مریم دستگیر
یک ماه پس ازانتخابات خبرگان رهبری که درآن علی اکبر هاشمی رفسنجانی باکسب بیشترین آرای تهران عنوان نخست را به خود اختصاص داد، وی با انتقاد صریح از سیاست های اقتصادی محمود احمدی نژاد، امید به “رسیدن به عدالت از طریق صدقه دادن” را اشتباه دانست.
هم اکنون سیاست های اقتصادی محمود احمدی نژاد که طی یک سال ونیم گذشته باعث افزایش تورم و از کنترل خارج شدن قیمت برخی کالاهای اساسی شده، مورد انتقاد بسیاری از نمایندگان مجلس قرار گرفته و قرار است وی به زودی راهی مجلس شود تا به پرسشهای آنها درزمینه گرانی و دیگر معضلاتی که طی زمان حضور او درکاخ ریاست جمهوری تشدید شده است، پاسخ دهد.
هاشمی که دراجلاس بین المللی کمیته امداد امام خمینی حضور داشته، گفته است: “اگر فکر میکنیم با صدقه و خوراک بخور و نمیر دادن می توان به عدالت رسید اشتباه میکنیم.” برخی کارشناسان، سخن گفتن هاشمی از صدقه را، اشاره طعنه آمیزی به سیاست های توزیع پول نفت برسرسفره مردم، می دانند که شعار اصلی دولت جدید به شمار می رود. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرده که برای حل کردن مساله فقردر کشور لایحه فقرزدایی مطرح شده که بستر مناسبی را برای فقرزدایی مطرح می کند اما این لایحه به سرانجام نرسیده است.
او سپس ازسیاست خصوصی سازی حمایت کرده و از دولت خواسته که با فروش امکانات خود وبرنامه ریزی به کاهش فقرکمک کند: “دولت امکانات بسیاری دارد و بسیاری از کارخانهها دولتی هستند که قرار شده است، اینها را در بورس بفروشیم و پول آن را به خزانه بدهیم و از طریق برنامه و بودجه در راستای فقرزدایی چهار هدف «خودکفایی، اصلاح تعاونی و تقویت آن، همکاری با بخش خصوصی و تقویت زیربناها» کار کنیم.” خصوصی سازی که قراربوده ذیل تبصره اصل 44 محقق شودهمواره با مقاومت رییس جمهوری مواجه بوده است. هاشمی دراین خصوص گفته است: “متاسفانه این بخش هنوز به خوبی اجرایی نشده است.”
هاشمی آذرماه سال جاری نیزدر سخنانی در کنفرانس بینالمللی”استراتژیها و تکنیکهای حل مساله” از عقبماندگی مجموعه دولت از برنامه سند چشمانداز 20 ساله توسعه کشور انتقاد کرد و ازدولت خواست تا با ارزیابیهای یکساله عملکرد هر یک از دستگاههای مسوول کشور، “آنها که جلو رفتهاند، تشویق و آنها که عقب ماندهاند، تنبیه شوند”. درهمان زمان او به تمایل هواداران دولت برای دراختیار گرفتن دانشگاه آزاد اسلامی حمله کرد و آن را “شرارت” نامید. پس از قرار گرفتن هاشمی رفسنجانی وحضور پررنگ او درپشت عبدلله جاسبی رییس این دانشگاه، عملا جدال برسردانشگاه آزاد فروکش کرد.
او همزمان به انتقاد از افزایش وابستگی دولت به نفت پرداخت تا مشخص شود رییس جمهوری سابق ایران، با نگاهی کاملا انتقادی به عملکرد دولت جدید نگاه می کند: “بر اساس چشمانداز ما سالانه باید هشت درصد رشد داشته باشیم، اما در دو سالی که چشمانداز ابلاغ شده است به جای رسیدن به رشد هشت درصد، کمتر از ۶/۵درصد رشد داشتهایم. قرار بود سالانه به میزان ۱۰درصد از وابستگی اقتصاد به نفت آزاد شویم، اما در هر سال وابستگی اقتصاد به نفت ۱۰درصد افزایش یافته است. بودجه ما امروز ۴۰میلیارد دلار از نفت برداشت می کند که این وابستگی بیشتر به منابع نفتی است. در چشمانداز قرار بود هر سال ۱۰درصد از کارهای دولت به بخش خصوصی سپرده شود، اما دولتها هر سال گسترش یافتند و بزرگ شدند.”