واکنش مجلس به
جیغ ناشی از ترس کنگره آمریکا

نویسنده
حسین محمدی

» بیانیه ۲۰۰ نماینده خطاب به دولت

هم‌زمان با سخنان جواد کریمی‌قدوسی درباره تهیه طرحی سه فوریتی برای متوقف کردن مذاکرات هسته‌ای تا زمان عذرخواهی آمریکا٬ ۲۰۰ نماینده مجلس در بیانیه‌ای٬ از دولت روحانی خواستند که نتایج مذاکرات را به مجلس ارسال کند تا پس از نظر نمایندگان٬ تکلیف آن مشخص شود.
 
این نمایندگان مجلس در بیانیه خود نوشته‌اند که مصوبه اخیر سنای آمریکا نشانه “زیاده‌خواهی” دیگری است که “ما در پس ژست‌های دمکراتیک بار‌ها پس از انقلاب، آن را آزموده‌ایم”.
 
آن‌ها مصوبه سنای آمریکا را در قواعد مذاکره‌های بین‌المللی “مکر” توصیف کرده و نوشته‌اند که نتیجه آن “عدم اعتماد” است. نمایندگان مجلس “استخدام زبان تهدید” را “جیغ ناشی از ترس” توصیف کرده‌اند که برای دولت آمریکا “سخیف‌تر” است٬ چرا که “خود بارها تقاضای مذاکره در موضوع هسته‌ای ایران نموده است”.
 
سنای آمریکا روز پنج‌شنبه به طرحی رای داد که به کنگره این کشور امکان می‌دهد تا ظرف ۳۰ روز هر گونه توافق هسته‌ای با ایران را بررسی کرده و در صورت لزوم، آن را رد کند. هم‌زمان ۱۵۰ عضو مجلس نمایندگان در نامه‌ای حمایت خود را از مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا اعلام کرده بودند.
 
نمایندگان ضمن درخواست از هیات مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران برای پاسخ به این تهدید٬ نوشته‌اند: “وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران موظف است بر پایه رهنمودهای رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی و تذکرات فوق، نتایج مذاکرات را به مجلس شورای اسلامی تقدیم دارد تا با دریافت نظرات نمایندگان ملت، تکلیف این پرونده بر اساس منافع ملی کشور روشن گردد”.
 
این بیانیه پس از آن صادر شد که علی لاریجانی٬ رییس مجلس نهم٬ با طرح سه فوریتی نمایندگان مجلس برای توقف مذاکرات هسته‌ای مخالفت کرد و از آن‌ها خواست که با “دوری از واکنش‌های عجولانه”٬ “تصمیمات ناپخته”٬  و “تابعیت از نظر رهبر” بیانیه‌ای در این زمینه صادر کنند.
 
جواد کریمی‌قدوسی٬ نماینده عضو  جبهه پایداری در مجلس٬ پیش از این خبر از تهیه طرحی سه فوریتی داده بود که براساس آن مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران٬ تا زمان پایان یافتن تهدیدهای آمریکا و عذرخواهی این کشور در یک بیانیه٬ متوقف خواهد شد. این طرح اما با توجه به آن‌که تصمیم‌گیری درباره مسایل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران بر عهده رهبر ایران است٬ متوقف شد.
 
پیش از این سخن‌گوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست ‌خارجی مجلس،  از تهیه طرحی دو فوریتی برای نظارت مجلس بر روند مذاکرات خبر داده بود. به گفته نقوی‌حسینی براساس این طرح، توافق هسته‌ای باید به تصویب مجلس برسد و این نهاد باید بر روند اجرای توافق نظارت ‌کند.
 
مسوولان مختلف جمهوری‌اسلامی در هفته گذشته در مقابل برخی سخنان مقام‌های آمریکایی موضع‌گیری کردند. ایت‌الله علی خامنه‌ای٬ رهبر جمهوری‌اسلامی٬ هفته گذشته از تیم مذاکره کننده ایران خواسته بود که “زیر بار هیچ تحمیل، زور، تحقیر و تهدیدی نروند”.
 
محمدرضا باهنر٬ نایب رییس مجلس٬ نیز گفته بود که “اگر قرار باشد ما را با مسایل نظامی تهدید کنند دیگر سرداران دیپلمات خود را به میدان نمی‌فرستیم و از دیگران و امکانات دیگر خود استفاده می‌کنیم”. مساله‌ای که به شکلی دیگر از طرف حسین سلامی٬ جانشین فرمانده سپاه پاسداران نیز تکرار شد. سلامی از تیم مذاکره‌کننده خواسته بود که در صورت “زیاده‌خواهی” آمریکا در گفت‌وگوها٬ مذاکره را رها کنند و میدان را به نیروهای نظامی کشور بسپارند.