محبوبه نیکنهاد
با ادامه بیاعتنایی احمدینژاد به اعتراضات گسترده محافظهکاران و نامه انتقادی 200 نماینده مجلس در خصوص اظهارات اسفندیار رحیممشایی، دیروز تذکر کتبی 57 نماینده به رئیسجمهور در این باره از تریبون مجلس خوانده شد. همزمان، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی نیز اعلام کرد که مشایی به طور رسمی به مجلس احضار شده، اما حضور وی در کمیسیون امنیت ملی به خاطر همراهی با احمدی نژاد در سفر به نیویورک، به تعویق افتاده است.
خبرگزاریها دیروز گزارش دادند که سه گروه از نمایندگان مجلس هشتم، در صحن علنی مجلس به احمدینژاد تذکر کتبی دادهاند و تعداد کل امضاهای این تذکرات به 57 امضا میرسد. نمایندگان معترض که اکثر آنها به جناح اصولگرا تعلق دارند، در تذکرهای خود به “مواضع نادرست و خلاف مصلحت ملی رحیم مشایی” اعتراض کرده و “خواستار برخورد رئیس جمهور” با وی شدهاند.
سه هفته پیش هم 200 نماینده در نامهای به احمدینژاد خواستار “برخورد با مشایی” شده بودند، اما لحن آن نامه به طرز ملموسی با تذکرات دیروز متفاوت بود. علاوه بر نمایندگان مجلس، بسیاری از مراجع تقلید و علمای قم و نیز فعالان سیاسی و فرهنگی جناح محافظهکار هم تاکنون خواستار برکناری مشایی شدهاند.
با وجود گسترش مخالفتها، احمدینژاد نه تنها تاکنون هیچ توجهی به مسئله مشایی نشان نداده، بلکه به مناسبت های مختلف او را در کنار خود نیز جا داده تا این سخن معاون مشایی در سازمان میراث فرهنگی جدی به نظر برسد که برکناری و “استعفایی” در کار نیست.
مشایی از سوی منتقدان محافظهکار خود متهم است که با اظهار دوستی با “ملت اسرائیل”، یکی از خطقرمزهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی را زیر پا گذاشته است. اما او در پاسخ به این اتهام، صهیونیسم را “مرده” توصیف و در عین حال بر گفتههای خود مبنی بر “دوستی با همه ملتها” همچنان تاکید کرده است.
همچنین به تازگی سخنان جدیدی به مشایی منتسب شده که اعتراضهای تازهای را در مجلس پدید آورده است. مشایی در این سخنان، به اختلافات قومیتی غرب کشور دامن میزند و آذربایجان را سرزمین کردها میخواند؛ اظهاراتی که به گفته نمایندگان، بحرانزا و ضد امنیت ملی است، تا جایی که برخی نمایندگان خواستار محاکمه وی شدهاند.
در این حال مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هشتم، دیروز به طور رسمی اخبار برخی رسانهها مبنی بر احضار مشایی به این کمیسیون را تایید کرد و علت این امر را “ادای توضیحات درباره اظهارات اخیر خود درباره قومیتها” ذکر کرد.
به گفته کاظم جلالی، احضار مشایی با درخواست “نمایندگان آذریزبان مجلس” انجام میشود که در نامهای به رئیس کمیسیون امنیت ملی، خواستار بررسی سخنان ضد امنیتی مشایی شدهاند.
مجلس ایران اجازه استیضاح معاونان رئیسجمهور را ندارد، اما معمولا معاونان رئیسجمهور نیز همانند وزیران، با هماهنگی مجلس انتخاب میشوند و فعالیت میکنند. با این حال در دولت احمدینژاد، روابط مجلس با معاونان وی چندان خوب نبوده و هماکنون به طور مشخص نمایندگان خواستار برکناری دو معاون احمدینژاد - علیآبادی و مشایی - هستند.
اما با وجود احضار مشایی، مخبر کمیسیون امنیت ملی به خبرنگاران گفته است که وی حضور خود در مجلس را به خاطر شرکت در مسابقات پارا المپیک و سپس همراهی با احمدینژاد در سفرش به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، به تاخیر انداخته است.
با این حال جلالی تاکید کرده است که مشایی باید در قبال اظهاراتش در خصوص مسائل قومی به مجلس پاسخگو باشد؛ چرا که به گفته وی، اظهارات مشایی باعث نگرانی نمایندگان آذریزبان از اوضاع امنیتی حوزههای انتخاباتی خود شده است.