خرس نقرهای بهترین کارگردانی در بیست و نهمین جشنواره فیلم برلین دیروز به اصغر فرهادی، کارگردان فیلم ”درباره الی…” اهدا شد.اصعر فرهادی در حالی خرس نقره ای را به خانه می برد که در هفته های گذشته فیلم او به دلیل حضور گلشیفته فراهانی در این فیلم با حواشی زیادی در تهران و برلین همراه بود. به همین علت اگر چه حضور بازیگران ایرانی فیلم با لباس های رنگارنگ و پوشیده بر فرش قرمز کاخ برلیناله سوژه ی خوبی برای شکار دوربین ها بود، اما حضور عبوس و نگاههای مستاصل آنها در کنفرانس مطبوعاتی فیلم پس از کنفرانس پر حرارت یک فیلم آرژانتینی از نگاه روزنامه نگاران آلمانی دور نماند.
فرش قرمز کاخ برلیناله که محل عبور بازیگران برای حضور در مراسم رسمی اختتامیه بود دیروز ساعت ها در کانون توجه عکاسان و نیز مردمی بود که در هوای بشدت سرد برلین و در کنار خودروهای ویژه ی تشریفات، تنها برای یک لحظه دیدن بازیگر مورد علاقه ی خود صف کشیده بودند. در طول روزهای گذشته تعداد معدودی از خبرنگاران ایرانی که اغلب به خرج خود و با معرفی نامه برخی نشریات سینمایی به آلمان آمده بودند نیز فرصت حضور در برلیناله را پیدا کردند هر چند حضور آنها در مراسم ویژه ی اختتامیه فیلم در “برلیناله پالاس” میسر نشد.
احتمال بازگشت گلشیفته
پخش مستقیم تلویزیونی مراسم رسمی اختتامیه جشنواره فیلم برلین با نماهایی از چهره ی رفیع پیتز کارگردان ایرانی که در ترکیب اصلی هیات داوران پنجاه و نهمین دور برلیناله حضور داشت و نیز نماهایی از چهره ی مریلا زارعی بازیگر ایرانی “درباره الی..” با “حجاب اسلامی” بر تلویزیون آلمان را شاید بتوان توجه ویژه این دور جشنواره به سینمای ایران ارزیابی کرد. اصغر فرهادی کارگردان برگزیده ی برلیناله که شانس رو در رو نشدن با رئیس هیات ژوری فستیوال خانم تیلدا سوینتن را در یک لحظه پیدا کرد تا از دست دادن و بوسیدن او معاف شود بلافاصله پس از پایان مراسم در گفتگوی کوتاهی با شبکه سراسری تلویزیونی” 3 سات”[کانال فرهنگی زد د اف] در پاسخ به این پرسش که آیا او قصد داشته با فیلم “درباره الی” تصویری منفی از طبقه ی متوسط در ایران عرضه کند، گفت که قصد او تنها تصویر کردن شرایطی است که طیف های مختلفی در آن حضور دارند و اصولا نگاه سیاه و سفید در این فیلم وجود ندارد.
بهترین کارگردان فیلم برلیناله در پاسخ به این پرسش که “آیا برای ساختن چنین فیلمی باید به رژیم ایران امتیاز داد” گفت: من برای ساختن این فیلم کاملا آزاد بودم و آنچه را که مورد نظرم بود تصویر کرده ام و اساسا حکومت ایران نقشی در ساختن این فیلم نداشته است.
در چنین شرایطی گفته می شود اهدای خرس نقره ای بهترین کارگردانی فستیوال برلیناله به اصغر فرهادی و حضور با “حجاب” گلشیفته فراهانی در برابر فلاش دوربین ها در برلین انتظار بازگشت این بازیگر مستعد و نیز اکران عمومی “درباره الی” در کشور را تقویت کند.
در مراسم اهدای خرسهای طلایی و نقرهای بیش از 1600 میهمان ویژه حضور داشتند.به گزارش آسوشیتد پرس در این جشنواره که از 17 بهمن در کاخ برلیناله کار خود را آغاز کرد مجموعاً 383 فیلم اکران شد.برگزارکنندگان جشنواره فیلم برلین اعلام کردهاند در این دوره حدود 270 هزار بلیط فروختهاند و میگویند رکورد استقبال در تاریخ برگزاری این جشنواره شکسته شده است.حدود 20 هزار کارشناس و منتقد فیلم از 120 کشور به برلین دعوت شدند که حدود 4 هزار نفر از آنها خبرنگار بودند.
50 سینماگر از کشورهای مختلف عضو هیأت داوران پنجاه و نهمین جشنواره فیلم برلین بودند. ریاست این هیأت را تیلدا سوینتون، بازیگر اسکاتلندی برنده جایزه اسکار برعهده داشت.جشنواره فیلم برلین تا عصر یکشنبه 27 بهمن ادامه دارد. اما برندگان این جشنواره عصر شنبه 26 بهمن معرفی شدند.
برندگان جشنواره
- بهترین فیلم:
خرس طلایی بهترین فیلم برای “شیر اندوه” ساخته کلودیا لوسا، کارگردان پرویی. این فیلم محصول مشترک اسپانیا و پرو است.
- بهترین کارگردان:
خرس نقرهای بهترین کارگردانی به اصغر فرهادی برای فیلم “درباره الی…”.
- بهترین فیلمنامه:
خرس نقرهای بهترین فیلمنامه برای فیلم “پیامآور” به کارگردانی اورن موورمن. “پیامآور” نخستین تجربه سینمایی این کارگردان آمریکایی است.جایزه بیست و چهارمین دوره صلح در جشنواره فیلم برلین را نیز همین فیلم به دست آورده است.
- بهترین بازیگر مرد:
خرس نقرهای بهترین بازیگر مرد به سوتیگوی کویاته بازیگر اهل مالی برای بازی در فیلم “رودخانه لندن” به کاگردانی رشید بوغریب.
این فیلم تولید مشترک فرانسه، الجزایر و بریتانیا است.
- بهترین بازیگر زن:
خرس نقرهای بهترین بازیگر زن به بیرگیت مینیچمایر، بازیگر اتریشی برای بازی در فیلم «همه دیگران» به کارگردانی مارن آده.
این فیلم محصول کشور آلمان است.
- جایزه ویژه هیأت داوران:
خرس نقرهای هیأت داوران به دو فیلم “غول آسا” ساخته آدریان بینیز کارگردان آرژانتینی و “همه دیگران” ساخته مارن آده کارگردان آلمانی رسید.
فیلم “غول آسا” محصول مشترک اوروگوئه و آرژانتین است و فیلم “همه دیگران” محصول کشور آلمان.