شانزده ماه پس از ارجاع گزارش هیات تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی به قوهقضاییه، پنج نماینده مجلس در نامهای خطاب به علی لاریجانی، از تعلل در رسیدگی به این پرونده و عدم “صدور حکم” انتقاد کردهاند.
احمد توکلی، علیرضا زاکانی، علیرضا محجوب، نادر قاضیپور و حسین دهدشتی نمایندگانی هستند که این نامه را خطاب به لاریجانی نوشتهاند. آنها با اشاره به اینکه گزارش تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی پس از قرائت در آذرماه سال ۹۲ به قوهقضاییه ارجاع شد و طبق قانون “دادگاه رسیدگی به این پرونده میبایست ظرف حد اکثر سه ماه نسبت به صدور حکم اقدام مینمود”، خبر از آن دادهاند که “تاکنون علیرغم گذشت ۱۶ ماه از ارجاع پرونده اقدام خاصی صورت نپذیرفته است”. آنها همچنین به نامه ۴ تن از این نمایندگان به لاریجانی در دی ماه سال گذشته اشاره کردهاند که به صادق لاریجانی، رییس قوهقضاییه، ارجاع شد، اما “ارجاع آن به ریاست محترم قوه قضائیه جهت تسریع در رسیدگی به این پرونده نیز بازخورد ملموسی نداشته است”.
این پنج نماینده مجلس نهم همچنین در نامه خود نوشتهاند: “انتظار میرفت که دستگاه محترم قضا در اولین گام به طور جد این موضوع را مورد بررسی و صدورحکم قرارمیداد چرا که اگر قرار است گزارش مجلس مورد رسیدگی باشد این موضوع دارای اولویت است مگر اینکه ملاحظات غیر اداری و فراقانونی ملاک عمل قرار گرفته باشد”.
اشاره این نمایندگان به گزارشی است که حدود دو سال پیش در مجلس نهم قرائت شد. براساس آن گزارش ۳۷ نماینده مجلس، برخی مقامهای ارشد دولت احمدینژاد و برخی رسانهها متهم به دریافت هدیه از سعید مرتضوی شده بودند.
مواردی چون تفاهمنامه سازمان تامین اجتماعی و بابک زنجانی برای انتقال سهام تامین اجتماعی در ۱۳۸ شرکت در ازای دریافت ۴ میلیارد یورو بدون مصوبه هیات امنا، فروش برخی شرکتهای سودآور این سازمان نظیر پتروشیمی آبادان و پتروشیمی امیرکبیر، هدیه و پاداش به مدیران، مسوولان، نمایندگان و رسانهها از جمله مواردی بود که در گزارش مجلس مورد اشاره قرار گرفته بود.
بر اساس این گزارش محمدرضا رحیمی، معاون اول احمدینژاد ۵۰ میلیون تومان، اسد الله عباسی، سرپرست وقت وزارت تعاون ۱۵۰ میلیون تومان و عبدالرضا شیخ الاسلامی، معاون وقت اجتماعی رییسجمهوری ۱۰۰ میلیون تومان کارت هدیه از سازمان تأمین اجتماعی گرفته اند. شبکه سوم تلویزیون ۱۵۰ میلیون تومان و ۹ روزنامه نیز بیش از ۸۰ میلیون تومان بابت انعکاس “مطلوب” مراسم سازمان تامین اجتماعی دریافت کرده بودند.
سعید مرتضوی تاکنون چند بار در دادسرا حاضر شده و درباره تخلفات رخ داده در سازمان تامین اجتماعی بازپرسی شده. در یکی از این موارد برای او وثیقه دو میلیارد تومانی صادر شد. آن زمان براساس رای دیوان عدالت اداری، مرتضوی نمیتوانست در پست ریاست سازمان تامین اجتماعی حضور داشته باشد، اما دولت احمدینژاد با تغییر اساسنامه این سازمان، او را به سرپرستی این سازمان منصوب کرد. این انتصاب با واکنش نمایندگان مجلس و در نهایت استیضاح شیخالاسلامی، وزیر رفاه، مواجه شد.
در آن جلسه استیضاح، احمدینژاد فیلمی از جلسه سعید مرتضوی با فاضل لاریجانی، برادر صادق و علی لاریجانی پخش کرد. فیلمی که در آن لاریجانی به مرتضوی قول میدهد از طریق برادران خود، مانع برکناری مرتضوی و دادگاهی شدن او شود. پخش این فیلم با واکنش علی لاریجانی مواجه شد.
اصولگرایان بعدها از این جلسه استیضاح با عنوان “یکشنبه سیاه مجلس” یاد کردند و حتی آیتالله خامنهای، رهبر جمهوریاسلامی، نیز به انتقاد از این اتفاقها پرداخت.
سعید مرتضوی بارها این اتهامها را رد کرده است. او درباره معامله با بابک زنجانی گفته بود: “به اندازه یک چوب کبریت هم به بابک زنجانی ندادیم چون این تنها یک تفاهم نامه بوده و بعد هم این تفاهم نامه لغو شد. برای همین تامین اجتماعی هیچ معامله ای با بابک زنجانی انجام نداده و پولی هم رد و بدل نشده است”. او درباره میزان حقوق و پاداشی که از سازمان تامین اجتماعی دریافت میکرد نیز چنین توضیح داد: “حقوق ۶ ماه سرپرستی من در تامین اجتماعی و مابه التفاوت یک سال و نیم حقوق قبلی ام روی هم حدود ۶۸ میلیون تومان می شد. این پول وارد کارگزینی و امور مالی شد تا به حساب شخصی ام واریز شود. حتی چک آن صادر شد که با دستور آقای ربیعی پرداخت آن متوقف شد و ذیل نامه ای نوشت که فعلا پرداخت نشود تا نتیجه تحقیق و تفحص مشخص شود. حالا نکته این است که من اصلا حقوقی دریافت نکرده ام که بگویند تحصیل مال غیر داشتم”.
پیش از قرائت گزارش هیات تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی، علیرضا محجوب، رییس این هیات، گفته بود که ۲۰ هزار صفحه از اسناد تحقیق و تفحص دوره پیشین مجلس از تخلفات سازمان تامین اجتماعی در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد مفقود شده است.