رسا قاضی نژاد
فرمانده سپاه پاسداران همزمان با دستوری برای اجرایی شدن فعالیت های این ارگان نظامی در استانهای کشور، در گفتگو با روزنامه جام جم خبر داد که احتمال حمله آمریکا “جدی تر” شده است. به گفته جعفری “دشمنان با اقداماتی که در چند سال گذشته انجام دادهاند و با جوسازی و تهمت و دروغ، در تلاشند به جهان بقبولانند که ایران به دنبال فعالیت هستهای غیرصلحآمیز است. این جوسازیها و در کنار آن فرصت محدودی که بوش تا پایان ریاست جمهوری خود دارد و همچنین ناامیدی جمهوریخواهان از پیروزی نامزد مورد حمایتشان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، شرایطی فراهم آورده که در حال حاضر احتمال عملی شدن حمله نظامی را نسبت به مقاطع گذشته باید جدیتر بگیریم.“
سردار محمد علی جعفری که از سال 1371 فرماندهی نیروی زمینی سپاه را به مدت 13 سال بر عهده داشت و در سال 1384 با تاسیس مرکز راهبردی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رئیس این مرکز شد، اواخر سال گذشته پس از قریب ده سال، جانشین یحیی رحیم صفوی شد. حضور وی در سپاه پاسداران همراه با تغییراتی بود که از آن جمله می توان به ادغام نیروی مقاومت بسیج با سپاه پاسداران اشاره کرد. وی همچنین برخی از فرماندهان سپاه را پس از مشورت با آیت الله خامنه ای تغییر داد که از آن جمله می توان به آوردن سردار حجازی از نزدیکان آیت الله خامنه ای به جای “مرتضی رضایی” به عنوان قائم مقام خود اشاره کرد.
وی در این گفتگو، از نقش اسراییل در جنگ احتمالی سخن گفته و تاکید کرده است: “ما معتقدیم که اسرائیل خیلی کوچکتر از آن است که بخواهد به تنهایی علیه جمهوری اسلامی ایران اقدامی بکند. بنابراین محور تهدیدها آمریکاست. اما این کشور در اقدام خود قطعا از همراهی رژیم صهیونیستی بهره میبرد. ما معتقدیم که آمریکاییها بیش از اسرائیلیها آسیبپذیرند و حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه و در اطراف کشور ما بخشی از این آسیبپذیریهاست و باعث میشود جمهوری اسلامی ایران خارج از توانمندیهای موشکی، از طرق مختلف بتواند به منافع آمریکا حتی در دوردستها صدمه بزند و این نکته بازدارنده مهمی است که آنهابه این توجه دارند.“
به گفته جعفری، “قطعا یکی از ابهامات آمریکا که باعث شده تاکنون دست به اقدام نظامی علیه ایران نزند، این است که نسبت به سرنوشت وزمان پایان جنگ اطمینان ندارد و میداند اگر جنگی را شروع کند، هرگز نمیتواند هر وقت که خواست آن را خاتمه دهد. این نگرانی مهمی است که این کشور دارد.“
محمد علی جعفری فرمانده سپاه همچنین با بیان اینکه احتمال حمله آمریکا به ایران “جدی تر” شده است، گفت که در صورت وقوع چنین حمله ای، یکی از اقدامات ایران “کنترل خروج نفت” از تنگه هرمز خواهد بود.وی افزود: “طبیعتأ کشوری که مورد تهاجم دشمن قرار میگیرد از تمامی ظرفیت وفرصت های خود برای رویارویی با دشمن استفاده میکند و با توجه به بحث شاهراه خروج انرژی قطعا اعمال کنترل ایران بر خلیج فارس و تنگه هرمز یکی از اقدامات ما خواهد بود و مسلما اگر بین ما و دشمنان فرامنطقه ای ایران درگیری به وجود بیاید، دامنه آن به موضوع نفت کشیده خواهد شد. به دنبال این اقدام نیز قطعا قیمت نفت بشدت افزایش چشمگیری خواهد یافت و این از جمله عوامل بازدارنده دشمنان از اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران است.”
عملیات اجرایی در 31 استان
همزمان با انتشار این گفتگوی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، وی در جمع فرماندهان سپاه های استان های کشور از راه اندازی عملیات اجرایی سپاه در 31 استان کشور خبر داد. به گفته جعفری “در راستای تقویت توان رزم سپاه و در سال نوآوری و شکوفایی، طرح تشکیل 31 سپاه استانی به تصویب فرماندهی معظم کل قوا رسید و عملیات اجرایی آن آغاز شد. بازنگری ساختارها و سازمانها همواره به عنوان یک ضرورت اجتنابناپذیر در برنامههای سپاه قرار داشته و هرگاه الزامات ماموریتی و فرآیند پیشرفت، تعالی، روزآمدی و قدرت افزایی آن اقتضا نماید، تحولات در ساختار و سازمان سپاه با نگاه راهبردی ستاد کل نیروهای مسلح رقم خواهد خورد.“
جعفری که هدف از عملیات اجرایی سپاه در استانها را “تعامل بین نیروی زمینی و نیروی مقاومت بسیج” خوانده، یادآور شده است: “تجربه 30 ساله پاسداران در محیط درونی و بیرونی و به ویژه در عرصه مواجهه با واقعیتها و مقتضیات سازمانی، همچنین درک راهبردها و تهدیدات دشمنان انقلاب و ملت ایران نشان داده است تحولات ساختاری در این سازمان مردمی و انقلابی همواره در افزایش میزان آمادگیهای دفاعی کشور نقش مهم و اساسی ایفا کرده است.“
وی که از جمله معدود مقامات نظامی است که از حمله قریب الوقوع آمریکا سخن گفته به نقش بسیج در دفاع از کشور هم اشاره کرده و همچنین یادآور شده است: “سپاه بر اساس ماموریت و رسالت ذاتی و قانونی خود در پاسداری از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی، باید همواره خود را برای حضور بالنده و با صلابت در همه صحنهها و در همه شرایط آماده نگه دارد و سپاه باید هوشیار، مقتدر و برخوردار از قابلیتهای فوقالعاده، پاسخگوی سریع و قاطع به تهدیدات و تجاوزات احتمالی دشمنان باشد و نقطه تردید و وحشت برای آنها به حساب آید. ارتباط قویتر بسیج با بدنه رزم سپاه ایجاد انسجام، یکپارچکی و هم افزایی تشکیلاتی سپاه در استانها، تمرکززدایی و توسعه اختیارات سپاههای استانی و تقویت ردههای نیروی مقاومت در سراسر کشور، به عنوان نیمی از ماموریت سپاه، از اهداف و ویژگیهای ساختار جدید در سپاه است.“
علاوه بر جعفری، سردار سرتیپ محمدجعفر اسدی، جانشین بازرسی ستاد کل نیروهای مسلح نیزتغییرات ساختاری سپاه را در راستای “رشد و اعتلای سازمانی سپاه” دانسته است. به گفته وی “سپاه پاسداران در تمام عرصه ها و موضوعات مختلف برنامه های تخصصی ویژه ای تدوین کرده که به مقتضای زمان و شرایط به اجرا می گذارد. تغییرات ساختاری اخیر در این نیرو نیز به منظور اقتدار و افزایش توانمندی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و در راستای منویات فرمانده کل قوا به اجرا در می آید.“
واکنش های مقامات نظامی ایران در حالی صورت می گیرد که هفته گذشته، صدای غرش ضد هوایی در شهر تهران، مردم پایتخت را وحشتزده کرد. هر چند که هنوز مقامات رسما در این مورد پاسخگویی نکرده اند اما به نوشته برخی سایت ها، این تیر اندازی ها در پی آن صورت گرفت که یک شئی پرنده در تهران دیده شد. این شلیک ها از اطراف فرودگاه مهرآباد تهران آغاز شد و تا مناطقی همچون گیشا و شهرک غرب ادامه یافت.