پروژه تازه افراطیون تبدیل پارک ها به قبرستان

نویسنده
نازنین کامدار

» محل مناسب دفن مردگان

شورای اسلامی شهر تهران که اعضای آن ترکیبی از محافظه کاران، هواداران جبهه پایداری و اعتدال گرایان حکومتی هستند،از دو هفته پیش سرگرم بررسی یک طرح عجیب است: تبدیل پارک ها به گورستان!

ابتکار این طرح به نام معصومه آباد، عضو محافظه کار شورای شهر اسلامی شهر تهران ثبت شده، اما پرویز سروری عضو وابسته به جبهه پایداری نیز در جلسات شورا از این طرح دفاع کرده است.

شورای اسلامی شهر تهران دو هفته پیش مصوبه ای با عنوان “الزام شهرداری تهران به ارائه گزارش در خصوص حسن اجرای مصوبات شورای اسلامی شهر تهران در ارتباط با جانمایی، تملک و ساماندهی گورستان های جدید و همچنین تعیین وضعیت گورستان های قدیمی تهران” را در دستور کار خود قرار داد.در ذیل این عنوان طول و دراز، قصد اصلی تبدیل کردن پارک ها به گورستان بود.

معصومه آباد مبتکراین طرح در دفاع از آن گفته بود: “براساس گزارش ارائه شده در محله‌هایی که بافت مسکونی و فرهنگی، اجتماعی تغییر کرده است، مردم علاقه‌ای به ایجاد گورستان در آن نشان نمی‌دهند و می‌توانیم در این زمینه با احداث گورستان در محل پارک‌ها و اماکن تفریحی اقدام کنیم و می‌توان به طور مثال به بوستان نهج‌البلاغه اشاره کرد تا با توجه به نیازهای ما رفتگان ما نیز در کنارمان باشند”.

غلامرضا انصاری دیگر همفکر وی در شورا هم گفته بود: “طبقاتی کردن گورها می‌تواند به عنوان بحث کوتاه مدت برای افزایش ظرفیت گورستان‌ها مدنظر قرار گیرد. در بحث دراز مدت نیز می‌توانیم در بعضی از فازها و اماکن عمومی با حفظ شرایط عمومی اقدام کنیم و به طور مثال پارک‌هایی همچون ولایت می‌تواند مدنظر قرار گیرد تا دوستانی که تمکن مالی بیشتری دارند در این زمینه اقدام کنند”.

سخنان معصومه آباد که با مخالفت طیف اعتدال گرا در شورای اسلامی همراه بود، به یک جنجال در فضای مجازی تبدیل شد و شهروندان به تلاش او و همفکران اش برای افزایش افسردگی اجتماعی اعتراض کردند. با این حال در جلسه اخیر شورای اسلامی شهر باز هم ماجرای تبدیل پارک به گورستان از سوی پرویز سروری، از متهمان جنایتگاه کهریزک و عضو وابسته به پایداری مطرح شد. وی گفت: “اگر در یک پنجشنبه به بهشت زهرا بروید درخواهید یافت که شهروندان این نواحی با چه مشکلات و مرارت هایی دست به گریبان هستند حال آنکه با ایجاد گورستان های جدید در جنوب بهشت زهرا ما دقیقا بر تشدید این مشکلات اقدام خواهیم کرد. ایجاد گورستان ها در این نواحی به این معنی است که شهروندان را از ته یک قیف به سمت گورستان ها رها کنیم از این رو مسئولان باید به دنبال این باشند که قبرستان ها را به جای دیگری منتقل کنند. ایجاد پارک گورستان ها در مناطق می تواند اهداف ما را برآورده سازد چرا که هم کاهش تقاضای سفر را به همراه خواهد داشت و هم اینکه کاربری چند منظوره می توان از آن داشت. ضمن اینکه مطالعه مدل های موفق در شهر های بزرگ و پر جمعیت دنیا نیز می تواند به ما کمک کند”.

به نوشته خبرگزاری ها، در پایان جلسه اخیر شورای اسلامی، اعضای شورا با تعیین مهلت حداکثر سه ماهه برای معاونت خدمات شهری، آن را موظف کردند تا لایحه خود را برای جانمایی و تملک اراضی برای ایجاد گورستان های جدید جهت تصویب به شورا ارائه کند که به این ترتیب می توان از جدی شدن بحث تبدیل پارک به گورستان سخن گفت.

با بالاگرفتن انتقادهای عمومی از پیشنهاد پایداری چی ها در شورای اسلامی شهر و نیز واکنش منفعلانه اعتدالگرایان این شورا که ریاست شان با احمد مسجد جامعی است، حالا فشار رسانه ای بر معصومه آباد باعث شده تا وی به ارائه “استدلال” های خود در خصوص این پیشنهاد بپردازد.

بر همین پایه، در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته است: “من نگفتم که در «تمام» پارک ها مردگان را دفن کنیم بلکه منظورم دفن مردگان در یکسری پارک های بزرگ مثل پارک جنگلی چیتگر یا سرخه حصار و… بود. آن هم پس از یک بررسی و تحقیق کارشناسی. باید پخته شود. چه اشکالی دارد که قسمتی از یک پارک وسیع از پارک جدا شود و در جداگانه ای برای آن بگذارند و آن را تبدیل به آرامستانی محلی کنند؟! البته منظورم فقط پارک ها هم نبود. ما قطعات زمین های بزرگی در تهران داریم که برای آنها کاربری های چندگانه خدمات شهری در نظر گرفته شده است. ما می توانیم بخشی از این زمین ها را برای احداث این آرامستان های محلی اختصاص دهیم.این مساله، موضوع جدیدی نیست. در بسیاری دیگر از نقاط جهان هم آرامستان ها در فضاهای شهری احداث می شوند. چرا؟ چون این یک نیاز و ضرورت زندگی و فضای شهری است”.

او افزوده است: “اتفاقا از لحاظ مذهبی، احداث گورستان ها می تواند اثرات تربیتی و روحی و معنوی فراوانی را برای شهروندان یک محله به دنبال داشته باشد. شما وقتی در تشیع جنازه اموات شرکت می کنید، گام موثری درمورد دنیا و آخرت تان برداشته اید. مرگ را بیشتر لمس و آن را به عنوان جزیی جدایی ناپذیر از زندگی بیشتر درک می کنید. شاید برای همین هم بوده که در طول تاریخ، اکثرا گورستان ها در کشور ما در داخل شهر ها و روستاها بوده اند. قرار نیست تمام بار بهشت زهرا یا آرمستان مرکزی تهران را پارک ها بردوش بکشند. حالا اگر پارک ها هم بتوانند ۱۰ تا ۲۰ درصد دیگر به افزایش این ظرفیت کمک کنند، خودش رقم قابل توجهی است”.

گفتنی ست، طرح تبدیل پارک به گورستان، بخشی از پروژه کلان حکومت اسلامی جهت افزایش افسردگی عمومی در ایران است که از دوران اصلاحات و با تحرک جامعه شهری کلید خورد.

از آن زمان تا کنون، ایجاد مقبره “شهید” در دانشگاه و کوهستان و تفرجگاه ها، پخش زنده خاک‌سپاری اموات بهشت زهرا در اینترنت، الزام فیلم سازان به گنجاندن صحنه های خاکسپاری و قبرستان در تمامی سریال ها و تله فیلم های صدا و سیما و… بخش های دیگر این پروژه کلان بوده اند.