مریم منصوری
با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری دهم، گمانه زنی در مورد حضور چهره های مختلف اصلاح طلب در این انتخابات به بحث روز بدل شده است. محمد عطریانفر، عضو برجسته کارگزاران سازندگی در گفت و گو با روز در خصوص طرح کاندیداتوری عبدالله نوری سخن گفته است. وی، ضمن تاکید بر این نکته که “چنین احتمالی را بعید می داند” به اثر گذاری وی در دو دوره سازندگی و اصلاحات اشاره می کند و می گوید: “وی به عنوان فردی صریح، شفاف بدور از مماشات های غیرمسئولانه، با فشارهای غیر قانونی و جریانات پنهانی به مخالف برخواهد خواست.“
حضور احتمالی عبدالله نوری، وزیر کشور دولت اول اصلاحات، در انتخابات ریاست جمهوری دور دهم چندی است در محافل سیاسی و خبری مطرح شده است. اولین بار سعید حجاریان عضو ارشد دفتر سیاسی حزب مشارکت در گفتگویی با عباس عبدی که در شهروند امروز منتشر شد، از احتمال کاندیداتوری نوری و نیز استقبال اصلاح طلبان رادیکال و دانشجویان از چنین اتفاقی خبر داد. با این حال این گمانه زنی ها هنوز از سوی عبدالله نوری با پاسخ مشخصی روبرو نشده است. گرچه گروه هایی که بیشتر به اپوزیسیون داخلی مشهورند و از مواضع انتقادی بیشتری نسبت به اصلاح طلبان برخوردارند در محافل خصوصی سیاسی از نامزدی نوری استقبال می کنند، اما به نظر می رسد، نوری نمی خواهد تنها به پشتوانه آنها وارد چنین میدان پرخطری شود و در این میان ابراز تمایل گروه های اصلاح طلبی چون مشارکت و کارگزاران می توان نقش تاثیرگذاری در ایجاد یک ائتلاف داشته باشد.
محمد عطریانفر، از سران حزب کارگزاران سازندگی در گفتگو با روز ضمن تحلیل شرایط فضای سیاسی کشور و اصلاح طلبان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، حضور اعضایی از دو حزب کارگزاران و جبهه مشارکت برای حضور در انتخابات آینده را در قالب کاندیدایی واحد، منتفی می داند و می گوید: “در این شرایط کاندیدایی که مورد ائتلاف قرار می گیرد باید فراحزبی باشد؛ یعنی نیرویی که علاوه بر غالب بودن وجه ملی در وی، گروهها و احزاب سیاسی نیز به او معتقد باشند”.
عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی با اشاره به اینکه اصلاح طلبان به سمت انتخاب چهره های کارآمد متمایل هستند، یادآور می شود: “در این دوره سطوت سه ساله که نظام مدیریت کشور مخدوش شده، لازم است کاندیدایی با شایستگی های لازم که مورد اجماع اصلاح طلبان هم باشد به عرصه وارد شود که در این شرایط توجه اصلاح طلبان به امور حزبی و جناح بندی های داخلی در انتخابات بعید به نظر می رسد”.
عطریانفر در مورد امکان رسیدن به کاندیدایی مشترک میان نیروهای اصلاح طلب و تحول خواه در دهمین دور انتخابات ریاست جمهوری می گوید: “با وجود اینکه بارها در درون جبهه دوم خرداد و احزاب اصلاح طلب، از ضرورت حضور خاتمی و نیاز آینده کشور به وی صحبت هایی شده است؛ اما تا این لحظه شخص سید محمد خاتمی برای حضور در انتخابات اعلام آمادگی نکرده است و چنانچه آمادگی خود را اعلام کند همانند گذشته در قالب چهره ای محبوب، در سطح ملی ظاهر خواهد شد”.
عطریانفر در خصوص طرح کاندیداتوری عبدالله نوری در فضای کنونی و تغییر احتمالی معادلات سیاسی در صورت حضور وی، ضمن تاکید بر این نکته که “چنین احتمالی را بعید می داند” به اثر گذاری وی در دو دوره سازندگی و اصلاحات اشاره و تصریح می کند: “وی به عنوان فردی صریح، شفاف بدور از مماشات های غیرمسئولانه، با فشارهای غیر قانونی و جریانات پنهانی به مخالف برخواهد خواست.“
این فعال سیاسی می افزاید: “همگان بر عنصر کارآمدی و همه جانبه بودن عبدالله نوری اتفاق نظر دارند و حتی نیروهای منتقد و مخالف وی بر عنصر کارآمدی و همه جانبه بودن وی اتفاق نظر دارند”.
عطریان فر در ادامه، حضور توامان خاتمی و نوری را ناممکن می داند: “در این مورد برخی مناسبات می تواند تأثیر گذار باشد و از آنجایی که اصل بر وحدت کاندیداهاست، حضور خاتمی با آمدن نوری و یا بالعکس بی معنا خواهد بود”.
عطریانفر در ادامه خدمات عبدالله نوری را از جنبه های مختلف یاد آور می شود و می افزاید: “آیت الله نوری در رفع موانع شکل گیری اصلاحات تاثیر فراوانی داشته و در این راه متحمل هزینه های بسیاری شده است. لذا با حضور احتمالی ایشان در صحنه وی یکی از چهره های شاخص انتخابات خواهد بود ضمن اینکه کارنامه اجرایی درخشان و مظلومیت های ایشان در جریان اصلاحات او را در سطح ملی با اقبال چشمگیری مواجه خواهد ساخت”.
وی در خاتمه نوری را شایسته برنامه ریزی های کلان در کشور می داند: “حضور احتمالی نوری بر شرایط نامطلوب اقتصادی اثرگذار خواهد بود؛ چرا که در زمان ریاست وی در کمیسیون برنامه و بودجه و نیز وزارت کشور، به لحاظ سازماندهی چهره ای موفق به شمار می آمد و بیشتر مسئولان هر دو دولت گذشته از همکاران وی محسوب می شده اند”.