معاون نظارت مجلس گزارشی از نظارت خود بر عملکرد سه ماه اول دولت روحانی منتشر کرد که بر اساس اطلاعات مندرج در آن، نمایندگان مجلس از شهریور ماه سال جاری تا هفته نخست آذر ماه٬ بیش از ۱۴۰۰ بار به وزرای دولت روحانی تذکر دادهاند.
از میان اعضای کابینه٬ حسن روحانی٬ رییس دولت٬ با ۲۲۲ تذکر بیشترین تعداد تذکرها از نمایندگان مجلس را دریافت کرده است. براساس این گزارش٬ دلیل این تعداد تذکر به روحانی٬ آن بوده است که “تذکر به وزارتخانههای فاقد وزیر در سه ماهه مذکور نیز به رییس جمهور منعکس شده است”.
این گزارش افزوده است که “از مجموع ۱۷ قانون ابلاغ شده در بازه زمانی یکم شهریور تا ششم آذر، رئیسجمهور ۳ قانون را در مهلت قانونی پنج روزه و ۸ قانون را با تأخیر ابلاغ نمودهاست. پایش مصوبات دولت حکایت از آن دارد که هنوز آئیننامههای مربوط به ۵۲ قانون مصوب مجلس هشتم و نهم تصویب نشدهاست”.
از وزرای دولت نیز در این مدت ۲۷۷ سوال پرسیده شده که در این میان، وزیر راه و شهرسازی با ۴۳ سوال مخاطب بیشترین سوال بودهاست.
مجلس در زمان معرفی کابینه٬ به سه تن از وزرای پیشنهادی دولت روحانی رای اعتماد نداده بود. پس از سه ماه نیز وزرای پیشنهادی علوم و آموزش و پرورش٬ موفق به کسب رای اعتماد شدند٬ اما وزیر پرزش باز هم رای اعتماد کسب نکرد.
نمایندگان مجلس همچنین تاکنون بارها در نامههای جمعی٬ به وزرای دولت و روحانی تذکر دادهاند. در آخرین نمونه از این دست٬ بیست تن از نمایندگان مجلس٬ در نامهای خطاب به روحانی خواستار برکناری محمدجواد ظریف از وزارت خارجه شدند.
گزارش معاونت نظارت مجلس میافزاید که در مدت فوق در مجموع ۹ تقاضای تحقیق و تفحص جدید به هیئت رئیسه مجلس تقدیم شدهاست که مواردی چون بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، عملکرد بانک مسکن، و عملکرد پالایشگاههای کشور را دربر میگیرد. این گزارش افزوده است که “مجموع درخواستهای تحقیق و تفحص واصل شده از ابتدای دوره نهم ۶۹ درخواست و در مقایسه با مجالس قبلی بیسابقهاست”.
این گزارش حدود یک هفته پس از آن منتشر شد که حسن روحانی٬ اقدام به ارائه گزارشی از عملکرد صد روزه نخست دولت خود کرد. رییس جمهور٬ در گفتوگوی تلویزیونی خود٬ با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور در مدت زمان ریاست محمود احمدینژاد٬ برخی از مشکلات دولت خود را در آغاز کار بیان کرده و گفته بود: “خزانه کشور جایی است که درآمدهای دولت به آنجا منتقل میشود و مخارج هم از آنجا تامین میشود. طبق قانون بودجه باید ماهانه ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان درآمد میداشتیم. چون طبق قانون بودجه درآمد ما در سال ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است. روزی که من کار خود را شروع کردم یعنی ۱۲ مردادماه، موجودی خزانه حدود ۱۲۸۰ میلیارد تومان بود. ما باید آخر ماه، میزان ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان حقوق پرداخت میکردیم که از این مبلغ فقط ۲ هزار و ۸۷۰ میلیارد تومان در خزانه موجود بود. یعنی دولت باید بیش از ۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان از بانک استقراض میکرد”.
این گزارش البته با انتقاد اصولگرایان روبهرو شد و آنها ارائه این گزارش از سوی روحانی را موجب سیاهنمایی دانسته بودند.