محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت روحانی باز هم از میراث دولت سابق و هزینهها و اقدامات آن که همچنان بر عهده دولت جدید مانده است سخن گفت.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، سخنگوی دولت درباره پروژههای ناتمام قبلی به خبرنگاران گفت: “۲۹۰۰ طرح ناتمام از گذشته برای ما به یادگار مانده است. بخشی از این طرحها الان توجیه اقتصادی ندارند و حتی در رابطه با برخی طرحها گفته میشود که در زمان راهاندازی نیز توجیه نداشتهاند. ما در تلاشیم طرحهای توجیهدار بالای ۸۰ درصد را به اتمام برسانیم و به همین جهت سال گذشته ۴۶ طرح به اتمام رسید.”
او با اشاره به سفرهای استانی روحانی اضافه کرد: “در این سفرها طرحهای ناتمامی که از توجیه اقتصادی و اجتماعی برخوردارند شناسایی میشوند و ما تلاش میکنیم در هر سفر تعدادی از آنها را به اتمام برسانیم.”
در هفتههای اخیر دیگر مسئولان دولتی نیز از طرح های ناتمام دولت قبلی ابراز نگرانی کرده اند. از جمله محمدرضا صالحی، مدیرکل پیگیری تصمیمات ستاد سفرهای استانی رییس جمهوری اسلامی چند روز پیش در جلسه شورای برنامه ریزی استان آذربایجان شرقی گفته بود: “با فرض تثبیت قیمتها و تحقق درآمدهای هشت سال پیش، حداقل ۱۸ سال نیاز است تا دولت فعلی تعهدات دولت قبلی را به سرانجام برساند. در این میان و از منظر تعهدات داده شده و عملیاتی شده، آذربایجان شرقی با ۱۲ درصد کمتر از متوسط ۳۰ درصدی کشور قرار دارد.”
او اضافه کرده بود: “در دولت قبلی و ظرف مدت هشت سال دو هزار و ۱۱۰ میلیارد ریال تعهد ایجاد گردید که تنها ۶۷۰ میلیارد ریال از این تعهدات عملیاتی شد.”
اسماعیل جبارزاده، استاندار آذربایجان شرقی هم در همین جلسه گفته بود: “۸۱ درصد تعهدات دولت دهم به این استان، تعهدات مالی بوده است، ارزش این تعهدات در حدود ۱۲۷ هزار میلیارد ریال بود که در پایان فعالیت دولت دهم، فقط ۱۵ هزار میلیارد ریال از آن محقق شد. با در نظر گرفتن این آمار مشخص میشود که دولت گذشته، ۱۲ درصد تعهدات مالی خود را نسبت به این استان انجام و ۸۸ درصد تعهدات در دست دولت تدبیر و امید باقی مانده است.”
او اضافه کرده بود: “در مجموع سفرهای استانی دولت دهم به این استان، ۲۵۲۶ تعهد دولتی برای استان ایجاد شد که از این تعداد، ۲۰۴۸ تعهد شامل تعهدات مالی و ۴۷۸ تعهد مربوط به تعهدات غیر مالی دولت بوده است.”
مرتضی بانک، معاون سرپرست نهاد ریاست جمهوری نیز چند روز پیش در نشست با حامیان دولت تدبیر و امید و اعضای مجمع مشورتی توسعه استان قزوین گفته بود: “مجموع اعتبارات سفرهای استانی دولت قبل ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بود که از این میان ۱۴۰ هزار میلیارد تومان آن به دولت فعلی منتقل شده است. امروز به اندازهای طرح نیمه تمام در کشور وجود دارد که برای تکمیل آنها به ۲۰ سال زمان نیاز داریم.”
طرحهای نیمه کاره دولت احمدینژاد یکی از چالشهای اساسی دولت جدید در عرصه اقتصادی است. سال گذشته، یکی از مسئولان وزارت نفت در گفتگو با خبرگزاری شانا گفته بود: “وزارت نفت در دولت گذشته با وجود کمبود منابع مالی در پروژه های خود ۱۷۰۵۰۰۵۱ میلیون ریال (هزار و هفتصد و پنج میلیارد تومان) در چارچوب سفرهای استانی ریاست جمهوری برای اجرای پروژه های عمرانی به وزارتخانه ها و سایر نهادهای دولتی کمک کرده است.”
یکی از ویژگی های احمدینژاد در سفرهای استانیاش آن بود که هیات دولت در هر جلسه با ذکر صلوات، صدها مصوبه تصویب میکرد و تامین منابع مالی آن به قضا و قدر سپرده میشد. به این ترتیب، دولت جدید پس از آنکه اداره قوه مجریه را در دست گرفت، با حجم بزرگی از تعهدات دولت قبلی مواجه شد که از همان ابتدا مشخص بود امکان اجرای آن را نخواهد داشت. حسن روحانی در گزارش صد روز اولش که بعد از ریاست جمهوری ارائه کرد در انتقاد از سفرهای استانی احمدینژاد، گفته بود: “البته ما میدانستیم دولت بدهکار است اما دولتی که بیشترین درآمد ارزی را داشته، وقتی دولت را به منتخبین بعدی مردم تحویل میدهد این همه بدهکاری به اضافه تعهدات دیگر نیز داشته است. مثلاً به عنوان نمونه میگویم، در هشت سال گذشته در سفرهای استانی تعهداتی که داده شد، ۲۱۱ هزار میلیارد تومان است که از این تعهدات فقط ۳۲ درصد انجام و اجرا شده است و ۶۸ درصد برای دولتهای بعد باقیمانده است.” با اینهمه به دلیل علاقه سیدعلی خامنهای به این سفرها، حتی حسن روحانی هم ناچار به انجام سفرهای استانی بود.
اولین سفر استانی دولت جدید در دیماه سال ۱۳۹۲، به خوزستان انجام شد و بخشی از تعهدات نجومی دولت احمدینژاد در استانها نیز در همان زمان مطرح گردید. محمد شریعتمداری معاون اجرایی رییسجمهوری اسلامی که در سفر همراه روحانی بود گفته بود: “بیش از سه هزار و ۸۰۰ پروژه عمرانی در این استان در مراحل مختلف ساخت است و دولت سابق ۲۴هزار میلیارد تومان تعهد در این زمینه برای خود ایجاد کرده است. طی هشت سال تنها ۳۰ درصد منابع این تعهدات اختصاص یافته و ۱۷ هزار میلیارد تومان از تعهدات دولت سابق باقی مانده که باید دولت یازدهم و حتی دولت دوازدهم این تعهدات را اجرا کند.” او اضافه کرده بود: “تامین منابع مالی ۲۴ هزار میلیارد تومان تعهد ایفا نشده استان خوزستان از طریق منابع عادی ۱۶ سال طول بکشد.”