هاشمی نه اما حسن روحانی کاندیدا می‌شود

محمدرضا یزدان پناه
محمدرضا یزدان پناه

» سیدرضا اکرمی در مصاحبه با روز:

حجت السلام سیدرضا اکرمی، عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز به روز گفت که هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در انتخابات آینده ریاست جمهوری کاندیدا نخواهد شد اما حسن روحانی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری می شود.

حسن روحانی که عضو شورای مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان رهبری و شورای عالی امنیت ملی نیز هست، پیش از این دبیر این شورا و رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی بود.

او که از سیاست مداران نزدیک به هاشمی رفسنجانی محسوب می شود، پس از آغاز دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، از مسئولیت هیات مذاکره کننده هسته ای ایران برکنار شد و جای خود را به علی لاریجانی داد.

عملکرد حسن روحانی و مجموعه تحت مدیریت او در مذاکرات هسته ای از آن پس مورد شدیدترین انتقادات محمود احمدی نژاد و حامیانش، اصولگرایان نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی و شخص آیت الله علی خامنه ای قرار داشت که تاکنون چندین بار به صورت علنی درباره آن روند اعتراض کرده است.

سیدرضا اکرمی در پاسخ به این پرسش روز که حسن روحانی در صورت نامزدی در انتخابات تا چه اندازه از حمایت هاشمی رفسنجانی برخوردار خواهد بود، مقطع زمانی فعلی را برای صحبت کردن در این خصوص زود دانست.

این عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در جلسه اخیر تعدادی از نمایندگان پیشین مجلس شورای اسلامی با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، حضور داشت.

در حالی که برخی از سایت های اصولگرا، بخش هایی از سخنان هاشمی رفسنجانی در این دیدار را نشانه ای از تمایل او برای نامزدی در انتخابات تلقی کرده اند، سیدرضا اکرمی تأکید کرد که اینگونه نیست و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام قطعا کاندیدای انتخابات آتی ریاست جمهوری نخواهد بود.

 

در کنار هاشمی

اکبر هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی و سیدرضا اکرمی، هر سه از اعضای شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، تشکل روحانی محافظه کار به رهبری محمدرضا مهدوی کنی هستند که در اسفند ۱۳۸۹ به ریاست دو ساله هاشمی رفسنجانی بر مجلس خبرگان رهبری پایان داد و جایگزین او شد.

هاشمی رفسنجانی در همان جلسه گفت که تصمیم گرفته دیگر در “هیچ انتخاباتی” شرکت نکند و اگرچه مردم را به شرکت در انتخابات تشویق می کند اما “به خاطر سن بالای من، کسی نباید از من توقع داشته باشد”.

جامعه روحانیت مبارز در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ بر سر حمایت از محمود احمدی نژاد یا میرحسین موسوی دچار اختلاف شد و در نهایت نتوانست در این خصوص به جمع بندی برسد.

به این ترتیب و در نهایت، مهدوی کنی در بیان موضع شخصی خود اعلام کرد که به احمدی نژاد رأی می دهد هرچند سیدرضا اکرمی، عضو شورای مرکزی این تشکل، ریاست ستاد انتخاباتی اصولگرایان حامی میرحسین موسوی را بر عهده گرفت و محسن دعاگو، دیگر عضو شورای مرکزی آن هم به طور رسمی از موسوی حمایت کرد.

در آن هنگام گزارش شد که هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی، علی اکبر ناطق نوری، محمد امامی کاشانی و برخی دیگر از اعضای باسابقه و مهم جامعه روحانیت مبارز نیز از میرحسین موسوی در برابر محمود احمدی نژاد حمایت می کنند.

پس از آنکه رئیس دولت دهم در مناظره انتخاباتی و تلویزیونی خود با موسوی، خانواده هاشمی رفسنجانی و ناطق نوری را به فساد اقتصادی و سیاسی متهم کرد، جامعه روحانیت مبارز حاضر به حمایت از این دو عضو خود نشد و به همین خاطر، هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری ، حسن روحانی و تعدادی دیگر از شرکت در جلسات آن خودداری کردند.

حسن روحانی در حالی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد که مصطفی پورمحمدی، رئیس فعلی سازمان بازرسی کل کشور، دگر عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز نیز تصمیم خود را برای نامزدی در انتخابات اعلام کرده است.

 

اعلام مشخصات دولت آینده

روحانی در خبری که سایت آفتاب {وابسته به حزب اعتدال و توسعه و نزدیک به مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام} منتشر کرده، با انتقاد شدید از عملکرد دولت محمود احمدی نژاد، گفته دولت آینده باید “دولتی برنامه محور” باشد.

او گفت که درآمد دولت محمود احمدی نژاد در ۸ سال گذشته، رقمی “حدود۷۶۰ میلیارد دلار” بوده اما با وجود این درآمد، مردم با “تورم و گرانی کم سابقه و حتی بی‌سابقه‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند”.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، بر ضرورت “مشورت با متخصصان و همه نیروهای سیاسی شایسته در امور مختلف مدیریتی” کشور تأکید کرد و “وظیفه رئیس جمهور بعدی” را این دانست که “معضلات امروز کشور را حل کند”.

روحانی در عین حال گفت که این کار “به تنهایی امکان‌پذیر نیست” و نیازمند “تیم اجرایی با تجربه و قوی و برنامه عملیاتی دقیق ۴ ساله” است.

او درباره سیاست خارجی هم گفت که “با تقویت و بهبود دیپلماسی خارجی، می‌توان شرایط بهتری برای توسعه اقتصادی کشور فراهم کرد” و افزود: “وظیفه نهادهای دیپلماتیک آن است که نسبت به همه حقوق ملی در کنار حق هسته‌ای در سطح بین‌الملل تلاش کنند و حمایت‌های جهانی را جلب کنند”.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص رابطه با آمریکا هم گفت که “مذاکره با آمریکا، در شرایط تأمین منافع ملی و با موافقت رهبری، امکان‌پذیر است”.

 

نه اصلاح طلب که میانه رو

سخنگوی حزب اعتدال و توسعه که اعضای آن اکثرا از مدیران منصوب حسن روحانی در مرکز تحقیقات استراتژیک هستند نیز با تأیید قطعی شدن کاندیداتوری رئیس این مرکز در انتخابات آینده ریاست جمهوری و حمایت حزب اعتدال و توسعه از او، از انتخاب محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنایع دولت هاشمی‌ رفسنجانی و معاون وزیر نفت در دولت های سیدمحمد خاتمی و محمود احمدی نژاد به عنوان رئیس ستاد انتخاباتی روحانی خبر داد.

غلامعلی دهقان همچنین اعلام کرد اکبر ترکان، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و وزیر راه و ترابری در دولت هاشمی رفسنجانی و یکی دیگر از معاونان وزارت نفت در دولت نخست محمود احمدی نژاد به عنوان قائم مقام ستاد انتخاباتی روحانی انتخاب شده است.

به گفته سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، تجربه نشان داده کاندیدای احتمالی که در نظر سنجی‌ها “رأی منفی آنها پایین است” در انتخابات گذشته توانسته‌اند جایگاه ممتازی را کسب کنند و رأی منفی حسن روحانی نیز در نظرسنجی‌ها پایین است.

او گفت که حسن روحانی “اصلاح‌طلب نیست بلکه میانه رو است”.