شارون تیمر
جرج بوش مصوبه ای را امضاء کرد که بر طبق آن پنتاگون از فروش قطعات مازاد جت جنگنده اف- 14 منع می شود. این اقدام در راستای پر کردن شکاف امنیتی بوجود آمده ضمن حراج قطعات نظامی مازاد این کشور انجام می شود.
وجود این شکاف باعث می شد ایران برای تامین نیاز وافر خود به قطعات یدکی، به فروش قطعات مازاد ارتش آمریکا نیاز ویژه ای داشته باشد.
سناتور دموکرات ران وایدن از ایالت اورگان و سناتور جمهوریخواه گابریل گیفوردز از آریزونا پیشنهاد این مصوبه را در حالی ارایه دادند که خبرگزاری آسوشیتد پرس در سال گذشته از استفاده خریداران ایرانی، چینی و سایر کشورها از فرصت موجود در فروش قطعات حساس نظامی توسط پنتاگون خبر داده بود. این فروش ها شامل قطعات جنگنده اف- 14 و سایر هواپیماها و نیز اجزای موشک می شدند.
ایران تنها کشوری است که هنوز از جنگنده تام کت (نام دیگری برای اف-14) استفده می کند. ایالات متحده این هواپیماها را در سال 2006 از دور خارج کرد.
بوش فروش تام کت را ضمن امضاء یک صورتحساب 696 میلیارد دلاری ممنوع اعلام کرد. وی در مورد قواعد موجود درباره اف -14 ابراز نظری نکرده است.
ایران در سال 1970 در زمانی که هم پیمان آمریکا محسوب می شد، جنگنده های تام کت را خریداری نمود. در آن زمان دولت های دو کشور از چنان ارتباط نزدیکی برخوردار بودند که حتی خلبانان آمریکایی کار انتقال هواپیماها را به ایران انجام دادند.
بحران گروگانگیری سال 1979 که بدنبال سرنگونی شاه از سلطنت اتفاق افتاد، موجب شد ایالات متحده روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کند. بعدها هم بوش ایران را جزیی از “محور شرات” خطاب کرده است.
مقامات آمریکایی معتقدند تعداد زیادی از تعداد 79 جت تام کت که به ایران تحویل داده شده بود یا سقوط کرده اند و یا برای استفاده از قطعاتشان متلاشی شده اند. آنها می گویند ایران تنها قادر به تولید بخشی از قطعات مورد نیاز برای کارکرد اف-14 است و نیاز مبرم به قطعات اصلی دارد.
مقامات قضایی ایالات متحده می گویند ایران در فروش های پنتاگون تنها به دنبال قطعات تام کت نبوده، بلکه قطعات هلیکوپتر شینوک نیز طی فروشی توسط وزارت دفاع آمریکا به ایران راه پیدا کرده است.
بعد از انتشار گزارش آسوشیتد پرس در سال گذشته، پنتاگون با توجه به نگرانی های امنیتی اعلام کرد جلوی فروش قطعات اف-14 را خواهد گرفت. ارتش تصمیم گرفته اجزای با قابلیت استفاده اختصاصی در تام کت را نابود کند اما سایر قطعات که هنوز برای هواپیماهای دیگر به کار می آیند را به فروش برساند. این قانون هم باعث نگرانی بازرسان کنگره و مقامات قضایی فدرال شد چرا که ممکن است بازهم قطعاتی با کاربرد در اف-14 هنوز لابلای سایر قطعات به فروش برسد.
در همین اوضاع و احوال بود که ارتش از تابستان گذشته تصمیم گرفت تام کت های خود را نابود کند و برای اینکار گورستانی را در آریزونا در نظر گرفت.
گیفوردز و وایدن می گویند نیاز به یک ممنوعیت دایمی و فراگیر برای فروش قطعات اف-14 احساس می شود تا هیچ قطعه ای از اینجا خارج نشود. مصوبه جدید تنها به نهادهایی مانند موزه های ایالات متحده و گروههای تاریخی اجازه خرید اف -14 یا قطعات تام کت را می دهد. این جت ها از نظر نظامی بلا استفاده هستند.
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل – 28 ژانویه