زمانی برای ایستادن کنار هم

نویسنده

» طرح هافینگتون پست برای ایرانیان مهاجر

سی و چهار سال پس از انقلابی که به یکی از طولانی‌ترین پادشاهی‌های تاریخ پایان داد، ایران نمادی از فرصت های از دست رفته است. آنچه مسلم است این است که ایران و ایرانیان برای بقیه دنیا یک ابهام است که با توجه به خدمات علمی، سیاسی و هنری این کشور در 3000 سال گذشته امری تناقض‌آمیز است.

چند هفته پیش رئیس جمهور ایران، حسن روحانی، با باراک اوباما چند دقیقه‌ای تلفنی صحبت کرد که اولین تماس مستقیم بین رهبران دو کشور در 35 سال گذشته بوده است. آنها مثل دو دوست که پس از مدت‌ها یکدیگر را ملاقات کرده‌اند برای یکدیگر آرزوی سلامت و خوبی کردند و بطور ضمنی این رویا را زنده کرد که بار دیگر روزهای خوش گذشته زنده شود. از آن زمان بسیاری از ایرانیان خارج از کشور احتمال تنش‌زدایی از روابط ایران و آمریکا را داده‌اند.

وقت آن است که ایرانیان خارج از کشور برخیزند و اختلافاتشان را کنار بگذارند و قدم در راه بگذارند و به بیگانگی که باعث انزوای ایران و از بسیاری جهات تنبیه مردم ایران شده پایان دهند. دورنمای ما درک عمیق‌تر بین ایران و آمریکاست. می‌دانیم که بیش از سه دهه بی‌اعتمادی و سوءارتباط، این دو کشور بزرگ و مردمش را از هم دور کرده است. اما می‌توان این را تغییر داد. ابتکاری که ما بادقت تهیه کرده‌ایم به این شرح است:

1.   کارآفرینان

از کارآفرینان به عنوان سفیران فرهنگی استفاده کنید. کارآفرینان دو کشور را به کشورهای یکدیگر بفرستید تا مهارت‌های یکتا و چندوجهی‌شان بتواند احتمال صلح بین ایران و آمریکا را فراهم آورد. آنها می‌توانند بسیاری از موانع را پشت سر بگذارند و زیربنایی را برای شکوفایی اقتصادی و کار در ایران بخصوص میان جوانان ایجاد کنند؛ این به درک و ارتباط بهتری با غرب منجر می‌شود. جهان توسط کارآفرینان ساخته شده و شاید بتواند بدست آنان هم التیام یابد.

2.   پزشکی

آمریکا مرکز تحقیقات پزشکی است. بیمارستان‌ها و دانشگاه‌های پزشکی آمریکا پر از ایرانی-آمریکایی‌هاست. می‌توان تبادل پزشک بین دو کشور صورت گیرد. پزشکان آموزش‌دیده آمریکا می‌توانند به بیمارستان‌های ایران بروند و فنون و فناوری آنها را ارتقا دهند و پزشکان ایرانی هم می‌توانند برای همکاری و ادامه تحصیلات به آمریکا بیایند.

3.   هنر

هنرمندان ایرانی را در بازارهای هنری آمریکا به نمایش بگذارید و هنرمندان آمریکایی را به ایران بفرستید. چه چیزی بهتر از اینکه آثار هنرمندان آمریکایی در ایران به نمایش درآید و موسیقیدان‌های کلاسیک ایرانی در مرکز کندی به هنرنمایی بپردازند. هنر قدرتمند است و نشانی پاک‌نشدنی بر روح مشاهده‌گر باقی می‌گذارد.

4.   گردشگری

ایران و آمریکا هر دو تاریخ غنی و طبیعت دیدنی دارند که می‌تواند برای گردشگری مورد استفاده قرار گیرد. وقتی با دیگری مراوده کنیم می‌بینیم که چقدر به هم شبیه هستیم.

5.   آموزش

کار بر روی دانشگاه‌های آمریکا و ایران در جهت گشایش موسساتی برای دانشجویان و برنامه تبادل دانشجو. هموار کردن راه دریافت بورس در آمریکا برای دانشجویان ایرانی از دوره لیسانس تا دکترا. یک جمعیت تحصیل‌کرده زبان دیپلماسی را بر سکوت اجباری ترجیح می‌دهد.

علاوه بر پنج ابتکار بالا، پیشنهاد می‌کنیم وقتی که تحریم‌ها کاهش یافت، ایرانیان خارج از کشور از طرح‌های اجتماعی و اقتصادی درون ایران حمایت کنند. چین و هند از کمک‌های شهروندانشان در خارج از کشور بسیار بهره می‌گیرند و ایرانی‌ها هم می‌توانند همین کار را بکنند. ایرانیان خارج از کشور حدود 5 میلیون نفر هستند و حدود 1.5 تریلیون دلار ثروت خالص دارند. توانایی آنها برای سرمایه‌گذاری، حمایت و توسعه فرصت‌های انتفاعی و غیرانتفاعی می‌تواند برای بازسازی کشوری که در سال‌های اخیر مورد آزاد و اذیت زیادی قرار گرفته مورد استفاده قرار گیرد.

منبع: هافینگتون پست - 28 اکتبر