مرجان سخاوت
چند روز بعد از آن که احمد جنتی در نماز جمعه تهران علاقه دختران به ورود به دانشگاه را مانعی برای ازدواج و عامل اصلی مصیبت های بعدی اعلام کرد یک مقام دولتی در اصفهان از یه زاه اقتادن ازدواج های 200 هزار تومانی در این استان خبر داد که به منظور تسهیل ازدواج و حل بزرگ ترین مصیبت نظام طراحی شده است.
مهدی صدری رییس سازمان ملی جوانان اصفهان در گفتگوئی با فارس اعلام داشت محلی دائمی در هلال احمر استان معین شده که در آن جا ثبت نام برای طرح ازدواج 200 هزار تومانی صورت می گیرد.
به گفته او براساس این طرح تمام مراحل عقد و عروسی شامل تالار پذیرایی، سالن آرایش عروس و داماد، تزئین اتومبیل عروس، فیلمبرداری به مدت شش ساعت، پذیرایی از میهمانان تا سقف 100 نفر و غیره با صرف هزینه 200 هزار تومان انجام خواهد شد.
هشت سال دیگر
مدیر سازمان ملی جوانان اصفهان با اعلام اینکه تا پایان سال گذشته 108 هزار نفر از جوانان مجرد کشور ازدواج کردند گفته است : این در حالی است که سالانه دویست هزار نفر به آمار مجردین کشور اضافه میشود و برای ازدواج تمام آن ها هشت سال لازم است .به گفته وی در مقطع سنی 15 تا 30 سال در دختران و مقطع سنی 20 تا 35 سال در پسران نزدیک به 900 هزار جوان مجرد در اصفهان وجود دارد و افزایش سالانه آمار مجردین در مقایسه با آمار مزدوجین کشور، تنها تا پایان برنامه چهارم توسعه ادامه خواهد داشت.
وی چندی قبل نیز طرح مساله بیکاری جوانان بیشتر یک توهم دانسته بود که مانع ازدواج می شود اما در همین حال ورود دختران به عرصه اشتغال را از عوامل بیکاری مردان و به عنوان یکی از موانع ازدواج عنوان کرده بود
اما در کنار راه اندازی طرح ازدواجهای 200 هزار تومانی دراین هفته موسسه ای به نام راهنمای ازدواج در اصفهان اعلام حضور کرد که احمد زادهوش نماینده هیات موسس این موسسه هدف را شناسایی، سنجش نسب همتایی و معارفه داوطلبان ازدواج در راستای آسانسازی، اطمینانبخشی و بهگزینی در انتخاب همسر عنوان کرد و از ایجاد بانک اطلاعات ازدواج به عنوان یکی دیگر از اهداف موسسه نام برد
وی با اشاره به اینکه نقش موسسه در ازدواج داوطلبان صرفا اطلاعرسانی و راهنمایی است و اصل انتخاب در اختیار داوطلبان است گفته موسسه هیچگونه مسئولیتی در قبال انتخاب و مسائل پس از ازدواج نخواهد داشت و اطلاعات مستند طرفین ازدواج به صورت موثق و مستند در اختیار موسسه قرار میگیرد و در هیچ شرایطی این اسناد در اختیار خانوادهها قرار نمیگیرند.
به هر حال چنین پیداست که ازدواج اما ظاهرا به دغدغه و چالشی اساسی در نظام چمهوری اسلامی بدل شده است . چنان که استاندار اصفهان نیز چندی قبل بر ساختارشکنی در مقوله ازدواج تاکید کرده بود او در شورای فرهنگی عمومی استان گفته بود اکنون آیین ازدواج درمرحلهای قرارگرفته که پایان خوشی ندارد .
ولی مرتضی بختیاری استاندار که شغل قبلی وی سرپرست اداره زندان های کشور بود برخلاف رییس سازمان ملی جوانان اصفهان بیکاری راعامل افزایش سن ازدواج ندانست و گفت این نظر عوامانه که “ اول کاربعدازدواج ” قابل قبول نیست و سنت پیامبر بزرگواراسلام اول کار بعد ازدواج نبوده است.
درآن جلسه همچنین رئیس مشاوران جوان استانداری اصفهان گزارشی کمی و کیفی در زمینه ازدواج جوانان بیان کرد ه و آن را بحرانیترین نقطه نظام دانسته بود. امیرحسین بانکی هنجار سنتی ازدواج رابرای پسران ازسن ۲۰سالگی ودختران ۱۷سالگی به بالا دانست و گفته بود: نظام جنسی جامعه ازبسیاری جهات خوشبختانه اضطراب بخش نیست. وی درعین حال مشکلات جنسی جامعه را بسیار بحرانزا بیان کرد وتاکید نمود هیچ راهحله ای جز ازدواج به موقع ، آسان و موقت برای مشکلات اجتماعی وجود ندارد.
اساس مشکل
وجود 13 میلیون جوان مجرد در کشور از آن رو معضل بزرگ نظام اعلام شده که هیچ نوع رفتار جنسی خارج از ازدواج به لحاظ قانونی و دینی پذیرفته شده نیست، از این روست که در گزارشات و اظهار نظرهایی که که کم وبیش اعلام می شود مشکلات جنسی جامعه بسیار بحرانزا بیان اعلام وتاکیدمی شود که هیچ راهحلی جز ازدواج به موقع ، آسان و موقت برای آن وجود ندارد .برای ترغیب جوانان به ازدواج طی سالهای گذشته شیوه های مختلفی به کار گرفته شده است از طرحهایی چون ازدواج دانشجویی که سابقه چندین ساله دارد ، تا ازدواج نیمه مستقل [ماندن در خانه پدر و مادر] و ارائه وامهای ازدواج از سوی شهرداری ( در زمان احمدی نژآد) تا طرح بحث جنجال برانگیز ازدواج موقت.
اما سازمان ملی جوانان که در زمان محمد خاتمی و با هدف شناسایی نیازهای واقعی جوانان وارائه راهکار و آماده سازی جوانان برای برعهده گرفتن نقشهای اجتماعی(با ایجاد و حمایت از تشکلهای جوانان) شکل گرفته بود طی سالهای گذشته با کنار گذاشتن آن اهداف و رویه های اولیه به بنگاه ازدواج دولت تبدل شده و بودجه های خود را در همین راه ها به کار می اندازد که منفعت انتخاباتی آن نیز در نظر گرفته می شود. در این بتگاه جدید از چاپ کتاب وسی دی و بروشور در زمیه معیارهای انتخاب همسر، آداب خواستگاری و فلسفه مهریه گرفته تا راه اندازی طرح ازدواج های 200 هزار تومانی، ازدواج اسان، همایش هایی با عنوان پرواز( باز هم در راستای توسعه فرهنگ ازدواج) ویا ایجاد شبکه ازدواج جوانان در کارست.
برخی کارشناسان اعتقاد دارند طرح چنین مسائلی آن هم با این جدیت و جدی تر از مبارزه ای که با سایر مصائب جامعه مانند ایدز و اعتیاد صورت می گیرد، اگر چه ظاهر خدماتی دارد اما از دغدغه های سیاسی و حتی امنیتی خالی نیست. اصرار حکومت و دولت بر ورود به حوزه ازدواج (در شرایطی که در سایر کشورها ازدواج یک امر خصوصی وشخصی تلقی می شود) بر این تصور و باور قدیمی تکیه دارد که مسولیت فرد را محافظه کارتر می کند چنان که دو هفته قبل یک روانشناس در یکی از برنامه های خانوادگی سیمای دو گفت زندگی مشترک الترناتیو خوبی است برای مهار کردن نیروی نسل جوان و جلوگیری از “شر و شور” های آنان و قناعت بخشیدن به کسانی است که در اثر زیاده خواهی گاهی تبدیل به شورشی می شوند .