احمد جنتی٬ دبیر شورای نگهبان قانون اساسی٬ هشدار داد برای انتخابات خبرگان و مجلس شورای اسلامی٬ افرادی فعال شدهاند که “مسوولیت بالایی” دارند٬ اما “چشم دیدن ولایتفقیه را ندارند”.
دبیر شورای نگهبان در دیدار با اعضای “مرکز موضوعشناسی احکام فقهی” با اشاره به در پیش بودن انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی٬ گفت که برخی چهرههای فعال در این انتخابات٬ به دنبال “افزایش قدرت خودشان و کاهش اقتدار ولایت” هستند. گرچه به گفته جنتی٬این افراد هنوز به اهداف خود نرسیدهاند. او اضافه کرد که به همین دلیل لازم است که “با حساسیت از مسایل مربوط به انتخابات و کیفیت فعالیت افراد در آن” اطلاع وجود داشته باشد.
این سخنان دبیر شورای نگهبان در حالی بیان شده که اصلاح طلبان از هماکنون درباره ردصلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس شورای اسلامی ابراز نگرانی کردهاند. براساس قانون اساسی، شورای نگهبان وظیفه تایید صلاحیت کاندیداها وهمچنین نظارت بر انتخابات را به عهده دارد. اصلاحطلبان و نیروهای نزدیک به آنان با انتقاد از “نظارت استصوابی” بر این عقیدهاند که این شکل از نظارت٬ در اختیار گرایشهای سیاسی اعضای شورای نگهبان است.
حدود دو هفته پیش نیز نجاتالله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری خود٬ گفته بود که این نهاد درانتخابات آینده مجلس “هر کسی امنیت نظام را به خطر انداخته باشد یا قواعد بازی انتخاباتی را نادیده بگیرد” از جمله افرادی میداند که “التزام او به قانون محل تردید” است. به گفته ابراهیمیان این شورا”رهنمودهای مقام معظم رهبری” را نیزبرای تایید صلاحیت کاندیداها مدنظر خواهد داشت.
ابراهیمیان آن زمان اضافه کرده بود:“آنچه در شورای نگهبان بررسی می شود، پرونده یک فرد است که باید سوابق او از جمله سوابق سیاسی و تحولاتی که در زندگی سیاسی او پیش آمده، بررسی شود. ممکن است فردی در یک حزبی فعالیت غیرقانونی کرده و سپس وارد یک حزب قانونی شده است، اما آن فعالیت های غیرقانونی منتسب به رفتار این فرد بوده است؛ بنابراین مانمی توانیم از این مساله چشمپوشی کنیم”.
نحوه عملکرد شورای نگهبان در انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ نیز با اعتراض مواجه شده بود. زمستان گذشته محسن اسماعیلی، عضو حقوقدان شورای نگهبان، در یک سخنرانی در آستان قدس رضوی، گفته بود: “برخی اعضای این شورا درانتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ موضع گیری های خاصی نسبت به برخی نامزدهای ریاست جمهوری داشتند، لذا درانتخابات تا حدی قانون را زیر پا گذاشتند. اگر بخواهیم منصفانه درباره جریان فتنه ۸۸ قضاوت کنیم باید بگوییم که برخی اعضای شورای نگهبان از حق خود به عنوان یک داور پا را فراتر گذاشتند”.
برخی از اصولگرایان -ـ مانند احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان ـ- جمع زیادی از نیروهای اصلاحطلب را با عنوان “فتنهگر” توصیف میکنند. علاوه بر موسوی و کروبی، از نظر آنان افرادی نظیر محمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی نیز از جمله کسانی هستند که در اعتراضهای پس از انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ دست داشتهاند.
شورای نگهبان ۱۲ عضو دارد که شش فقیه آن توسط رهبر جمهوریاسلامی منصوب میشوند و شش حقوقدان نیز با معرفی رییس قوهقضاییه به مجلس و رای نمایندگان، انتخاب میشوند. این شورا وظیفه بررسی صلاحیتها و نظارت بر انتخابات وهمچنین تطبیق قوانین تصویب شده توسط مجلس با شرع و قانون اساسی را بر عهده دارد.