پریسا حاتمی
با گذشت بیش از دو هفته از صدور حکم زندان برای سه دانشجوی دانشگاه امیرکبیر، اعتراض به این احکام از سوی شخصیتها و نهادهای سیاسی و مذهبی ادامه دارد. روز گذشته انجمنهای اسلامی دانشجویان 30 دانشگاه کشور با صدور بیانیه مشترکی به احکام صادره اعتراض کردند. روز جمعه نیز آیتالله منتظری در دیدار اعضای دفتر تحکیم وحدت از “برخوردهای تند و خشن با منتقدان به ویژه فرهیختگان و دانشجویان” ابراز تاسف کرد و اینگونه احکام را “غیرشرعی، غیرقانونی و غیرعاقلانه” دانست.
اشاره آیتالله منتظری به بازداشت عمادالدین باقی و هادی قابل و همچنین احکام صادر شده برای سه دانشجوی زندانی بود. این سه دانشجو به نامهای مجید توکلی، احسان منصوری و احمد قصابان، ماه گذشته به اتهام انتشار نشریات موهن در دانشگاه امیرکبیر، هر یک به مجازات حبس از 2 تا 3 سال (جمعا 5⁄7 سال) محکوم شدند.
این حکم در حالی صادر شد که این سه تن و دیگر دانشجویان مسئول نشریات مورد اتهام، انتساب نشریات موهن به خود را به شدت تکذیب میکردند و اعضای بسیج دانشجویی را به جعل لوگوی این نشریات متهم میساختند. با این حال دادگاه بر اساس اعترافاتی که در زندان و به گفته دانشجویان تحت و فشار و شکنجه اخذ شد، آنها را به زندان محکوم کرد.
صدور این احکام، به بروز چند مورد تجمع اعتراضی در دانشگاه امیرکبیر و دیگر دانشگاهها انجامید و واکنش شدید محافل حقوق بشری جهان را نیز در پی داشت. در تجمع هفته گذشته دانشجویان دانشگاه علامه، عکسهای سه دانشجوی زندانی امیرکبیر در دست بسیاری از تجمع کنندگان دیده میشد.
آیت الله منتظری و توصیه دانشجویان به صبر
در همین حال آیت الله منتظری، برجستهترین مرجع تقلید منتقد جمهوری اسلامی نیز در دیدار شورای مرکزی اعضای دفتر تحکیم وحدت که جمعه گذشته به قم رفته بودند، ضمن تقدیر و تشکر از فعالیت های دانشجویان و فعالان سیاسی با قرائت سوره “والعصر” آنها را به صبر و استقامت سفارش کرد و همچنین از دانشجویان خواست برای آینده کشور و اداره آن از علم اندوزی بازنمانند تا بی دردها، فرصت طلب ها و خشک مغزها آینده کشور را قبضه نکنند.
وی با غیرشرعی، غیرقانونی و غیرعاقلانه دانستن احکام صادره و برخوردهای تند و خشن با منتقدان به ویژه فرهیختگان و دانشجویان، تصریح کرد: “در روایات ما رسیده است که پیامبراکرم(ص) متهم به قتل را فقط تا شش روز بازداشت می کردند، اگر شاکیان و مدعیان قتل دلیل و شاهد کافی برای اتهام زده شده می آوردند مورد بررسی قرار می دادند و الا متهم را آزاد می کردند. آنچه ما در این عمرمان از سیره پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) به دست آورده ایم این است که این بزرگان برای آزادی و حق مردم ارزش قائل بودند.“
آیتالله منتظری با اشاره به بازداشت هادی قابل و عمادالدین باقی گفت: “این آقایان را با پرونده سازی های واهی و اتهامات ساختگی با احکام سنگین روبرو و روانه زندان کرده اند. همین آقای باقی که در زندان است مگر چه فعالیتی انجام می داد جز حمایت از حقوق زندانیان و خانواده های آنان؟! تلاش بی مزد آقای باقی این بود که اگر خانواده ای نان آورش در زندان است کمتر سختی بکشد و زندانی بتواند از حقوق خودش آگاه باشد و استفاده نماید. برایش فرقی هم نمی کرد زندانی سیاسی باشد یا غیرسیاسی. آیا این چنین افرادی را باید زندانی کرد یا بر اساس تدبیر وعقلانیت باید جایزه داد؟ آیا فعالیت های امثال ایشان و دیگرانی که معتقدند و فعالیت های حقوق بشری می کنند باعث نمی شود که فشارها بر روی کشور ما از این لحاظ کمتر باشد؟!“
این مرجع تقلید سپس این برخوردها را بیارتباط با انتخابات آینده ندانست و تاکید کرد: “فشارها روز به روز افزایش می یابد تا شرایطی فراهم شود و همراه با نظارت استصوابی یک انتخابات ظاهری که نتیجه آن از قبل مشخص شده برگزار گردد.“
احکام زندان دانشجویان غیرشرعی و غیرقانونی است
آیت الله منتظری در خصوص مشکلات دانشجویان نیز گفت: “برخوردهایی هم که با دانشجویان می شود بدون دلیل شرعی و قانونی است به ویژه این که آنها را ستاره دار می کنند وحتی از حق طبیعی تحصیل محروم می نمایند. همین احمد ما با این که من زندانی و از مخالفان سرسخت شاه بودم و شهید محمد هم فراری بود، با این حال از سوی وزارت فرهنگ و یا ساواک از تحصیل محروم نشد و توانست در دانشگاه پلی تکنیک مدرک مهندسی اش را بگیرد.“
وی ادامه داد: “آقایان قضاتی که به راحتی برای منتقدان و دانشجویان حکم صادر می کنند بدانند احکام آنها غیرشرعی و غیرقانونی است. قبلاً هم درباره دانشجویانی که احکام سنگینی برای آنها صادر شده از من سؤا ل شد من هم نوشتم: حرف آنها – که می گویند توهین به مقدسات نکرده اند – مسموع است و حکمی علیه آنها نمیتوان صادر کرد.“
آیت الله منتظری سپس گفت: “آقایان قضات که چنین احکامی را صادر می کنند آیا مفهوم زندان را می فهمند و درک می کنند؟ مدتی خودتان به زندان به ویژه انفرادی بروید تا درک کنید زندان یعنی چه! من خودم بیش از پنج سال در رژیم گذشته زندان بودم و سه سال تبعید؛ و در این رژیم هم بیش از پنج سال در حصر غیرقانونی؛ به خوبی درد زندان و زندانی را لمس می کنم. “
بیانیه مشترک 30 انجمن اسلامی دانشگاه
در همین حال انجمنهای اسلامی دانشجویان 30 دانشگاه کشور نیز در بیانیه مشترکی، “صدور احکام ناعادلانه برای سه دانشجوی شکنجه شده دانشگاه امیرکبیر و بازداشت مجدد دانشجویان در هفته گذشته” را محکوم کردهاند. در این بیانیه با اشاره به فاصله شعارهای دولت احمدی نژاد و رفتار حکومت با فعالان مدنی آمده است: “دیرگاهی است بانگ عدالت خواهی از هر کران به گوش می رسد ولیکن چه بسیار فاصله است میان زنجیر های سرد و بی روح بند ۲۰۹ و شعار های فریبکارانه این داعیه داران مهر ورزی. چه بسیار است فاصله میان ادعای مهرورزی و برخوردهای صورت گرفته با معلمان، کارگران، فعالین حقوق بشر، زنان، روشنفکران، روزنامه نگاران، اساتید و دانشجویان.“
این بیانیه با گلایه از کسانی که این شعارها را پذیرفتند، آنها را “دروغی به بزرگی همه تاریخ پردرد این مرز و بوم” توصیف کرده و سپس پرسیده است: “آخر بر کدامین گناه به مسلخ می برند یاران دبستانیمان را؟ این بزرگ مردان، این مقیمان موطن آزادگان! بر کدامین جرم و در کدامین محکمه دوستانمان به سپری کردن روزهای خاکستری در پشت میله های کج فهمی و کور فکری ها محکوم شدند؟! آن هم آن هنگام که دولتمردان خاکستری پوش نهم، خود را منادی آزادی و عدالت می دانند. عدالت چه غریب و مهجور است، آن هنگام که بر زبان سیاسان بی اعتبار جاری می گردد.“
انجمنهای اسلامی در بیانیه مشترک خود خاطرنشان کردهاند که: “آزادی را در سلول های تنگ و نمور بند ۲۰۹ به مسلخ می برند و سر می برند. آن جا که یاران آزاداندیشمان مجید توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری تنها و تنها به جرم انسانیت روزها از پی هم می گذرانند و شبها به صبح می رسانند و طعم تلخ و گس عدالت و آزادی این مدعیان کذاب را می چشند. و به نظاره می نشینند دستگیری آرمان صداقتی، بهنام سپهرمند، مازیار سمیعی و دوستان دانشجویمان در اهواز و دیگر دانشگاههای کشور را.“
آنها سپس علت واقعی اینگونه فتارهای حاکمیت را منحرف کردن اذهان از رخدادهای واقعی کشور و عملکرد دولت ارزیابی کرده است: “آری! با این گمان باطل به مسلخ می برند تا دیگر کسی از گسترش بیکاری و فقر در دوران خوش درآمدهای نفتی، از گسترش تبعیض و فساد در عصر شعار مبارزه با آن، از واگذار دریای خزر به روس ها و عقد قراداد ترکمانچای البته با ساز و دهل، از به زندان افکندن کارگر و معلم برای درخواست نان، از به مسلخ بردن روشنفکر، روزنامه نگار و نویسنده برای بیان حقیقت، از مجازات فعالین سیاسی و حقوق بشر به جرم دفاع از حق مردم، از زندانی شدن فعالین هویت طلب ترک و کرد برای طلب کردن حق خود و در نهایت از تعطیلی نهادهای مستقل دانشجویی، ستاره دار کردن دانشجویان و محرومیت از تدریس و تحصیل استاد و دانشجو در دوران مهرورزی دولت نهم، نگوید، ننویسد و اعتراضی نکند.“
در پایان این بیانیه تصریح شده است: “دوست در بندم! بدان که هرگز نخواهیم گذاشت حتی لحظه ای سایه شوم رخوت بر پیکر جنبش سایه افکند و حتی اندک زمانی بیرق پرافتخار مبارزه در راه حق و آزادی که تو جانانه بر دوش می کشی بر خاک مذلت این ظالمان مقدس مآب بیفتد. در مقابل این خیانت به نام آزادی و عدالت ساکت نخواهیم نشست. چنان که در دانشگاه امیرکبیر، تهران و علامه در برابر حق کشی ها سکوت نکردیم و دانشگاه را به مرداب اقتدارگرایان بدل نمودیم و تا زمان پابرجاست قسم بر قلم که گره از مشت هایمان باز نخواهیم کرد.“