نادر ایرانی
نخستین حمله هواداران محمود احمدی نژاد در مجلس شورای اسلامی علیه تیم لاریجانی در زمانی صورت گرفت که نطق های پیش از دستور نمایندگان مجلس وتذکرات پیاپی آنان، دولت نهم را زیر سوال می برد.
سایت بازتاب مناقشه میان رضا عبداللهی و فاطمه آلیا، نمایندگان مجلس هشتم، بر سر بررسی اعتبارنامهها را ”بحرانسازی سازمانیافته شماری از نمایندگان فراکسیون رایحه خوش خدمت” علیه رئیس مجلس هشتم خوانده است.
به گزارش خبرنگار “تابناک”، در جلسه علنی مجلس، موضوع اعتبارنامه عبداللهی بار دیگر خبرساز شد و شماری از نمایندگان چون آلیا، کوچکزاده، رسایی و زارعی در حرکتی سازمانیافته در پی بحرانسازی در مجلس برآمدند.
لاریجانی با بیان اینکه من قبلا سخنان شما را شنیدهام، گفت: “چند مرتبه هم طبق آییننامه مساله شما مطرح شد. شما قبول کردید شعبه این موضوع را بررسی کند، مطابق ماده 66 باید اسناد و مدارکتان را ظرف سه روز میدادید. آقای حسینیان گفتند اسنادی ندارید. با این حال از آقای حسینیان خواستیم موضوع را خارج از عرف و ضوابط آییننامه بررسی کند. ایشان نوشتند با توجه به اسنادی که خارج از سه روز داده شده و دفاعیات، هیچ دلیلی بر رد اعتبارنامه و یا توجیه بقای اعتراض معترض نمیبینم. مطابق آییننامه باید نظر شعبه را بپذیریم.“
پیش از این سایت عصرایران بر اساس شنیده ها نوشته بود که فاطمه آلیا، نماینده مردم تهران که پیش از این به اعتبارنامه عبداللهی، نماینده ماه نشان و خدادادی نماینده ملکان اعتراض کرده بود بعد از تصویب اعتبار نامه عبداللهی در شعبه مربوطه قصد دارد در روز بررسی این اعتبارنامه، در صحن علنی بار دیگر نسبت به آن اعتراض کند.
به گزارش خبرنگار عصرایران، از سایت های نزدیک به احمدی نژاد، آلیا همچنین از سوی برخی افراد متنفذ مجلس و حتی تعدادی از اعضای هیئت رئیسه برای باز پس گیری اعتراض خود تحت فشار قرار گرفته تا جایی که برخی نمایندگان از او خواسته اند در روز بررسی اعتبارنامه عبداللهی غیبت کند و یا در زمان بررسی ان در صحن علنی نباشد!
همین سایت درخبری دیگر اعلام کرده بود که علی اصغر زارعی نماینده مجلس و عضو جریان رایحه خوش خدمت با اشاره به اینکه برای تعامل و همکاری بهتر با دولت یک فراکسیون جدید تشکیل می شود، تشکیل این فراکسیون را به معنای ایجاد انشعاب در فراکسیون اصولگرایان ندانست.
زارعی در گفت و گو با خبرنگار عصرایران گفته بود که ابتدا تلاش می کنیم فراکسیون اصولگرایان را در مجلس فعال کنیم و بعد در صورت نیاز، فراکسیون جداگانه ای تشکیل دهیم که البته هنوز معلوم نیست نام این فراکسیون رایحه خوش خواهد بود یا نه.
علت حمله به لاریجانی
شاید بتوان علل حمله به لاریجانی را دریادداشت سایت شهاب نیوز تحت عنوان “دو هدف زیرکانه حامیان دکتر احمدینژاد” جستجو کرد. یادداشت نویس شهاب نیوزابتدا این سوال را مطرح می کند که: “جریان اصلی حامی دکتر احمدینژاد یعنی «رایحه خوش خدمت» با چه اهداف یا انگیزههایی از ریاست لاریجانی بر مجلس حمایت کرده است؟ در حالی که به نظر میرسد مجلس تحت ریاست لاریجانی نسبت به مجلس تحت ریاست حداد عادل به مراتب چالشهای بیشتری با دولت نهم پیدا کند؛ اخبار موثق حاکی از آن است که محمود احمدینژاد نه تنها مخالف ریاست لاریجانی نبوده که از این مساله حمایت نیز کرده است. آرای تقریباً بی سابقه لاریجانی برای ریاست بر مجلس هشتم و حمایت جریان رایحه خوش خدمت از وی نیز نشان داد که به عکس برخی اخبار؛ جریان حامی دولت اساساً هیچ مخالفتی با ریاست لاریجانی بر مجلس نداشته و به او رای مثبت داده است. این در حالی است که رایحه خوش خدمت در اوایل زمستان 86 آشکارا تاکید میکرد هرگز با ریاست «اصولگرای منتقد»ی مانند لاریجانی بر مجلس موافقت نخواهد کرد.“
شهاب نیوز می افزاید که ”به گفته آگاهان، اگر هدف اصلی اصولگرایان منتقد دولت از حمایت لاریجانی را تقویت جایگاه مجلس و جلوگیری از تکرار ضعفها و نرمشهای بیسابقه مجلس هفتم بدانیم، هدف اصلی جریان حامی دولت را باید در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده جستجو کنیم. به نظر میرسد که حمایت دکتر احمدینژاد و رایحه خوش خدمت از ریاست لاریجانی بر مجلس هشتم یک بازی سیاسی ظریف برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده بوده است.” از نظر سایت شهاب نیوز، در واقع جریان حامی دولت با این حرکت چند هدف اساسی را دنبال کرده که تاکنون به بخشی از این اهداف دست یافته است. از نظر این سایت نخستین هدف، حذف حداد عادل از جریان انتخابات ریاستجمهوری سال آینده یا حداقل تضعیف او بوده است.
هدف دوم، خارج کردن لاریجانی از میدان رقابت با احمدینژاد بوده است: “حمایت رئیسجمهور و جریان رایحه خوش از لاریجانی باعث میشود که وی از شدت مواضع انتقادی خود نسبت به دولت کاسته و هر از گاهی نیز به حمایت از دولت برخیزد.“
در مجموع به نظر میرسد که جریان رایحه خوش خدمت در جریان ریاست لاریجانی بر مجلس هشتم به دو هدف استراتژیک خود یعنی تضعیف موقعیت حداد عادل برای رقابت با رئیسجمهور فعلی در انتخابات سال آینده و خارج کردن نسبی لاریجانی از دور رقابت و انتقاد با دولت دست یافته است.
اما در روند مخالفت های مجلس با دولت به نظر می رسد احمدی نژاد به تدریج دریافته است که اوضاع آن چنان که او می خواست پیش نمی رود.
در روز 22 خرداد نخستین نخستین نشانه های جدی “نه” مجلس هشتم به دولت آشکار شد و، تیتر مشترک برخی روزنامههای آن روز را به خود اختصاص داد. اعتماد ملی نوشت که ماهعسل روابط دولت و مجلس به کام نرسیده، تلخ شد و بهار روابط دولت و مجلس به تابستان نرسیده، پائیزی شد.زیرا نمایندگان مجلس به دو فوریت اولین لایحه دولت که پس از انجام هماهنگی با رئیس مجلس ارائه شده بود و حمایت محمدرضا باهنر نایبرئیس مجلس را نیز در پشت سر خود داشت رای منفی دادند. مرتبط بودن این لایحه با خشکسالی و شعارهای احساسی مدافعان برای فوریت این لایحه نیز راه به جایی نبرد.
اعتماد نوشت که اولین جلسه کاری مجلس هشتم نه تنها برای دولت نهم روز خوبی نبود و سبب شد محمود احمدی نژاد اولین “نه” مجلس را به یکی از مهم ترین لوایح دریافت کند بلکه جدال لفظی علی لاریجانی رئیس مجلس و الیاس نادران از طیف نمایندگان مخالف ریاست وی در مجلس هم سبب شد بهارستانی ها شروع آرامی را تجربه نکنند.
کارگزاران از حرکت مجلس به عنوان “اولین پیام به دولت” یاد کرد و نوشت: با مخالفت نمایندگان مجلس هشتم با دو فوریت لایحه برداشت 4500 میلیارد تومانی از حساب ذخیره ارزی، اولین پیام مجلس جدید برای دولت احمدینژاد ارسال شد.
سرمایه در این باره نوشت: نمایندگان و رئیس مجلس هشتم در اولین اقدام خود در جلسه علنی مانع تداوم حمایت محمدرضا باهنر، نایب رئیس دوم مجلس از دولت شدند. رای منفی نمایندگان مجلس به لایحه دوفوریتی دولت با عنوان “اصلاح جداول 4و8 قانون برنامه چهارم توسعه” باعث شد تا باهنر نسبت به این مساله واکنش نشان دهد و برای آنکه بتواند مجدداً دوفوریت این لایحه را برای رای گیری در صحن علنی مطرح کند، اولین حضور برخی نمایندگان را در مجلس و ناآشنا بودن آنها به دکمه های رای گیری را بهانه ای برای این مساله در قالب اعتراض عنوان کند.
ادامه حمله به دولت
کارشناسان ادامه انتقاد نمایندگان مجلس به دولت را ازآن رو می دانند که رئیس جدید مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان آیت الله خامنه ای در دیدار اخیر نمایندگان با وی تاکید کرده است که مسیر قوای دیگر مشخص است هر گونه تخطی از قوانین مجلس، مستوجب عقوبت و خلل در سنت و نظم الهی و عین بی عدالتی است.
خبرگزاری مهر نیز پیام رهبر جمهوری اسلامی در افتتاح مجلس هشتم را سند مهمی برای مشخص کردن مبانی فعالیت مجلس توصیف و خاطر نشان کرد: در تحقق دو عنصر اصلی پیشرفت و عدالت مماشات نخواهیم کرد و با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر نمایندگان با ایشان مسیر قوای دیگر نیز مشخص است و هرگونه تخطی ازقوانین مجلس نه تنها مغایربا قوانین جاری کشور ومستوجب عقوبت است بلکه خلل در سنت و نظم الهی و عین بی عدالتی محسوب می شود.
سخنان صریح لاریجانی را شاید بشود دستور برای انتقاد های بیشتر از دولت دانست. در همین راستا سایت مجلس شورای اسلامی با نقل سخنان پیش از دستور یونس اسدی، نماینده مردم مشکین شهر تصریح کرد: ریشه تمامی مشکلات و ناملایمات کنونی کشور از نبود نسخه توسعه همهجانبه کشور است و فراتر از آن، نداشتن متولی امر توسعه است و همین موضوع، توسعه پایدار کشور را با چالش جدی مواجه ساخته است.
به گزارش “خانه ملت”، یونس اسدی در نطق خود تاکید کرد که: “ما قانون و برنامه داریم، ولی برنامه عملیاتی نداریم. در غیاب برنامه عملیاتی و در غیاب تعریف دقیق و حسابشده مسیر حرکت، دخالت سلایق است که در مسیر توسعه انحراف ایجاد میکند. بنابراین پیشنهاد میشود دولت محترم از اقدامات متفرقه پرهیز، با تعیین متولی نسبت به تدوین نسخه توسعه کشور با مدل درونزا و بومی و با رویکرد برنامهریزی منطقهای اقدام نماید.”
وی همچنین نظام برنامهریزی کشور رابا توجه به گرایش بخشی فاقد شفافیت لازم دانست و پیشنهاد کرد: ”دولت محترم ترتیبی اتخاذ نماید که بساط نظام چانهزنی برچیده شود. دلیل خاصی نمیبینم که با وجود تشکیلات گسترده دولتی در استانها، هنوز هم قسمت اعظم اعتبارات جاری و عمرانی بصورت بخشی در اختیار وزارتخانههاباشد.“
نماینده مردم بابل نیز در نطق پیش از دستور خود مشکلات اصلی فرا روی مردم را، تورم و گرانی و بیکاری ذکر کرد و گفت: “مجلس شورای اسلامی که گام اول را با انتخاب چهره فرهیخته و مدبر، آقای دکتر علی لاریجانی محکم و قاطع برداشت، مصمم است در ایفای نقش محوری خود، در تدوین قوانین و ساز و کارهای نظارتی و در تعامل جدی با دولت خدمتگزار و رئیسجمهور مکتبی، راههای برونرفت از مشکلات اقتصادی را مورد بررسی قرار داده و گام بلندی را برای ورود به دهه چهارم انقلاب که گفتمان توسعه و عدالت بر آن حاکم خواهد بود، بردارد.”
دامنه انتقادهای مجلس در این محدوده باقی نمانده و دیروز9 نماینده در تذکرات مکتوب به وزیر نیرو نسبت به قطع مکرر برق اعتراض کردند و خواستار رسیدگی به این موضوع شدند. به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس در جلسه علنی دیروز، تذکرات مکتوب نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور را قرائت کرد. در تذکراتی دیگرسید جلال یحیی زاده و اولیا نمایندگان تفت و یزد نسبت به تسریع در پرداخت پاداش پایان خدمت معلمان بازنشسته در سال 86 به صورت نقدی، به وزیر آموزش و پرورش تذکر دادند.همچنین علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان نیز در خصوص لزوم نظارت کافی بر قیمت ها و رفع نگرانی مردم به وزیر بازرگانی تذکر مکتوب داد. علی حسنلویی، نماینده نقده هم در تذکری دیگر به وزیر بازرگانی بر لزوم خرید شکر تولید داخلی موجود در انبارهای کارخانجات تاکید کرد. محمد احمدی بیغش، نماینده مردم شازند در مجلس هشتم هم نسبت به رقم گرانی های اخیر به خصوص گرانی مواد غذایی و کاهش گرفتاری های مردم به محمود احمدی نژاد رئیس جمهور تذکر داد.محمدرضا میرتاج الدینی نماینده تبریز نیز درتذکری مکتوب به وزیر صنایع و معادن، لزوم اجرای دستور رئیس جمهور در مورد تامین بودجه تیم ماشین سازی تبریز از قانون یک درصد سهم از سود کارخانجات را خواستار شد.مسعودی ریحان نماینده اهر و هریس در مجلس هشتم هم در تذکری به وزیر نیرو بر لزوم رسیدگی به قطعی برق تاکید کرد.
دوگانی نماینده فسا در تذکری جداگانه در مورد چاره اندیشی برای جبران خسارات خاموشی ها و تغییرات نوسانات افت شدید ولتاژ برق در استان فارس به فتاح وزیر نیرو تذکر مکتوب داد.همچنین فرهاد شجری نماینده قصر شیرین، گیلانغرب و سرپل ذهاب و فلاحت پیشه، نماینده اسلام آباد غرب برای پیگیری رفع خاموشی مکرر برق در استان کرمانشاه و لزوم قطع صادرات برق و فروش آن به کشورهای خارجی در شرایطی کنونی به وزیر نیرو تذکر دادند.گفتنی است حیدری، شعبانی، کرمی، محمدی و حسینی نمایندگان استان کردستان هم در تذکری مشترک در مورد رسیدگی به علت قطع مکرر برق و قطعی چند ساعته آن در استان کردستان وزیر نیرو تذکر مکتوب دادند.جواد زمانی و فلاحت پیشه نمایندگان کنگاور واسلام آباد غرب نسبت به دستور رسیدگی و پیگیری علل عدم اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری با توجه به انتظارات به وجود آمده در بین کارمندان دولت به احمدی نژاد، رئیس دولت تذکر دادند.پیمان فروزش نماینده زاهدان هم رسیدگی به وضعیت اتباع ایرانی دستگیر شده در آب های عمان توسط کشورهای عمان و یمن را خواستار شد و در این رابطه به وزیر امور خارجه تذکر داد.