عبدالله رمضانزاده» قائم مقام دبیرکل جبهه مشارکت ایران اسلامی، یکشنبهشب در پنجمین نشست «چشمانداز اصلاحات» ، با بیان اینکه جلوگیری از اضمحلال اعتماد و «سرمایه اجتماعی» مهمترین مسالهای است که باید مورد توجه اصلاحطلبان و دلسوزان ایران قرار بگیرد و این امر با روی آوردن به حرکتهای کوچک فرهنگی و اجتماعی محقق میشود، گفت: اگر خواهان جلوگیری از آنارشیسم، افراطیگرایی و اقتدارگرایی در جامعه هستیم، باید به حرکتهای اجتماعی روی بیاوریم.
به گزارش خبرنگار نوروز، رمضانزاده که با عنوان «پیشگیری از رادیکالیسم» سخن میگفت،شکاف بین حاکمیت و مردم را بیماری جدی جامعه ایرانی خواند و افزود: این شکاف در دوران رضاشاه ومحمدرضا پهلوی رو به افزایش رفت. بعد از پیروزی انقلاب که بسیاری آن را مردمیترین انقلاب تاریخ مینامند، انتظار این بود که حاکمیت جدید همیشه در کنار مردم قرار بگیرد. این روند طی سالهای جنگ وجود داشت و در آن دوره پشتیبانی مردمی از نظام سیاسی در حد اعلای تاریخ ایران بود.اما متاسفانه پس از جنگ فاصله بین مردم و حاکمیت افزایش یافت و عملکرد هشت ساله حکومت به آن دامن زد.
وی افزود:این شکاف پس از دوم خرداد میرفت که پر شود اما به دلایلی از جمله افزایش توقعات جامعه و سوءرفتار جناحی در حاکمیت، این شکاف دوباره سر باز کرد.
وی اصلاحطلبان و جناح حاکم در دولت فعلی را از این منظر که با دادن شعارهایی که امکان تحقق آن را نداشتند به اعتماد اجتماعی ضربه زدند، مورد انتقاد قرار داد و گفت: به دلیل نشناختن ظرفیتهای سیاسی جامعه و نیز به دلیل عدم دقت در ساختار حقیقی و حقوقی کشور و دامن زدن به توقعات سیاسی جامعه با ارائه شعارهای غیرقابلتحقق نوعی بیاعتمادی در جامعه نسبت به تواناییهای حاکمیت ایجاد شد، یعنی شعارهای افراطی داده شد که قطعا از عهده هیچ نیروی سیاسی اصلاحطلبی در کوتاه مدت بر نمیآید. البته این بدان معنا نیست که شخص رییس جمهور (آقای خاتمی) و مرکزیت اصلاحطلبی به این توقعات دامن زدهاند بلکه عدهای از اصلاحطلبان در این زمینه مسوولیت مشترک داشتند.
وی ادامه داد: این عدم تحقق شعارها به نقطه اصلی یا مرکزیت بنای توسعه کشور ضربه زد، یعنی عدم تحقق وعدههای سیاسی توسط بخشی از حاکمیت باعث شد مجموعهای که مردم به آنها اعتماد کرده بودند با عدم تحقق وعده هایشان به این نتیجه برسند که نمیتوان به این بخش از حاکمیت در تحقق وعدهها اعتماد کرد.
رمضانزاده با بیان اینکه «طیف فعال و موتور محرکه فعالیتهای سیاسی دانشجویان هستند»، تاکید کرد: دانشجویان نیز در نتیجه عدم تحقق خواستههایشان به سوی رادیکالیسم سوق داده میشوند و نکته اینجاست که طیفی از حاکمیت از این رادیکالیزه شدن نه تنها ناراحت نشد بلکه خوشحال هم شد؛ چراکه ابزار لازم برای مقابله با اصلاحطلبی را در شرایط عادی نداشت. اما ابزار لازم برای سرکوب حرکتهای رادیکال را دارا بود. بنابراین نهتنها ممانعت نکرد، بلکه جاده را برای رادیکالیزه شدن جریانات سیاسی باز کرد و دیدیم که وقتی اصلاحطلبان درون حکومت مورد نقض جدی رادیکالها واقع شدند، اقتدارگرایان به هر طریقی به آن دامن زدند و نه تنها از پروژه «عبور از خاتمی» جلوگیری نکردند، بلکه خوشحال هم شدند.
سخنگوی دولت اصلاحات با بیان اینکه «طیف مقابل چون نمیتوانست شعار سیاسی دهد به شعار اقتصادی روی آورد و وعدههای غیرقابل تصور اقتصادی را ارایه کرد»، تصریح کرد: وعدههای اقتصادی بسیار گسترده که از بنیان معلوم بود تا چه حد غیرقابل تحقق است، در نهایت به سقوط جریان اقتدارگرا منجر خواهد شد اما درعینحال، مصیبت بزرگ از بین بردن سرمایه و اعتماد اجتماعی است.
وی افزود: دادن شعارهایی مانند «ایجاد سه میلیون شغل صنعتی در سال» یا «ایجاد 9 میلیون واحد مسکونی در سال» در حالیکه حتی قطب اول اقتصاد دنیا نمیتواند آن را محقق کند، طبقه ضعیف اقتصادی جامعه ایران را دل مشغول میکند، در حالیکه این شعارها حداقل در 4 سال و حداکثر تا 15 سال قابل تحقق نیست. اما انتظاری که در طبقه ضعیف جامعه وجود دارد و مرتب به آن دامن زده میشود، تحقق این شعارها در شش ماه یا یکسال است و وقتی این موضوع ادامه مییابد، مشکلات جدی در بحث اعتمادسازی ایجاد میشود.
قائممقام جبهه مشارکت یادآور شد: مسؤولان دولت نهم درعینحال که این وعدههای شش ماهه را به مردم میدهند، اعلام میکنند که قبلیها فاسد بودند و ما عرضه داریم و سالم هستیم. اما وقتی مردم میبینند که این وعدهها هم محقق نمیشود، اعتماد اجتماعی از بین میرود.
رمضانزاده خاطرنشان کرد: طبقهای که از سیاستگرایان ناامید شدهاند، رفتند در روزنامهها مقاله نوشتند و یا در خانهها نشستند. اما اگر از این طبقه مذکور( طبقه ضعیف اقتصادی) سلب اعتماد کامل شود، دست به آشوب میزنند که نمونه آن را در موضوع سهمیهبندی بنزین دیدیم و نتیجه نبود سرمایههای اعتماد اجتماعی این است که هر جمعی برای خود کار میکنند و در این میان حرکتهای رادیکال خود را نشان خواهند داد.
وی در بخشی از سخنان خود خاطرنشان کرد: کسی نباید از رشد حرکتهای رادیکال و کور خوشحال شود، چون ممکن است دامن خیلیها را بگیرد.
قائم مقام دبیرکل جبهه مشارکت در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه «اگرچه امروز دفاع از اصلاحطلبی راحت است، اما کار اصلاحطلبانه کردن سخت است، چون مردم را باید قانع کرد»، ادامه داد: در یک حرکت تدریجی که نیازمند اعتمادسازی به نخبگان است، باید حرکت کرد تا مردم را مجدد قانع کرد که به صحنه بیایند. متاسفانه در حوزه سیاست جلب اعتماد مردم غیرممکن است و بهترین حالت در انتخابات این است که 65 درصد اصلاحطلبان رای دهند، اما مشکل ما این است که حتی اگر این اتفاق هم رخ دهد در زیر لایه جامعه اتفاق دیگری در حال وقوع است و آن اینکه مردم به در نتیجه رفتارهای غلط اعتمادشان سلب شده.
رمضانزاده اضافه کرد: ما به عنوان کسانی که دغدغه جامعه را داریم باید جلوی اضمحلال سرمایههای جامعه را بگیریم و سعی کنیم به میزان انباشت سرمایه اجتماعی اضافه کنیم. این سرمایههای اجتماعی در حرکتهای فرهنگی و اجتماعی کوچک و در درون گروههای کوچک اجتماعی باید شکل بگیرند و حرکتهای گسترده اجتماعی فقط امکان دارد تودهوار رخ دهد، چنانچه در ده سال اخیر دو حرکت تودهوار انتخاب آقای خاتمی و به مقدار بسیار ضعیفتر انتخاب آقای احمدینژاد را شاهد بودیم و اگر خواهان جلوگیری از آنارشیسم، افراطیگرایی و اقتدارگرایی در جامعه هستیم باید همانگونه که در سند چشمانداز دیده شده به حرکتهای اجتماعی روی بیاوریم و برای بازسازی اعتماد از میان گروههای کوچک آغاز و حرکت مکرر برای رسیدن به گروههای بزرگتر را ادامه دهیم.
وی تاکید کرد:برای انباشت سرمایه اجتماعی، باید از هزینهکردهای سیاسی بیخودی جلوگیری کنیم .در حوزههای اجتماعی نیز باید فعالیت بیشتری داشته باشیم؛ از جمله اینکه مثلا تهران در معرض زلزله قرار دارد، بهتر است کمیتهای را تدارک ببینیم برای احتمال وقوع آن. یا در خصوص محیط زیست و یا اعتیاد فعالیتهایی داشته باشیم. رمضانزاده افزود: چنین اقداماتی تاکتیکهای سیاسی نیستند بلکه نقاطی است که به اعتمادسازی اجتماعی کمک میکند؛ چراکه کار سیاسی علاوه بر سنگین بودن امکان ارتباط مردمی را نیز کاهش میدهد. جامعه به دلیل مایوس شدن از شعارهای اقتصادی و سیاسی در حال پیشروی به سمت رادیکالیسم است، پس بهتر است تلاش کنیم تا جامعه را به سمت حرکت های قانونی پیش ببریم و تنها گزینه این راه رویکردهای اجتماعی برای ایجاد تغییرات اجتماعی است.
پرسش و پاسخ
عبدالله رمضان زاده در بخش پرسش و پاسخ با اعتراض نسبت به برخورد های صورت گرفته با دانشجویان گفت: نباید هزینه بدهیم، بلکه باید کاری کنیم که هزینهها کمتر شود و استفاده طرف مقابل از ما به حداقل برسد. در عینحال که با مقاومت موافقم اما تاکید دارم هزینهها را کم کنیم؛ چراکه اگر از همه بخواهیم مقاومت کنند، به رادیکالیزه شدن فضا کمک کردهایم. بنابراین در حال حاضر که بسیاری از دوستان دانشجو در زندان تحت فشارند که اعتراف کنند اگر اعتراف کردند نباید مورد شماتت قرار گیرند بسیاری از بزرگان انقلاب نیز در زمان شاه زیر فشار اعتراف کردند . البته اگر کسی مقاومت کرد قهرمان است و مورد احترام ماست.
وی در پاسخ به پرسش یکی از افراد نزدیک به سایت های دولت مبنی بر اینکه «به نظر شما پیاده نظام آمریکا در ایران چه کسانی هستند؟»، گفت: پیاده نظام آنها کسانی هستند که در سالهای اخیر با اقدامات رادیکالشان کاری کردن که آمریکا بتواند 50 میلیارد دلار سلاح در منطقه بفروشند.
وی افزود: شک نداریم که آمریکاییها در تلاش هستند تا توطئه کنند. فضای سیاسی بسته برای آنها (آمریکایی ها) شرایط را فراهم میکند، اما در فضای آزاد سیاسی، امکان مقابله با آنها وجود دارد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره چشم انداز اصلاحات در سال 88 گفت: هیچ ابایی ندارم از اینکه علیرغم تمامی انتقادات موجود بگویم در چارچوب ساختارها برای حفظ جمهوری اسلامی تلاش میکنیم. ما خواهان تغییر حاکمیت و گذار از جمهوری اسلامی نیستیم و اساسا مفهوم سرنگونی نیز با اصلاحطلبی جور در نمی آید. اما چشمانداز اصلاحات در سال 88 را نمیدانم، اما قطعا احمدی نژاد در سال 88 رییس جمهور نخواهد بود و مردم عملکرد مسوولان فعلی را به پای همه جناح راست مینویسند، مگر آنکه راستیها خرج خود را جدا کنند و مردم بفهمند که تفکرات آنها با تفکرات برخی هواداران مسوولان فعلی متفاوت است.
سخنگوی دولت خاتمی همچنین به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «چرا در زمان 18 تیر از دانشجویان دفاع نکردید؟»، گفت: بازداشت و نوع رفتار با این دوستان از نظر ما غیرقانونی است و میخواهیم که هرچه سریعتر تکلیف آزادی آنها مشخص شود. اما آیا حرکت دانشجویان در 18 تیر برنامهریزی شده بود؟ نوع رفتارهای غیرقانونی با آنها بر ما پوشیده نیست اما حرف ما این است که ما مخالف هرگونه حرکتی هستیم که بهانهای به دست اقتدارگرایان بدهد و اسناد شورای عالی امنیت ملی نشان میدهد که تاچه حد از دانشجویان دفاع کردیم، اما محدودیتها اجازه نداد که این اسناد منتشر شود.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال حمله آمریکا به ایران گفت: اگر روزی آمریکا به ایران حمله کند، اسلحه دست میگیرم و با آنها مقابله میکنم.
منبع: نوروز