پاسکال لیتو
براساس گزارش محرمانه آژانس اتمی، بررسی و نظارت های سازمان ملل در مورد برنامه هسته ای ایران به دلیل عدم همکاری دولت تهران متوقف شده است. ایران بلافاصله در پاسخ به این مسأله اظهار داشت که برای هرگونه همکاری ”سازنده” با آژانس اتمی آماده است و در این زمینه باید یک رویکرد “قانونی و منطقی” اتخاذ شود.
یکی از مسؤولان سازمان ملل که به گزارش دسترسی دارد اظهار داشت: “تمامی نظارت های ما متوقف شده. سانتریفوژهای ایران از تعداد 3300 در ماه مه به 3820 عدد رسیده و 2000 سانتریفوژ دیگر نیز درحال نصب و راه اندازی است.“
کاخ سفید نیز به نوبه خود بار دیگر از ایران خواسته تا برنامه غنی سازی خود را متوقف کند و اینکه در صورت عدم تعلیق، تحریم های شدیدتری اعمال خواهد شد.
گوردون جاندرو، سخنگوی کاخ سفید، در این رابطه گفت: “حکومت ایران به این دلیل که همواره در انزوا قرار داشته، مردم ایران را روز به روز منزوی تر می کند. ما از ایران می خواهیم که فعالیت های غنی سازی خود را به حال تعلیق درآورد و باعث اعمال تحریم های جدید و تشدید مجازات ها نشود.“
کشورهای غربی به برنامه اتمی تهران مظنون هستند و هدف این برنامه را دستیابی به تسلیحات اتمی می دانند، ولی آژانس اتمی در گزارش خود خاطرنشان ساخته است که ایران حتی در صورت داشتن تمایل به دستیابی به بمب اتمی، هنوز راه زیادی تا تصفیه کامل اورانیوم پیش رو دارد.
پنهان کاری
به گفته مسؤولان سازمان ملل که نخواستند نامشان فاش شود، ایران تاکنون مقدار 480 کیلوگرم اورانیوم غنی شده به میزان ضعیف را ذخیره کرده است. هنوز 1700 کیلوگرم اورانیوم لازم است تا این مقدار ذخیره شده را بتوان به اورانیوم غنی شده به میزان بالا [مورد نیاز در ساخت بمب اتمی] تبدیل کرد.
به گفته یکی از این مسؤولان، “1700 کیلوگرم اورانیوم مقدار قابل توجهی است و غنی سازی آن می تواند تا دو سال زمان ببرد.“
آژانس اتمی در ماه مه برآورد کرده بود که ایران اطلاعات لازم برای بررسی پروژه های تلفیقی غنی سازی اورانیوم و آزمایش های انفجاری و بالستیکی که توسط سازمان های اطلاعاتی امریکایی افشا شده بود را پنهان می کند.
محمد البرادعی، رییس آژانس اتمی، از ایران خواسته بود در همکاری های خود با آژانس در “شفافیت کامل” عمل کند. آژانس اتمی در گزارش خود آورده است: “در نهایت تأسف باید اعلام کنیم که هیچ پیشرفتی در خصوص فرضیه ماهیت نظامی برنامه اتمی ایران و دیگر مسایل مربوط به آن انجام نشده و این موضوع باعث افزایش نگرانی ها گردیده است.“
همان روز که برخی از عناصر گزارش آژانس اتمی به خارج درز کرد، ارتش جمهوری اسلامی اقدام به انجام یک مانور تدافعی ضدهوایی در 30 استان کشور نمود.
این درحالی است که فرماندهان یگان تدافعی ضدهوایی جمهوری اسلامی اعلام کرده اند که “دشمن در صورت حمله علیه ایران با عملیات تلافی جویانه شدیدی مواجه و از اقدام خود پشیمان خواهد شد”.
منبع: لاتریبون، 15 سپتامبر
مترجم: علی جواهری