کشورهای پادشاهی حوزه خلیج فارس روز پنج شنبه اظهار داشتند که هرگونه مذاکره برای حل و فصل کردن معضل یمن باید در ریاض و تحت نظارت کشورهای منطقه انجام شود. این کشورها پیشنهاد تهران برای انجام مذاکرات بین المللی خارج از مدار عربستان سعودی را رد کردند.
شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس این خواسته را پس از نشست وزرای امور خارجه شان در پایتخت عربستان مطرح ساختند. موضوع این نشست جنگ یمن بود که حملات هوایی و درگیری هایی بدون وقفه در آن، به ویژه در بخشهای جنوبی آن، جریان دارد.
مردم این کشور در یک وضعیت بحرانی انسانی قرار گرفته اند و این درحالی است که “سازمان برنامه غذایی جهانی” اعلام کرده که به دلیل کمبود سوخت مجبور است توزیع مواد غذایی را به تدریج متوقف سازد.
به گفته این سازمان، طی دو هفته اخیر یک سری کمک های فوری غذایی برای ۷۰۰ هزار نفر در سراسر یمن به انجام رسیده و اکنون “بسیاری از خانواده ها نمی دانند آذوقه بعدی شان از کجا و چه زمانی خواهد رسید”.
از تاریخ ۲۶ مارس، عربستان سعودی، به عنوان رقیب بزرگ ایران شیعه، رهبری ائتلافی متشکل از ۹ کشور عربی را برعهده گرفته که مواضع حوثی های شیعه را بمباران می کنند تا شورشیان نتوانند کل یمن را به تسخیر خود درآورند.
تاکنون، نه سازمان ملل و نه قدرت های جهانی موفق به اعلام آتش بس نشده اند.
کشورهای شورای همکاری خلیج فارس [عربستان، بحرین، امارات متحده عربی، کویت، عمان و قطر] درب را به روی مذاکره نبسته اند، ولی شرایط خاص خود را برای انجام این کار دارند.
اختلاف بر سر مذاکره
وزرای خارجه کشورهای خلیج فارس در بیانیه خود آورده اند که هرگونه مذاکره ای باید “زیر نظر شورای همکاری خلیج فارس و در ریاض انجام شود” و اینکه طرفین باید “مشروعیت” رییس جمهور عبدالرب منصور هادی را که به عربستان پناه برده بپذیرند.
در جناح ایران، مواضع کاملاً متفاوت است. به گفته محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، مذاکرات احتمالی “باید در جایی برگزار شود که در درگیری ها دخالتی نداشته”.
قرار است رییس جمهور فرانسوا اولاند، به عنوان اولین رییس دولت یک کشور غربی، روز سه شنبه در یک نشست مشورتی با حضور کشورهای شورای همکاری خلیج فارس شرکت کند.
آخرین نشانه از تنش های فزاینده میان ایران و عربستان این بود که تهران مسؤول امور عربستان را فراخواند و مراتب اعتراض خود را به اطلاع وی رساند: دلیل این موضع گیری، پرواز جنگنده های سعودی در کنار یک هواپیمای باری ایرانی حامل کمک های بشردوستانه بود که امکان فرود در فرودگاه صنعا را نیافت و به تهران بازگشت.
این چهارمین بار طی یک ماه اخیر است که مسؤول امور عربستان در تهران فراخوانده می شود.
دریاسالار حبیب الله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ایران، گفت که دو ناو جنگی ایرانی در مدخل باب المندب، آبراهه استراتژیک میان یمن و جیبوتی، مستقر شده اند. قابل ذکر است که روزانه ۴ میلیون بشکه نفت از این آبراهه می گذرد.
به گفته او، این ناوها “در خلیج عدن مستقر شده اند […] تا امنیت کشتی های باری کشورمان را در برابر تهدید دزدان دریایی حفظ کنند”.
به گفته سازمان ملل که نماینده اعزامی جدیدی را برای یمن تعیین کرده، درگیری های این کشور از اواسط ماه مارس تاکنون بیش از هزار کشته برجای گذاشته است.
منبع: لوپوئن، ۳۰ آوریل