پریسا حاتمی
یک روز پس از حضور احمدی نژاد در دانشگاه علم و صنعت که در میان تدابیر شدید امنیتی و با حضور بیش از هزار دانشجوی بسیجی دانشگاههای مختلف برگزار شد، خبرها حاکی از ادامه برخوردها با فعالان دانشجویی است. به عقیده ناظران با توجه به اینکه حدود سه هفته به 16 آذر امسال و روز دانشجو باقی مانده است، انتظار میرود که سرکوب فعالان دانشجویی در روزهای آینده وارد مرحله جدیدی شود.
روز گذشته اخباری در خصوص احضار دو دانشجو به دادگاه انقلاب و شش دانشجو به کمیته انضباطی منتشر شد. پیش از این از ابتدای ترم تحصیلی جدید در مهر ماه نیز اخبار متعددی در خصوص احضار دانشجویان فعال سیاسی یا صنفی منتشر شده بود که مجموعه اینها آشکارا نشاندهنده برنامه حاکمیت جدید و دولت نهم برای سرکوب جنبش دانشجویی است.
فعالان دانشجویی تابستان گذشته را در حالی گذراندند که چند دانشجوی دانشگاه امیرکبیر به تاوان اعتراض دانشجویان این دانشگاه به احمدی نژاد در زندان بودند، که در نهایت سه تن از آنها در زندان ماندگار شدند و در آستانه سال تحصیلی جدید برای آنها احکام زندان 2 تا 3 سال بریده شد. در همین حال پرونده قضایی آنها در بخش دیگری نیز مفتوح و در دادگاه عمومی در حال رسیدگی است.
همزمان با این پروژه که به دنبال جعل لوگوی نشریات دانشجویی نزدیک به انجمن اسلامی کلید خورد، پروژه دیگری نیز در خصوص دستگیری یکجای همه اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و تعدادی از اعضای سازمان ادوار تحکیم در 18 تیر ماه گذشته کلید خورد که هرچند پس از مدتی بازداشت شدگان به تدریج آزاد شدند، اما تبعات آن برخورد سنگین از جمله پلمب دفتر سازمان ادوار و ضربههای روحی به دانشجویان در اثر بازداشت و بازجوییهای غیر قانونی همچنان باقی مانده است.
اما پس از آنکه این برخوردها در ماه گذشته با صدور احکام زندان برای 3 دانشجوی امیرکبیر، تجمع دانشجویان اخراجی دانشگاه علامه و درگیری دانشجویان با بسیجیان در زمان حضور احمدی نژاد در دانشگاه تهران، رنگ و بوی متفاوتی یافت و دانشگاهها را در آستانه فاز جدیدی از اعتراضات دانشجویی قرار داد؛ در دو هفته اخیر شدت بیشتری گرفته است. به طوری که تاکنون دو تن از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم مجددا بازداشت شدهاند و اخباری مبنی برخوردهای خشن با آنان در زمان بازداشت و نیز در زندان منتشر شده است.
علی عزیزی و علی نیکونسبتی، دو عضو بازداشت شده شورای مرکزی بزرگترین تشکل دانشجویی کشور هستند که در خصوص عزیزی در روزهای اخیر خبر ضرب و شتم او در زندان اوین و انتقال وی به بهدای بند 209 منتشر شده، و در خصوص نیکونسبتی هم گزارشهای حاکی از برخورد خشونتآمیز ماموران در زمان بازداشت وی در پنجشنبه گذشته است.
اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان (دفتر تحکیم وحدت) نیز با صدور بیانیهای از بازداشت دو عضو شورای مرکزی به شدت انتقاد کرده و هدف از دستگیری این دو را ارعاب و واداشتن دانشجویان به سکوت دانسته است. در بیانیه تحکیم تاکید شده که: “این بازداشتها در عین آزرده کردن خاطر اعضای این مجموعه هیچ خللی در عزم شان در بیان حقوق مردم و دانشجویان نخواهد گذاشت. اما بازداشت دوستان ما نشان دهنده آن است که حاکمان حتی تاب تحمل کوچکترین انتقادات را نیز ندارند.“
این تشکل دانشجویی همچنین از “تشدید نگاه امنیتی به دانشگاه” در سالهای اخیر و اتفاقاتی نظیر اخراج دانشجویان، احضار و بازداشت گسترده آنان، ستارهدار کردن آنها، بستن درب انجمنهای اسلامی، اخراج اساتید منتقد و توقیف نشریات مستقل دانشجویی انتقاد کرده و اعتراض به این موارد “نقض گسترده و پیدرپی حقوق” را وظیفه انسانی هر دانشجوی آزادهای دانسته است.
احضار دانشجویان علامه، امیرکبیر و مازندران
دیروز اخبار منتشر شده از احضار دستکم دو دانشجو به دادگاه انقلاب، شش فعال دانشجویی به کمیته انضباطی، یک دانشجو به وزارت اطلاعات و نیز توبیخ یک دانشجو در دانشگاه خبر میداد.
بر اساس گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دبیرکل سابق شورای صنفی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه به دادگاه انقلاب احضار شده و حراست دانشگاه دیروز از وی “برای حضور مجدد در دادگاه برای ادامه تحقیقات در روز شنبه 26 آبان” تعهد گرفته است.
گزارش دیگر ایسنا حاکی از احضار 6 دانشجوی همین دانشکده به کمیته انضباطی است. این دانشجویان پس از حضور در کمیته انضباطی، مطلع شدهاند که اتهام آنها “ساماندهی تجمع آبان، شکستن در دانشگاه، شرکت در تجمع امیرکبیر” است.
همزمان، ایسنا از احضار بابک زمانیان، فعال دانشجویی دانشگاه امیرکبیر به شعبه 15 دادگاه انقلاب خبر داده است. زمانیان، در زمان کلید خوردن پروژه جعل نشریات دانشجویی دانشگاه امیرکبیر، مسئول روابط عمومی انجمن اسلامی این دانشگاه بود. او نیز در همان زمان، مدتی را در بازدشات به سر برد و اکنون در حالی به دادگاه احضار شده است که باید بیست و ششم آذرماه سال جاری در این شعبه حاضر شود و به اتهامات مطرحشده پاسخ دهد.
دیروز علاوه بر این موارد، “کمیته دانشجویی گزارشگران حقوق بشر” نیز از احضار یک فعال دانشجویی به وزارت اطلاعات گزارش داد. بر اساس این گزارش، “مهدی اللهیاری” سردبیر و نویسنده نشریه دانشجویی طلوع دانشگاه تهران و دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف، در پی پخش نشریات دانشجویی آرمان و طلوع در دانشگاه شریف با برخورد مأموران انتظامات مواجه و در دفتر حراست در مورد پخش نشریات بدون مجوز در دانشگاههای دیگر مورد مؤاخذه قرار گرفته است. وی همچنین با حضور مأموران وزارت اطلاعات به مدت سه ساعت تحت بازجویی قرار گرفته و جهت بررسی بیشتر به واحد پیگیری این نهاد احضار شده است. پس از حضور در این واحد در 20 آبان 86 نیز وی بار دیگر از سوی مأموران امنیتی مورد بازجویی قرار گرفته و در مورد پیگیری فعالیت های خود تهدید شده است.
برگزاری دادگاه دیگری برای سه دانشجوی امیرکبیر
همزمان با تشدید فشارها بر فعالان دانشجویی، سه دانشجوی زندانی دانشگاه امیرکبیر بار دیگر در دادگاه حاضر شدند تا در خصوص بخش دیگری از اتهامات خود محاکمه شوند. این دانشجویان در حالی روز یکشنبه در مجتمع قدوسی دادگاه عمومی تهران محاکمه شدند که پیش از این دانشگاه انقلاب این 3 دانشجو را در مجموع به 7 سال و نیم زندان محکوم کرده بود.
اتهام آنها در این دادگاه، توهین به مقدسات و توهین مراجع تقلید است، در حالی آنها قبلا به اتهام توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام محاکمه شدهاند. بر اساس گزارش “خبرنامه امیرکبیر” قاضی دادگاه چند ساعت پیش از برگزاری جلسه اعلام کرد که جلسه دادگاه غیرعلنی است و در زمان انتقال آنها از زندان به دادگاه نیز ماموران امنیتی برخلاف رویه متعارف، با فریب خانواده این 3 دانشجوی زندانی، مانع از دیدار آنها با خانواده خود شدند.
این در حالی است که گروه “فعالان حقوق بشر در ایران” گزارش دادهاند که این 3 دانشجو پیش از اعزام به دادگاه در آستانه اعزام از زندان اوین مورد توهین و درگیری قرار گرفتهاند. بر اساس این گزارش، ماموران زندان برخلاف آیین نامه سازمان زندانها قصد داشتهاند دانشجویان زندانی را با دستنبد و پابند و بدون کفش و لباسهای خود به دادگاه منتقل کنند که این اقدام به ممانعت دانشجویان زندانی مواجه شده است و به درگیری ماموران با ایشان انجامیده است. به عقیده نزدیکان این دانشجویان، برخوردهای اینچنینی با هدف مشوش کردن ذهن دانشجویان برای جلوگیری از دفاع مناسب آنها در دادگاه صورت میگیرد.