راه حل خامنه‌ای: خلع سلاح اپوزیسیون سوریه

نویسنده
نیما فرح آبادی

» حمایت جمهوری اسلامی از بشار اسد ادامه دارد

آیت الله خامنه ای، “منطق نظام” درباره سوریه را “زمین گذاشتن سلاح” توسط مخالفان حکومت بشار اسد عنوان کرد.

به گفته رهبر جمهوری اسلامی، اگر مخالفان در سوریه دست از سلاح بردارند “امکان مطالبه از دولت سوریه برای شنیدن نظرات مخالفان و اجازه دادن به آنها برای بیان مواضعشان” وجود خواهد داشت.

خامنه ای دیروز در دیدار با دست اندرکاران مراسم حج ، راه حل بحران سوریه را “جلوگیری از تزریق سلاح به داخل این کشور” دانست.

او “واقعیت” مسئله سوریه را این دانست که “جبهه استکبار قصد دارد حلقه وصل زنجیره مقاومت در منطقه را که در همسایگی رژیم غاصب صهیونیستی قرار دارد، نابود کند.”

آیت الله خامنه ای در اولین موضع گیری خود درباره اعتراضات علیه حکومت بشار اسد در سوریه، که روز نهم تیرماه ۱۳۹۰ بیان شد هم این اعتراضات را “انحرافی” دانسته بود.

رهبر جمهوری اسلامی در آن هنگام، دولت های آمریکا و اسرائیل را به دخالت در امور داخلی سوریه متهم کرد.

او در توضیح این دیدگاه خود گفت: “جوهره بیداری اسلامی در کشورهای منطقه، حرکت ضدصهیونیستی و ضد آمریکایی است اما در حوادث سوریه، دست آمریکا و اسرائیل آشکار است و منطق و معیار ما ملت ایران این است که هر جا به نفع آمریکا و صهیونیسم شعار داده شود حرکت انحرافی است.”

رهبر جمهوری اسلامی “شبیه سازی” را یکی از طرح های پیچیده آمریکا توصیف کرده است.

به گفته او: “آمریکایی ها با تلاش برای شبیه سازی حوادث مصر، تونس، یمن و لیبی، در سوریه، سعی می کنند این کشور (سوریه) را که در خط مقاومت قرار دارد دچار مشکل کنند، اما ماهیت حوادث سوریه با ماهیت حوادث دیگر کشورهای منطقه متفاوت است.”

 

ریاکاری جمهوری اسلامی

پیش از این اظهارات رهبر جمهوری اسلامی، دولت آمریکا بارها جمهوری اسلامی را به اتخاذ موضعی “ریاکارانه” در برابر اعتراضاتی که در سال های اخیر در بسیاری کشورهای عربی آغاز شده متهم کرده است.

مقام های ارشد دولت باراک اوباما می گویند که جمهوری اسلامی در داخل کشور مردم معترض را سرکوب می کند اما می گوید از حقوق مردم معترض در مصر، تونس و بحرین حمایت می کند.

اپوزیسیون سوریه و بسیاری از منتقدان و مخالفان جمهوری اسلامی هم همین اعتقاد را دارند.

رهبر جمهوری اسلامی در ادامه سخنان دیروز خود گفت که “چنانچه در هر کشوری، مخالفان از خارج آن کشور به سلاح مجهز شوند، بطور طبیعی، نظام حاکم نیز با آنها برخورد خواهد کرد.”

موضع رسمی جمهوری اسلامی درباره حوادث سوریه، حمایت از دولت بشار اسد و انجام اصلاحات سیاسی با حضور تمام گروه های نماینده مردم این کشور، به شرط بقای دولت فعلی است.

 اظهارات جدید رهبر جمهوری اسلامی همزمان با برگزاری نشستی در تهران با عنوان آشتی ملی در سوریه که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی میزبان آن است، بیان شد.

برخی کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا و اعضای اتحادیه اروپا جمهوری اسلامی را متهم می کنند که از خاک سوریه برای رساندن سلاح به گروه های همسو استفاده می کند اما در برابر جمهوری اسلامی هم این کشورها را متهم به مسلح کردن مخالفان دولت بشار اسد و بی ثبات کردن منطقه به نفع اسرائیل کرده است.

 

گفت ‌و گوی ملی سوریه در تهران

تهران در روزهای اخیر میزبان نشستی با عنوان “گفت و گوی ملی سوریه” است.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، برای این نشست پیامی کتبی فرستاده که توسط سفیر روسیه قرائت شده و ابراهیم جعفری نخست وزیر پیشین عراق هم از جمله مهمانان این نشست است.

علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه در پایان روز اول این نشست گفت جمهوری اسلامی قصد دخالت در امور سوریه را ندارد و به دنبال راه حل مسالمت آمیز برای این بحران است.

از زمان آغاز اعتراضات ضددولتی در سوریه، حکومت های ایران و روسیه در موضعی یکسان و مشابه با دولت بشار اسد، گروه‌های تروریستی را عامل ناآرامی‌های سوریه معرفی کرده‌اند.

دولت سوریه می‌گوید که در حال مقابله با “تروریست‌هایی است که تحت حمایت عوامل خارجی هستند.”

بیش از ۳۶ هزار نفر از آغاز درگیری ها در سوریه، که نزدیک به دو سال از زمان آغاز آن می گذرد، کشته شده اند.

در آخرین تحولات مربوط به این کشور، خبرگزاری فرانسه به نقل از دیده‌بان حقوق بشر سوریه گزارش داد که روز شنبه منطقه التضامن در جنوب دمشق و اردوگاه فلسطینی نشین یرموک، در معرض حملات توپخانه‌ای ارتش سوریه قرار گرفتند.

در منطقه حجر الاسود دمشق نیز مخالفان مسلح با نیروهای دولتی درگیر شدند.

تلویزیون دولتی سوریه هم بیانیه‌ گروهی به نام “کمیته مردمی اردوگاه یرموک” را منتشر کرد که در آن آمده است: “به گروه‌های مسلح تروریست اجازه ترور اردوگاه را برای محقق کردن اهداف دشمن صهیونیستی نمی‌دهیم؛ دشمنی که در حال تجاوز به غزه است و در اردوگاه یرموک توسط ایادی تروریست خود این تجاوز را عملی می‌کند.”

در حومه دمشق، منطقه حرستا نیز هدف حملات خمپاره‌ای نیروهای دولتی قرار گرفت که طی آن چندین نفر کشته و زخمی شدند. تلویزیون دولتی سوریه نیز از کشته شدن شش غیر نظامی در نتیجه اصابت خمپاره به ورودی منطقه مسیحی و دروزی نشین جرمانا در جنوب شرق دمشق خبر داد. بنا بر این گزارش، این خمپاره توسط نیروهای مخالفان شلیک شده است.

در شهر آلبوکمال واقع در استان دیرالزور در شرق سوریه، دستکم ۱۰ تن از نیروهای مخالفان در درگیری با نیروهای دولتی کشته شدند. این درگیری‌ها پس از آن روی داد که مخالفان موفق شدند فرودگاه زراعتی حمدان را به تصرف خود در آورند. این فرودگاه توسط نیروهای نظامی به عنوان محلی برای فرود آمدن و سوخت گیری هلیکوپترهای نظامی استفاده می‌شد و در آن ده‌ها خودروی زرهی و توپخانه مستقر شده بودند.

حلب نیز شاهد ادامه درگیری‌ها میان نیروهای دولتی و مخالفان بود.