با نفت ۵۰ دلار همه چیز عوض میشود

نویسنده
بلومبرگ

» گزارش بلومبرگ از آثار تنزل قیمت نفت

شرکت کوروموتو در ونزوئلا، که به تولید شیر با ۹۰۰ طعم مختلف معروف بود، در پرکار‌ترین فصل کار خود در نوامبر، به دلیل کمبود شیر مجبور به تعطیل شد. این کمبود به دلیل تورم ۶۴ درصدی در این کشور اتفاق افتاد.

این رویداد، نشان دهنده بیماری همه کشورهای تولید کننده نفت است. در همین حال کشورهای مصرف کننده نفت از این وضعیت سود می‌برند. بر اساس آمار فروش خودرو، کامیون‌های گازوئیلی در ماه دسامبر بیشترین فروش را از سال ۲۰۰۵ تا کنون داشته است.

به گفته بانک برنگ برگ، بزرگ‌ترین کاهش قیمت انرژی پس از بحران سال ۲۰۰۸، اکنون در حال انتقال ثروت و قدرت از کشورهای نفت خیز به کشورهای صنعتی است. به گفته راب هوارث، یک تحلیلگر استراتژیک در سیاتل، رشد شدید نفت شیل آمریکا و کاهش تقاضای نفت آسیا و اروپا همراه با قدرت گرفتن دلار، چشم انداز قیمت نفت کمتر از بشکه‌ای ۴۰ دلار را فراهم آورده است.

وی گفت: «قیمت‌های نفت مهم‌ترین داستان سال ۲۰۱۵ خواهد بود. این شوکی است که یک بار در هر نسل اتفاق می‌افتد و پیامدهای وسیعی خواهد داشت.»

قیمت نفت برنت شمال به بشکه‌ای ۴۹ دلار رسیده است. قیمت‌ها در سال ۲۰۱۴ معادل ۴۸ درصد افت کرد. شاخص نفت تکزاس اینترمدیت، که شاخص آمریکا برای قیمت نفت است، امروز به ۴۹/۸۳ دلار برای هر بشکه رسید.

پیش بینی می‌شود که قیمت‌ها حداقل در نیمه اول سال ۲۰۱۵ در همین حد باقی بماند.

وال‌تر زیمرمن، رئیس استراتژی شرکت یونایتد آیکپ در نیوجرسی گفت اگر قیمت به بشکه‌ای ۳۹ دلار برسد یعنی باید منتظر قیمت ۳۰ دلار هم بود.

اینکه این کاهش در کجا تثبیت می‌شود تا حدی بستگی به تصمیمات احساساتی دارد.

بزرگ‌ترین برنده در این میان فیلیپین است که رشد اقتصادی معادل ۷/۶ درصد خواهد داشت در حالیکه اقتصاد روسیه ۲/۵ درصد منقبض می‌شود.

از میان کشورهای پیشرفته هنگ کنگ بزرگترین برنده است در حالیکه عربستان سعودی، روسیه و امارات متحده عربی در شرایط دشواری قرار می گیرند.

یکی از نگرانی های بانک ها مرکزی کشورها تاثیر کاهش قیمت نفت بر نرخ تورم است. به گفته شرکت جی پی مورگان اگر قیمت نفت خام معادل ۶۰ دلار باقی بماند، نرخ تورم جهانی به حدی خواهد رسید که فقط در سال‌های ۲۰۰۹ دیده شده بود.

تورم در اروپا احتمالا منفی خواهد بود و در آمریکا و برتیانیا به نیم درصد می‌رسد.

ایران اکنون هم ده‌ها میلیارد دلار از درآمد نفتی خود را بر اثرتحریم‌های غرب و سال‌ها سوء مدیریت اقتصادی در دوره محمود احمدی‌نژاد، از دست داده است.

حسن روحانی در هنگام انتخاب شدن قول داد با حذف تحریم‌ها شکوفایی اقتصادی را به ارمغان بیاورد ولی در حال حاضر با کاهش شاخص بورس و ارزش ریال روبروست. مقامات ایرانی هم اکنون هشدار داده‌اند که کاهشی در سرمایه گذاری‌ها در بودجه سال آینده اتفاق خواهد افتاد و نفت بر اساس قیمت بشکه‌ای ۷۲ دلار مبنا قرار خواهد گرفت. حتی چنین پیش بینی هم خوش بینانه به نظر می‌رسد.

جواد صالحی اصفهانی، استاد اقتصاد دانشگاه ویرجینیا می‌گوید: “ایران با رشد و توسعه‌ای کمتر جلو می‌رود. قیمت‌های نفت برای کشاندن ایران به سازش کافی نیست.”

بانک مرکزی روسیه نیز گفته است که با قیمت بشکه‌ای ۶۰ دلار، اقتصاد این کشور ۴/۷ درصد کوچک خواهد شد. تنزل قیمت نفت از سویی دیگر باعث کاهش ۴۷ درصدی در نرخ برابر روبل روسیه شده است، که از سال ۱۹۹۸ پائین‌ترین سطح به شمار می‌آید.

یک موسسه تحلیل اقتصادی در لندن می‌گوید: “خطر این است که روسیه هر چه از حیث اقتصادی با مشکلات جدی تری روبرو شود، خشونت بیشتری از خود نشان دهد و صلح جهانی را بیش از پیش به خطر بیاندازد.” وی افزود: “ولی ضربه‌ای که به اقتصاد روسیه وارد می‌آید در طی زمان این کشور را از توسل به جنگی جدید دور خواهد کرد.”

تولید نفت روسیه ماه گذشته به بالا‌ترین حد پس از فروپاشی شوروی رسید که نشان می‌دهد این کشور چگونه با کاهش قیمت پایه نفت مبارزه کرده است. تولید نفت روسیه به ۱۰/۶۶۷ میلیون بشکه در روز رسیده است. مقایسه این رقم با ۹۳/۳ میلیون بشکه مصرف روزانه جهانی، اهمیت آن را بیشتر نشان می‌ دهد.

منبع: بلومبرگ -  9 ژانویه 2015