خبرگان رهبری؛ مجلسی با ۵۶۰۰ سال عمر

محمدرضا یزدان پناه
محمدرضا یزدان پناه

» نماینده مرکزی اول؛ جنتی سوم

۵۶۰۰ سال؛ ۵۶۰۰ سال آغاز حیات روی کره خاکی هم نیست، حتی سال آغاز امپراطوری ایران یا مصر باستان هم نیست. ۵۶۰۰ سال مجموع سن اعضای دوره چهارم مجلس خبرگان رهبری با ضریب خطایی در حد چند سال است که با استعفای رهبر مسیحیان جهان، به علت پیری و کهولت،باز در معرض بازخوانی ایرانیان قرار گرفته است.

این مجلس با این سن و سال و بر اساس قانون اساسی، وظیفه تعیین و انتخاب رهبر جمهوری اسلامی و ولی فقیه و همچنین نظارت بر او و احیانا برکناریش را دارد؛ هرچند فعلا رئیس و اعضایش می گویند که وظیفه آنها صرفا تایید و حمایت از رهبر کنونی است، حتی اگر با نظریات وی موافق نباشند[آن طور که مهدوی کنی گفته] و در تمام جهان هیچ کس بهتر از سیدعلی خامنه ای برای رهبری بر کشور وجود ندارد.

از مشهورترین نمایندگان کنونی مجلس خبرگان رهبری می توان از اکبر هاشمی رفسنجانی، محمدرضا مهدوی کنی، احمد جنتی، محمد یزدی، عباس واعظ طبسی، احمد خاتمی، علی فلاحیان، محمد تقی مصباح یزدی و عبدالنبی نمازی نام برد.

احمد جنتی که دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران هم هست، بر خلاف باور عمومی مسن ترین عضو و نماینده مجلس خبرگان رهبری نیست.

رتبه اول متعلق به سیدابوالفضل میرمحمدی، نماینده استان مرکزی است که با متولد شدن در سال ۱۳۰۲ هم اکنون ۹۰ سال سن دارد. رتبه دوم هم مشترکا متعلق به حسام الدین مجتهدی از کردستان و سیدابراهیم سیدحاتمی از اردبیل است که ۸۹ سال سن دارند.

ریاست فعلی مجلس خبرگان رهبری با محمدرضا مهدوی کنی است که ۸۲ سال دارد. او در سال ۱۳۸۹ با کودتایی محترمانه و نرم موفق شد صندلی ریاست اکبر هاشمی رفسنجانی ۷۹ ساله را صاحب شود.

خود هاشمی رفسنجانی این صندلی را در سال ۱۳۸۶ و پس از آنکه علی مشکینی درگذشت تصاحب کرد. علی اکبر فیض آلنی مشهور به علی مشکینی از هنگام تاسیس مجلس خبرگان رهبری در سال ۱۳۶۱ تا ۸ مرداد ۱۳۸۶ که جان در بدن داشت، بر این مجلس ریاست کرد.

 

مجلس انحصاری روحانیون

مدت هر دوره مجلس خبرگان رهبری هشت سال است و انتخابات سراسری تکلیف منتخبان را روشن می کند. شورای نگهبان قانون اساسی که اعضایش مستقیم و غیر مستقیم توسط رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می شوند، وظیفه تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس خبرگان رهبری را دارد که وظیفه انتخاب و نظارت بر رهبر را دارند.

نظارت استصوابی شورای نگهبان در بسیاری از موارد باعث شده تا در یک حوزه انتخابیه، تنها یک کاندیدا برای شرکت در انتخابات وجود داشته باشد. اما دولت که این انتخابات را برگزار می کند و شورای نگهبانی که بر آن نظارت می کند، توجهی به این مسئله نداشته اند.

بر این اساس کافی بوده که فردی تنها یک درصد آرای واجدان شرایط رای دادن در یک حوزه انتخابیه را به دست بیاورد و به خبرگان رهبری راه یابد.

در چهار دوره گذشته از عمر مجلس خبرگان رهبری، هیچ غیر روحانی یا زنی نتوانسته وارد این مجلس شود.

اعضای این مجلس نیز سالی یک یا دو بار برای چند روز در تهران گرد هم جمع می شوند، دیداری تازه می کنند، پای سخنان رهبر جمهوری اسلامی می نشینند و سپس به شهرهای محل سکونت خود باز می گردند.

تعداد اعضا و نمایندگان مجلس خبرگان رهبری ۸۶ نفر است.

این مجلس در سال ۱۳۶۴ آیت الله حسینعلی منتظری را به عنوان جانشین و قائم مقام رهبر انتخاب کرد اما آیت الله خمینی در ۱۳۶۸ دستور عزل او را صادر کرد.

سیدعلی خامنه ای در همان سال توسط این مجلس به عنوان دومین رهبر جمهوری اسلامی و ولی فقیه جدید انتخاب شد.