اکنون چند هفته می شود که ایالات متحده هیچ گونه خبری از مأمور پیشین FBI که در ایران مفقود شده ندارد. به گفته منابع خبری، وی به منظور یک سفر کاری و شخصی به ایران رفته بود.
شان مک کورماک، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا، در این خصوص اظهار داشت ناپدید شدن او از طرف کارفرما و خانواده اش گزارش شده است. وی افزود ایالات متحده در تلاش است تا اطلاعاتی را به واسطه دیپلمات های سوییسی از مسؤولین ایرانی به دست آورد. برن از زمان قطع شدن روابط دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن، نقش میانجی را ایفا می کند.
سازمان FBI نیز تأکید کرده که وی از مأموران سابق FBI بوده و ده سال پیش این سازمان را ترک کرده و از آن تاریخ تاکنون هیچ فعالیتی در رابطه با ایران نداشته است. FBI در بیانیه ای اعلام کرده: “این شخص هیچ گونه قراردادی حتی به صورت موقت با این سازمان ندارد.”
مک کورماک همچنین خاطرنشان کرده است که این تبعه امریکایی در چارچوب فعالیت های حرفه ای شخصی خود در ایران بسر می برده و برای دولت کار نمی کرده است. وی با اشاره به بحران ایجاد شده بین لندن و تهران اظهار داشت: “ما هیچ ارتباطی بین این مسأله و مسایلی که اکنون به تیتر اول اخبار در جهان تبدیل شده نمی بینیم.”
قابل ذکر است که این تبعه امریکایی در جزیره کیش مفقود شده و به گفته یکی از مسؤولین وزارت امور خارجه امریکا که نخواسته نامش فاش شود، دولت بوش در تاریخ 11 مارس از ناپدید شدن او آگاهی یافته ولی تاکنون موفق نشده هیچگونه خبر موثقی در ارتباط با دست داشتن مسؤولین ایرانی در این ماجرا پیدا کند.
مذاکرات دوجانبه
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه امریکا، روز دوشنبه اظهار داشت در صورت تعلیق فعالیت های غنی سازی توسط ایران، مذاکرات دوجانبه ای را با مقامات این کشور آغاز خواهد کرد.
خانم رایس طی مصاحبه ای با روزنامه نگاران امریکایی افزود: “اگر ایران فعالیت های غنی سازی و بازفرآوری اورانیوم خود را متوقف کند، مطمئناً یک ملاقات دوجانبه به هدف پیشرفت در برخی مسایل بی تأثیر نخواهد بود.”
او در ادامه گفت: “ولی از طرف دیگر مایل نیستیم که در مذاکرات بین ایران و امریکا به مسایلی نظیر برنامه تسلیحاتی هسته ای ایران پرداخته شود.”
رییس دیپلماسی امریکا قبلاً نیز اعلام کرده بود که حاضر است در مذاکرات چندجانبه گروه شش کشور پیرامون پرونده هسته ای ایران شرکت کند، ولی به این شرط که تهران هرگونه فعالیت شبهه آمیز در این زمینه را متوقف کرده باشد. این درحالی است که او در آن زمان هرگونه مذاکره دوجانبه با ایران را مردود دانسته بود.
ایالات متحده همچنین در کنفرانس بین المللی 10 مارس در بغداد، هرگونه مذاکره دوجانبه با سوریه و ایران را مردود اعلام کرده بود. در آن کنفرانس، زلمای خلیل زاد، سفیر ایالات متحده در بغداد، نمایندگان ایران را به دلیل مداخله در خاک عراق به طور مستقیم مورد سرزنش قرار داد؛اتهامی که همواره از سوی تهران تکذیب شده است. نکته جالب اینکه این تبادل نظر بین مسؤولین امریکایی و ایرانی در قالب یک کنفرانس بین المللی انجام شده است.
ازطرف دیگر در ماه فوریه، تونی اسنو سخنگوی کاخ سفید، هرگونه مذاکره دوجانبه با ایران یا سوریه را در چارچوب این کنفرانس رد و دراین زمینه خاطرنشان کرد: “هیچ مذاکره دوجانبه ای بین ایالات متحده و ایران یا ایالات متحده و سوریه انجام نشده.”
قابل ذکر اینکه کنفرانس جدیدی در سطح وزرای امور خارجه قابل پیش بینی است و خانم رایس این امکان را خواهد داشت تا طی آن با همتای ایرانی خود به بحث و گفتگو بپردازد.
ازطرف دیگر، به گفته گوردون جاندرو، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، رییس جمهور بوش روز دوشنبه با نوری المالکی، نخست وزیر عراق، در رابطه با چنین نشستی به بحث و تبادل نظر پرداخته است. آقای جاندرو زمان برگزاری چنین نشستی را که گفته می شد در ماه آوریل برگزار می شود ولی مطمئناً با مشکلاتی روبرو شده مشخص نکرد.
مترجم: علی جواهری