آرش معتمد
”من از اتفاقاتی که طی سال گذشته در دانشگاه علامه افتاده خیلی متعجبم؛ خصوصا اینکه چگونه مسئولین دانشگاه به خودشان اجازه داده اند این تعداد دانشجو را به خاطر فعالیت دانشجویی از تحصیل محروم کنند؟”
این جملاتی است که نجفقلی حبیبی، رییس سابق دانشگاه علامه در دیدار با جمعی از دانشجویان محروم از تحصیل این دانشگاه به زبان آورد. نجفقلی حبیبی که در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی رییس این مرکز مهم آموزش عالی کشور بود، در دولت محمود احمدی نژاد به اولین رییس دانشگاه معزول تبدیل شد و جای خود را به حجت السلام شریعتی داد.
به گفته ی فعالین دانشجویی و برخی اساتید، انتخاب روحانی تندرویی چون حجة الاسلام صدرالدین شریعتی به ریاست دانشگاه علامه، در واقع تجلی اراده ی دولت نهم برای بستن فضای دانشگاه بود. این روحانی تندرو که در سوابق خود معاونت پارلمانی وزیر کشور(در دوره ی وزارت بشارتی) را نیز ثبت کرده است، در محافل سیاسی جزء نزدیکان حلقه ی امنیتی- سیاسی روزنامه ی کیهان و مدیر مسئول آن شناخته می شود. به گفته ی یکی از فعالین دانشجویی دانشگاه علامه وی اکنون به همراه رهایی رییس دانشگاه امیر کبیر “بد نام ترین رییس دانشگاه دولت نهم است” اما علت این بد نامی چیست؟ در این مورد با دانشجویان این دانشگاه سخن گفته ایم.رشید اسماعیلی، دانشجوی محروم از تحصیل دانشگاه علامه در این مورد به روز می گوید:
”این آقا ریاستش بر این دانشگاه انتصابی و تحمیلی است در نتیجه شیوه ی مدیرتش نیز انحصار طلبانه و استبدادی است. استبداد صدرالدین شریعتی هم دامن اساتید را گرفته است و هم دانشجویان را. حالا دیگر قصه ی چهل دانشجوی تعلیقی و ممنوع الورود دانشگاه علامه را همه می دانند. کسی که صدای هر مخالفی را خفه می کند و سوء مدیریتش داد همه را از دربان و نگهبان گرفته تا رییس دانشکده ی حقوق در آورده طبیعتا نمی تواند خوشنام باشد. استبداد از هر در وارد شود شرافت و خوشنامی از در دیگر خارج می شود.“
به عقیده ی اسماعیلی بدنامی مسئولان دانشگاه علامه منحصر به رییس دانشگاه نیست:
”متاسفانه ایشان در سرکوب دانشجویان به جز بالاتری هایش که ظاهرا به او چک سفید امضا برای سرکوب دانشجویان داده اند چند شریک جرم عمده هم دارد که در راسشان آقای سیدی، رییس حراست قرار دارد. حراست دانشگاه علامه برای تحت فشار قرار دادن فعالین دانشجویی این دانشگاه از هر حربه ی غیر شرافتمندانه و غیر اخلاقی که بتواند استفاده می کند. دهقان رییس انتظامات، آقای پریز رییس کمیته ی انضباطی، آقای کارگر رییس قبلی کمیته ی انضباطی و نعیمی دبیر فعلی کمیته و واعظ رییس دانشکده ی ادبیات نیز نقش عمده ای در سرکوب دانشجویان داشته اند. آقای سیدی کار را به جایی رسانده که به خاطر مشکلات شخصی اش سعید فیض اللهی زاده را که از فعالین دانشجویی دانشگاه علامه است با اعمال نفوذ غیر قانونی روانه ی زندان اوین کرده، و ما نگرانیم که سعید فیض الله زاده سال نو را نیز در زندان آغاز کند.“
اشاره ی اسماعیلی به بازداشت سعید فیض الله زاده در یازدهم اسفند سال جاریست. فیض الله زاده از فعالین دانشجویی دانشگاه علامه است که پیش از این با حکم دو ترم محرومیت از تحصیل نیز مواجه شده بود. این دانشجو اکنون با اتهاماتی نا مشخص در اندرزگاه هفت زندان اوین است بنابه گفته ی منابع دانشجویی از جمله خبرنامه ی امیر کبیر، فیض الله زاده در روز اول بازداشت به وسیله ی “سیدی” رییس حراست و “دهقان” رییس انتظامات دانشگاه مورد بازجویی قرار گرفته است. گفتنی است این اولین بار است که رییس حراست و انتظامات یک دانشگاه به عنوان “بازجو” در زندان حاضر می شوند و دانشجویی را مورد بازجویی قرار می دهند.
انجمن اسلامی منتخب دانشجویان دانشگاه علامه نیز با صدور بیانیه ای نسبت به بازداشت سعید فیض الله زاده اعتراض کرده و خواهان آزادی او شده است.در قسمتی از این بیانیه آمده است:
”سعید فیض الله زاده ؛دانشجوی محروم از تحصیل که دو ترم محرومیت از تحصیل را دریافت نموده وهمچون دیگر همکلاسان خود در علامه ودیگر دانشگاههای ایران بر حقانیت خود معتقد بود؛ در ۱۱اسفند ماه بازداشت شده وبه زندان اوین میعادگاه همه آزادی خواهان منتقل شده است.انجمن اسلامی دانشگاه علامه این بازداشت غیر قانونی را همچون تمامی بازداشت های خود سرانه محکوم کرده و خواهان پایان بخشیدن به این روش بر خورد است. ما همچنین خواستار آزادی هر چه سریع تر سعید فیض الله زاده و تمامی دانشجویان دربند هستیم.“
در همین ارتباط عصر روز جمعه ۲۴ اسفند ماه جمعی از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی به همراه اعضای دفتر تحکیم وحدت با حضور در منزل این دانشجوی بازداشتی، با خانواده ی وی دیدار کردند. دانشجویان ضمن محکومیت دستگیری سعید فیض الله زاده و تداوم برخوردها با دانشجویان دانشگاه علامه و دیگر دانشگاه ها، خواستار آزادی هر چه سریع تر سعید فیض الله زاده و دیگر دانشجویان زندانی شدند.
صادق شجاعی، دبیر انجمن اسلامی منتخب دانشجویان علامه که اخیرا طی نامه ای سرگشاده به صدرالدین شریعتی رییس دانشگاه او را شدیدا مورد انتقاد قرار داده در این مورد به روز می گوید:
”متاسفانه به رغم همه ی تلاشها و گفتگوها هیچ نشانه ای مبنی بر پایان دادن به این رویه ی غیرقانونی و خلاف حقوق بشر که در دانشگاه علامه اکنون به رویه ای مرسوم تبدیل شده وجود ندارد. بخش عمده ی مسئولیت این همه سرکوب بر عهده ی آقای شریعتی است. در واقع این آقایان در دانشگاه علامه دیگر ظلم و ستم به دانشجویان را به حد نهایی خود رسانده اند.“
شجاعی که به تازگی و در حالیکه اخیرا دوره ی قبلی محرومیت از تحصیل خود را به پایان برده بود بار دیگر با حکم دو ترم محرومیت از تحصیل مواجه شد، در بخشهایی از نامه ی خود خطاب به رییس دانشگاه علامه گفته است:
”این برای دومین بار پیاپی است که صابون کمیتهی انضباطی شما به تن من می خورد. این بار رأی به دو ترم منع موقت از تحصیل با احتساب در سنوات در حالی برای من صادر میشود که در طول ترم گذشته لحظهیی در دانشکده حضور نداشتهام؛ با این دلیل ساده که حراست دانشگاه شما مرا ممنوع الورود کرده بود.آقای شریعتی یا کمیتهی انضباطی دروغ میگوید یا منابعی که کمیته به آنها استناد میکند؛ یکی از این منابع آنگونه که در حکم من گفته شده است، مسئولان دانشکده هستند. اگر تنها یک نفر از مسئولان دانشکده، چه رئیس، چه معاون آموزشی، چه حراست و …، در ترم گذشته با من روبه رو شده باشد، نه تنها دو ترم تعلیق را میپذیرم که به اخراج از دانشگاه نیز گردن مینهم. خوب میدانم و امیدوارم شما هم خوب بدانید که این حکم و حکمهای مشابهی که در ادامه شرحاش را خواهم داد، تنها گریبان دانشجویان منتقد به عملکرد غیر قابل دفاع دانشگاه را میگیرد.آقای شریعتی نه خاطرهی تصویر ماه با انداختن سنگ در آن پاک می شود و نه عشق به آزادی با احکام کمیتهی انضباطی از ذهن دانشجویان. آگاه باشید که با بزرگتر شدن سنگها امواج بزرگتری هم به خروش میآیند.“
در ادامه این نامه می خوانیم: “آقای شریعتی شما بیشک رکورد دارید؛ گمان نکنم در هیچ دورانی، در هیچ دانشگاهی و در هیچ کجای عالم رئیس دانشگاهی، در مدت کمتر از یک سال حکم به دهها ترم تعلیق برای دهها دانشجویش، آن هم دانشجویانی که تنها دغدغه آزادیهای آکادمیک و برخورداری از حقوق خود دارند، داده باشد. بر کدام آیین و مرامی گرفتن حق تحصیل از دانشجو انصاف است.آقای شریعتی! صادق باشید و یک بار بهطور رسمی در بخشنامهیی ابلاغ کنید که حاضر به تحمل دانشجوی مخالف در دانشگاه نیستید. بگویید هر دانشجویی که مخالف من است از دانشگاه برود تا هم تکلیف ما زودتر روشن شود و هم تکلیف شما.آقای شریعتی! بار این ننگ به عهده شماست. جقوق پایمال شده دانشجویان و گرفتن رضایت و حلالیت از آنها برذمه شماست. دیر میشود آقای شریعتی! به خود بیایید.دانشجویان دانشگاهی که شما ریاستاش را به عهده دارید در این مدت بارها زندان را تجربه کردهاند چه کردهاید برایشان؟ متاسف میشوم که میبینم نه تنها پیگیری از وضعیتشان نکردهاید، حال دانشگاه هم شاکی دانشجویی ست که جرماش درخواست حق خود است. سعید فیضالله زاده را میگویم، میدانید؟ کمیته انضباطی یا همان دستگاه سرکوب، تنها در یک مرتبه به عنوان عیدی ۱۷ ترم تعلیق به دانشجویان علامه داد. رئیس دانشگاه بدانید و آگاه باشید وقت دانشجویان تنگ است و چون ریاست رئیسان انتصابی ربطی به بالاترها ندارد.“
به غیر از صادق شجاعی، دستکم 8 فعال دانشجویی دیگر در دانشگاه علامه با احکام جدید انضباطی مواجه شده اند که برخی به خاطر قطعی شدن احکام در حال حاضر مایل به اعلام رسانه ای احکام خود نیستند.
اما علیرضا موسوی، دیگر فعال دانشجویی محروم از تحصیل در دانشگاه علامه در تشریح وضعیت دانشگاه علامه به “روز” می گوید:
”دانشجویان دانشگاه علامه که سال را با محرومیت از تحصیل آغاز کردند اکنون آن را با تشدید احکام انضباطی مبنی بر محروکیت از تحصیل و بازداشت یکی از همکلاسی هایشان به پایان می برند. باید دید سال آینده چگونه سالی برای دانشجویان علامه خواهد بود. آیا روند سرکوب و تعرض به حقوق دانشجویان در سال 87 در دانشگاه علامه و دیگر دانشگاههای کشور خاتمه می پذیرد؟”
موسوی پس از طرح این سئوال، خود پاسخ می دهد:
”شواهد که خلاف این را نشان می دهد و به نظر می رسد سال آینده سال سخت تری برای دانشگاهها خواهد بود”.