یک روز بعد از انتشار نظر رییس جمهور عراق درباره قرارداد الجزایر، همزمان با واکنش مقامات ایرانی که این نظر را رد کردند، جلال طالبانی در توضیحی اظهارات منتشر شده از جانب خود را رد کرد و گفت عراقی ها توقع دارند که ایرانی ها از غرامت جنگ بگذرند.
روزنامه الحیات که با چاپ مصاحبه جلال طالبانی جنجالی در روابط ایران و عراق پدید آورده بود، روز دوشنبه ادعا کرد که رییس جمهور عراق گفته است که قرارداد 1975 که بین شاه و صدام حسین به امضا رسید و نه در دوران جمهوری اسلامی و دولت فعلی عراق، معتبر نیست.
منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران در مصاحبه مشترک با همتای بحرینی خود در این باره اظهار داشت: قرارداد سال 1975(الجزایر) یک سند بین المللی است، در سازمان ملل به ثبت رسیده و به لحاظ حقوقی از قوت و قدرت قطعی برخوردار است. قراردادها و معاهدات بین کشورها موضوعی نیست که جانشینی دولت ها و تغییر آنها در ماهیت این قراردادها خللی وارد کند.
متکی با ابراز تعجب از انتساب این مطلب به رئیس جمهور عراق اضافه کرد: آقای طالبانی در سفرهای مختلف خود به تهران وقتی که این موضوع مطرح می شد، مواضع دیگری داشت.
وزیر خارجه ایران با اشاره به نقش اشغالگران در این مسئله هشدار داد: آمریکایی ها 27سال پیش یکبار این بازی را آغاز کردند و ما به آنها تذکر می دهیم که بار دیگر وارد این بازی نشوند.
سخنگوی وزارت خارجه هم در واکنش به این موضوع تاکید کرد که هرگونه اظهارنظر در خصوص لغو معاهده 1975الجزایر فاقد وجاهت حقوقی است.
به گزارش اداره کل اطلاعات و مطبوعات وزارت امور خارجه، محمدعلی حسینی در این باره اظهار داشت: روابط ایران و عراق از سال 1975بر “عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری مورخ 23خرداد 1354برابر با 13ژوئن 1975” و موافقت نامه ها و پروتکل های ضمیمه آن استوار بوده است.
وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت جمهوری اسلامی ایران با توجه به اصل وفای به عهد به این عهدنامه احترام گذاشته و مفاد آن را دقیقا رعایت نموده است. جمهوری اسلامی ایران نه تنها در هیچ مقطعی اعتبار معاهدات 1975را زیر سؤال نبرده، بلکه طی یادداشت های عدیده ای که در سازمان ملل متحد نیز به ثبت رسانده است بر معتبر و نافذ بودن معاهدات مزبور تاکید داشته و دارد.
حسینی تصریح کرد: از دیدگاه حقوق بین الملل نیز معاهدات ناظر بر وضعیت مرزهای کشورها (معاهدات مرزی) موجود حقوق و تعهدات عینی برای دولت ها بوده و دارای ماهیت ابدی و لایتغیر می باشد و مقولاتی نظیر جنگ، جانشینی دولت ها و تغییر بنیادین اوضاع و احوال نیز نمی تواند خدشه ای بر اعتبار آنها وارد سازد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان گفت: با توجه به اصول متقن فوق، هرگونه اظهارنظر در خصوص لغو معاهده 1975 الجزایر فاقد وجاهت حقوقی است.
در این میان خبرنگار خبرگزاری انتخاب با جلال طالبانی گفت وگو کرد و از زبان وی نوشت اظهارات من در گفت وگو با الحیات کاملا تحریف شده و شیطنت آمیز منتشر شده است.
رئیس جمهور عراق، تصریح کرد: قرارداد 1975الجزایر جزو اسناد بین المللی است و تنها با درخواست ایران تغییر می کند. من در آن گفت وگو اشاره ای به این قرارداد نکردم و گفتم، ما به برادران ایرانی خود پیشنهاد داده ایم که غرامت هزار میلیارد دلاری جنگ صدام را به خاطر وضعیت جنگ زده کشور، ببخشند.
رئیس جمهور عراق گفت: پس از این بود که خبرنگار الحیات پرسید: “در این صورت، باید منتظر لغو قرارداد الجزایر باشیم” که من نیز گفتم: “اگر لطف برادران ایرانی شامل عراقی ها شود، چنین خواهد بود. ” وی در پایان خاطرنشان کرد: در مورد این سوء تفاهم، توضیحاتی به نماینده ایران داده ایم که به رئیس جمهور ایران منتقل کرده است.