ابلاغ تجدید نظر درروابط با آژانس درحالی مطرح می شود که علی لاریجانی از سفر به عربستان سعودی وملاقات با مقامات بلند پایه این کشوردست خالی بازگشته است. در شرایطی که مقامات رسمی هیچ اطلاعاتی دراین خصوص را منتشر نکرده اند، منابع غربی از درخواست دبیرشورای امنیت ملی ایران از ریاض برای پادرمیانی میان ایران وآمریکا خبرداده اند که روابط بسیار سرد وپرخاشگرانه ای را طی هفته های اخیر تجربه کرده اند. کویت تایمز درگزارشی درباره این سفر آورده است که لاریجانی نامه رهبری ومحمود احمدی نژاد را تقدیم مقامات سعودی کرده است.
به نوشته این روزنامه، مقامات سعودی ازبرنامه هسته ای ایران خوشنود نیستند و نفوذ این دولت شیعه درعراق را با نگرانی دنبال می کنند. کویت تایمزهمچنین با اشاره به موافقت کشورهای عربی وکشورهای حاشیه خلیج فارس افزوده است که این کشورها در سال 2003 اگرچه در افکارعمومی تلاش کردند خود را مخالف حمله آمریکا به عراق نشان بدهند اما درعمل حمله آمریکا را مورد حمایت قرارداده وبه آن رضایت دادند. اما حالا آنها نگران آن هستند که حمله آمریکا به ایران بحران های محیط زیستی وتبعات نظامی فراوانی را برای آنها به همراه بیاورد.
علی لاریجانی روز یکشنبه به دیدار پادشاه عربستان رفت. همزمان سعود الفیصل وزیر امورخارجه عربستان سعودی که پس ازدیدار با لاریجانی با کاندولیزا رایس نیزملاقات کرده بود، با شرکت در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد که حاضر به میانجی گری میان ایران وآمریکا نیست؛ تا بدین ترتیب با ایستادن درکنار آمریکا، پاسخ صریحی به درخواست ایران داده باشد. سعودالفیصل گفته است که آرزو می کند هیچ مناقشه ای میان ایران وآمریکا نباشد.
با وجود ناکامی سفرلاریجانی به فرانسه، روزنامه لوموند ازحضور قریب الوقوع فرستاده ویژه ژاک شیراک درتهران سخن گفته است. چندی پیش محموداحمدی نژاد با فرستادن هاشمی ثمره به عنوان مشاور ویژه خود به کاخ الیزه، تلاش کرده بود با پیشنهاداتی به پاریس درصف کشورهای شورای امنیت سازمان ملل شکاف ایجاد کند. با این وجود نه تنها فرانسه، بلکه چین وروسیه نیز به آمریکا ملحق شدند تا قعطنامه تحریم علیه ایران صادر شود. فرستاده شیراک تلاش خواهد کرد مقامات تهران را برای یافتن راه حلی دیپلماتیک قانع کند.
نمایندهی اسبق ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درواکنش به ابلاغ تجدید نظر در همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایسنا گفته است: “اقدامات زیادی را میتوان صورت داد چرا که ایران بسیار فراتر از تعهدات قانونیاش تا به حال با آژانس همکاری میکرده است. مثلا تعداد نفر - ساعتهایی که بازرسان از مراکز هستهیی ایران بازرسی داشتهاند میتواند مورد تجدید نظر قرار گیرد. این میزان بازرسی از ایران در تاریخ آژانس بیسابقه بوده است. همچنین میتوان فاصله بین بازرسیهای بازرسان آژانس را طولانیتر کرد.”
محسن رضایی دبیرمجمع تشخیص مصلحت نظام، دیروز با ارتباط دادن برنامه جدید جورج بوش در عراق به ایران گفت: “ بوش میخواهد وزنهای را نسبت به ایران بردارد که خیلی بیشتر از ظرفیت و تواناییاش است و فکر میکنم کارش کاملا شکست خورده است و به نتیجه نخواهد رسید و ملت ایران در مقابل فشارهای سیاسی وامنیتی بوش، مقاومت خواهد کرد. افزایش 20 هزار نفری، بیشتر جنبهی دفاعی دارد؛ چون آمریکاییها میترسند اگر فشارهای زیادی علیه ایران وارد کنند، ممکن است در عراق حوادثی برایشان ایجاد شود، بنابراین این افزایش نیرو، بیشتر جنبه دفاعی دارد.”
ایران دومین آبشار سانتریفوژ 164 تایی خود را ماه اکتبر درتاسیسات غنی سازی نطنز راه اندازی کرد و به گفته مقامات ایرانی تا پایات ماه مارس وسال نوایرانی این تعداد به 3000 خواهد رسید و درمقطع بعدی ایران به راه اندازی 60000 دستگاه سانتریفوژ اقدام خواهد کرد. تنها نصب این مقدار سانتریفوژ است که به تهران امکان می دهد که به تولید سوخت درمقیاس صنعتی بپردازد. ایران از روز 23 دسامبر که قعطنامه شورای امنیت علیه فعالیت های هسته ای صادر شد تا روز 13 فوریه برای پاسخگویی وقطع همه فعالیت های هسته ای فرصت دارد که با اظهار محمود احمدی نژاد ودر صورت گسترش فعالیت های غنی سازی ویا حتی ادامه آن عملا باید درانتظار تحریم های گسترده تری باشد.