پریسا حاتمی
در حالی که بر اساس گزارش مسئولان نهاد ریاستجمهوری تعداد نامههای مردمی به احمدینژاد از مرز 10 میلیون نامه فراتر رفته است، برخی منابع خبری فاش کردند که دولت به افرادی که در نامههایشان به احمدی نژاد درخواستهای مالی مطرح کردهاند، مبالغی تا صدهزار تومان داده است.
سایت محافظهکار شهاب نیوز با انتشار این خبر، این پرداختها را یکی از دلایل افزایش نامههای مردمی به احمدینژاد در دور دوم سفرهای استانی ذکر کرد و افزود که علاوه بر پرداخت مبالغی تا سقف صد هزار تومان، دولت امکان دریافت وامهای کوچک را نیز برای برخی از این متقاضیان فراهم کرده است.
این خبر در حالی منتشر میشود که در ماههای اخیر بارها فعالان سیاسی و ناظران رسانهای نسبت به تبلیغات زودهنگام حامیان دولت نهم برای انتخابات ریاستجمهوری بعدی و استفاده از بودجه عمومی برای این تبلیغات زودهنگام هشدار دادهاند.
گفتنی است بر اساس قانون انتخابات، هر عملی که به معنای خرید رأی باشد، جرم است و در صورت تحقق این امر که سلامت انتخابات را زیر سؤال میبرد، علاوه بر ابطال انتخابات از سوی نهادهای ناظر، دستگاه قضایی نیز ملزوم است که با متخلفان برخورد کند.
کمک بلاعوض و وام
اواسط شهریور ماه سال گذشته و در پایان دور اول سفرهای استانی احمدینژاد بود که مسئول ارتباطات نهاد ریاستجمهوری گزارش داد: 55 درصد نامههای دریافتی احمدینژاد و اعضای دولتش در سفرهای استانی، حاوی “درخواست کمک یا وام” (40 درصد کمک و 15 درصد وام) بوده و در بقیه آنها نیز درخواستهایی برای مسکن، اشتغال، درمان و دارو مطرح شده است.“
وی همچنین در آن زمان (اواسط شهریور 86) تعداد نامههای جمع شده را بیش از 8 میلیون و 900 هزار نامه ذکر کرد که با توجه به گزارش رسانهها از افزایش تعداد نامههای دریافت شده در دور دوم سفرهای استانی، مجموع نامهها به مراتب بیشتر از 10 میلیون است.
با این حال در 9 ماه اخیر هیچ مقامی در دولت احمدینژاد درباره تعداد دقیق نامههای مردم گزارش نداده است. این در حالی است که در سال گذشته و پیش از آن، سعیدلو معاون اجرایی رئیس جمهور چند بار اقدام به برگزاری نشست خبری کرده بود تا درباره روند رسیدگی به درخواستهای مردم در نامههایشان توضیح دهد.
مقامات دولتی پیشتر گفته بودند دستکم 30 هزار نفر در سی استان کشور از طرف دولت نهم مأمور شدهاند این نامهها را پردازش و بررسی کنند. احمدینژاد هم در شهریور ماه سال قبل در جمع تعدادی مدیران دولتی گفته بود که روزی 100 نامه مردمی را مطالعه و پیگیری میکند. این ادعای عجیب با انتقاداتی در رسانهها مواجه شده بود، به طوری که در برخی مطبوعات این پرسش کنایهآمیز مطرح شد که “احمدینژاد باید چند صد سال رئیسجمهور باشد تا به همه نامههای مردم پاسخ دهد؟!“
اوضاع بد یا پول بادآورده؟
اکنون سایت محافظهکار شهاب نیوز در گزارش خود با طرح این پرسش که افزایش تعداد نامههای مردمی در سفرهای استانی نشانه خوبی اوضاع است یا خرابی آن، یادآور شده است که: “مقامات دولت نهم کثرت این نامهها در دور اول سفرهای استانی را نشانهای از مشکلات گسترده مردم، عملکرد بد مسئولان دولتهای قبلی و عدم دسترسی مردم به مدیران دولتهای گذشته میدانستند.“
این سایت محافظهکار در ادامه گزارش خود خاطرنشان کرده است: “اگر استدلال فوق که طی سالهای 84 و 85 مطرح میشد را درست بدانیم، اکنون افزایش تعداد نامههای مردمی در برخی مناطق را میتوان ناشی از یکی از حالات زیر دانست: یا اینکه مشکلات مردم گستردهتر شده است، یا آنچه که «عملکرد بد مسئولان دولتهای قبلی» خوانده میشد هماکنون بدتر شده است؛ و یا اینکه دسترسی مردم به مدیران دولت نهم نسبت به مدیران دولتهای گذشته سختتر شده است.“
این سایت سپس این احتمال را طرح کرده که با توجه به کمکهای بلاعوض صد هزار تومانی دولت به نویسندگان نامهها، “این افراد با چشیدن مزه این کمکها بار دیگر به فکر نامهنگاری به آقای احمدینژاد افتاده باشند یا اطرافیان آنها برای عقب نماندن از این قافله تصمیم گرفته باشند که آنها نیز نامهای را خطاب به رئیسجمهور بنویسند.“