رفسنجانی: تحمل نادانی مسئولان سخت است

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» تذکر خانواده خمینی به خامنه‌ای

فضای سیاسی کشور، هم‌چنان متاثر از ردصلاحیت اکبر هاشمی‌رفسنجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری است. هاشمی‌رفسنجانی اقدام مسوولان جمهوری‌اسلامی را “نادانی” توصیف کرده و گفته از برنامه‌های آنان خبر داشته است. برخی نزدیکان هاشمی گفته‌اند که وی درصدد تهیه بیانیه‌ای است که تا لحظه تنظیم این گزارش، هنوز منتشر نشده f,v.

هم‌زمان زهرا مصطفوی، فرزند آیت‌الله خمینی، با ارسال نامه‌ای به آیت‌الله خامنه‌ای، خواستار دخالت وی و تایید صلاحیت هاشمی‌رفسنجانی شده است. مضمونی که در نامه علی مطهری، فرزند مرتضی مطهری (از نزدیکان ایت‌الله خمینی) تکرار شده است. هم‌زمان سیدحسن خمینی نیز با ارسال نامه‌ای خطاب به هاشمی‌رفسنجانی، ردصلاحیت وی را موجب جاودانگی وی در میان ایرانیان دانسته است.

هاشمی‌رفسنجانی در دیدار با اعضای ستاد خود، اشاره‌ای به وضعیت امروز کشور و همچنین بحث ردصلاحیت‌اش داشت. وی با اشاره به این‌که “من خود می دانم نباید می آمدم و در جلسات خصوصی هم گفتم که اینها را از هرکس بهتر می شناسم”، گفته است: “خدمت رهبری هم رفتم و گفتم در انتخابات نامزد نمی شوم تا اگر ایشان فکری درباره کسی در نظر دارند انجام دهند”.

وی دلیل نامزدی خود را این‌گونه شرح داده است: “اشاره کردم نگفتم نمی آیم. همین یک جمله کافی بود که لشکرکشی سنگینی کنند. پس از آن بود که سیل نامه ها و تلفن ها از نجف، قم و مشهد که همه از مراجع بزرگ بودند برای نامزدی بنده آغاز شد. چطور می توانستم اینقدر مستبد به رای خودم باشم که به آنها و به خصوص این جوانان نه بگویم- یک روز قبل از نامنویسی این تفکر بر من افتاد که دیگر نمی توان در برابر مردم مقاومت کرد. اینکه شخصا چه کردم بماند چون از آن حرف در می آید. پس از ثبت نام تا نیمه شب بیدار ماندم و به شرایط که ما در داخل و بیرون کشور داریم و این آدم هایی که بوق به دست دارند و البته تک تک آنها را با تفکرات و امیالشان می شناسم فکر کردم”.

وی همچنین به انتقاد از وضعیت امروز کشور پرداخته است: “با این کوه مشکلات هرکس که راضی به پذیرفتن مسوولیت باشد باید ابتدا قصدش را پرسید که با این بودجه بدون منابع چگونه می خواهد ۲۵ درصد حقوق کارمندان را افزایش دهد؟ دولتی که بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان به بانک ها و پیمانکاران بدهکار است را چگونه می خواهد اداره کند؟ پولی نمانده و اگر هم باشد قابل انتقال به داخل نیست. پول های خارجی را خوشبینانه به چین دادیم و آنها با دریافت هزینه ای آن را به یوآن تبدیل کردند و بعد هم گفتند به جای پول کالا می دهیم و بعد از آن هم گفتند نه هر کالایی، بلکه آنچه خودمان تعیین می کنیم می دهیم. هند هم آمده نفت ما را با قیمتی خیلی ارزان می خرد اما حاضر نیست حتی روپیه بپردازد. این گزارش وزیر بازرگانی و رییس کل بانک مرکزی است که در یکی از جلسات تلخ مجمع آمدند و گفتند. ما کشاورزی کوچکی داریم. با سم های چینی محصولات پارسال و امسال را از دست دادیم حالا ببینید مردمی که داروی چینی می خورند چه می کشند. چند سال پیش بهترین داروهای دنیا را می خریدیم. وضع دارو و غذا این شده و هیچکس نمی داند فردا چه می شود”.

وی همچنین گفته است: “افتخاراتی که ایران چه قبل و چه بعد از انقلاب داشت کتمان شدنی نیست و ایران کشوری عزیز بود. من خودم با ماشین همه کشورهای اروپایی را گشتم و رانندگی کردم. از این کشور به آن کشور می خواستم بروم فقط پاسپورت را نشان می دادم. حالا به جایی رسیدیم که مردم امروز می ترسند زن خودشان را با خود به سفر خارجی ببرند چون اهانت می شود”.

هاشمی‌رفسنجانی همچنین اشاره‌هایی نیز به ردصلاحیت خود داشته و با ذکر این نکته که “به نظرم بدتر از این حتی با سناریو و راه های تخریبی از پیش تعیین شده نمی شد کشور را اداره کرد. با این وضع اگر کسی راضی باشد که مسوولیت بپذیرد باید خیلی از خود ایثار نشان دهد”، گفته است: “نمی خواهم وارد فضای اظهارات و تبلیغات آنها شوم اما نادانی انسان را اذیت می کند. اینها نمی فهمند دارند چه می کنند؟ حتی اگر دشمنی و رقابت هم داشته باشند عقل می گوید که بگذارید بیاید و بعد رسوا کنید. می گذاشتید مردم با امید پای صندوق می آمدند و بعد از ۶ ماه متوجه می شدند که همه چیز دارد گرانتر می شود. نمی دانند کسی بود که خود را قربانی کند و سپس راه را برای دیگران باز کند. همانطور که پس از جنگ خیلی از نمایندگان به من می گفتند از مقام مطالبه به مقام پاسخگویی نقل مکان نکن اما به خدا توکل کردم”.

وی همچنین با اشاره به این‌که “یکی از ضروری ترین کارها این بود که حماسه سیاسی رهبری محقق شود که نشد و مقدمه حماسه اقتصادی بود”، گفت: “مایوس نشوید. در هیچ حالتی انسان نباید دچار یاس شود. برای ما هم این حالت قابل تصور نبود. ممکن است اندکی با تاخیر ضررها ادامه یابد اما روزی می رسد آنها که باید می آیند. اگر نگرانی باشد تنها از طرف دشمنان خارجی است که البته جدی است. امید است که در شرایط موجود تصمیم جدی بگیرند و فرصتی دیگر به ما و مردم داده شود و خودم امیدوار هستم. از همه مردم هم می خواهم که امیدشان تبدیل به یاس نشود و آرامش خود را حفظ کنند. به هرحال ما چاره ای نداریم و آنها که این کار را کردند نیازی به دشمن خارجی ندارند چرا که مشکلات از درون در حال وقوع است”.

مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و از اعضای مجمع روحانیون مبارز نیز در این نشست با اشاره به ردصلاحیت هاشمی‌رفسنجانی، گفت: “ردصلاحیت قهرمان بزرگ تاریخ ایران آن هم به بهانه کهولت سن یکی از تلخ ترین طنزهای روزگار است. از آن طنزهایی که در قرن یک بار برای طنزپردازان فرصتش پیش می آید. این کار از سوی کسانی انجام شده که به دلیل کهولت سن دستاویز همه طنزهای پیامکی دنیا هستند. بگویند هاشمی در کدام عرصه مطرح بوده و نتوانسته؟ بگویند خودشان چند جلسه در مجمع غیبت داشتند و با چقدر تاخیر می آیند و با چند ساعت تعجیل می روند؟ تروریست های حیثیتی امروز حق دارند عصبانی باشند. وقتی خبر نظرسنجی بسیج را خواندند که هاشمی ۵۷ درصد رای قطعی و حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد هم افزوده خواهد داشت و در مرحله اول با ۷۰ درصد پیروز انتخابات خواهد بود به صرافت برای تغییر روند انتخابات افتادند”.

این اظهارنظرها در حالی صورت می‌گیرد که برخی از اعضای خانواده مسوولان دهه نخست جمهوری‌اسلامی، خواستار تایید صلاحیت هاشمی‌رفسنجانی شده‌اند. خانواده آیت‌الله خمینی – که معمولا کمتر وارد بحث‌های سیاسی می‌شوند – سردمدار این ماجرا هستند. زهرا مصطفوی، فرزند آیت‌الله خمینی، با ارسال نامه‌ای خطاب به آیت‌الله خامنه‌ای به وی “تذکر خواهرانه” داده که ردصلاحیت هاشمی‌رفسنجانی “هیچ معنایی جز فاصله انداختن بین دو یار امام و بی توجهی به شوق و اقبالی که مردم کوچه و خیابان به نظام و انتخابات پیدا کرده است، ندارد” و از رهبر جمهوری‌اسلامی خواسته که “ در این امر مهم دخالت فرمائید” تا نشان دهد ولایت‌فقیه مخالف دیکتاتوری است.

سیدحسن خمینی – نوه آیت‌الله خمینی و فرزند سیداحمد خمینی – نیز با ارسال نامه‌ای خطاب به هاشمی‌رفسنجانی، خبرردصلاحیت وی را “غیرقابل باور” توصیف کرده و گفته است: “از این پس نام هاشمی رفسنجانی تنها با مبارزه و انقلاب، دفاع مقدس و سازندگی گره نخورده است، بلکه علاوه بر آن، نام شما توأم با امید به فردا، در حافظه مردم ایران نقشی برجسته خواهد یافت. و همین است که نام شما را جاودانه می سازد. امید سرمایه اصلی یک ملت است”.

علی مطهری، نماینده مجلس و فرزند مرتضی مطهری، از نخستین تئوریسین‌های جمهوری اسلامی، نیز با ارسال نامه‌ای خطاب به رهبر جمهوری‌اسلامی از وی خواسته است که صلاحیت هاشمی‌رفسنجانی را تایید کند. وی نوشته است ردصلاحیت هاشمی‌رفسنجانی که “با دو دلیل ناموجه ناتوانی جسمی و نقش داشتن در فتنه سال ۸۸ انجام شده است آسیب جدی به انتخابات آینده وارد خواهد کرد و حماسه سیاسی مورد نظر جناب عالی را محقق نخواهد ساخت”.

مطهری همچنین با “منتقد” نامیدن هاشمی‌رفسنجانی نسبت به وضع موجود، گفته است: “حدس قوی دارم که اگر امام خمینی هم، به فرض حیات، با نام مستعار در انتخابات شرکت می کردند صلاحیت شان رد می شد چون ایشان هم گاهی انتقاداتی داشتند”.

مطهری همچنین در گفت‌وگویی با اشاره به ردصلاحیت هاشمی‌رفسنجانی به دلیل سن بالا، گفت: “بنده پیشنهاد می کنم برای ارزیابی توان جسمی آقای هاشمی، یک مسابقه دو صدمتر بین ایشان و آقای جلیلی و یک مسابقه کشتی بین آقای هاشمی و آقای حداد برگزار کنند”.

در تحولی دیگر نزدیکان هاشمی گفته‌اند که وی اعتراضی به ردصلاحیت خود توسط شورای نگهبان نخواهد کرد. تیمور علی‌عسگری، معاون پارلمانی مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت، گفته است: “ این بزرگترین رد صلاحیت پس از پیروزی انقلاب است، چون رئیس مجلس و رئیس جمهور اسبق، رئیس خبرگان رهبری سابق و رئیس فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام رد صلاحیت شده است… هاشمی اعتراض نمی‌کند و در کنار رهبری خواهد بود”.

مساله‌ای که با تایید اسحاق جهانگیری، رییس ستاد انتخاباتی وی نیز همزمان شده است: “هاشمی هیچ اعتراضی به نظر شورای نگهبان نخواهند داشت و این خواسته خود ایشان است… هاشمی برای انجام وظیفه به صحنه انتخابات آمد و الان هم هیچ اعتراضی ندارد”.

از سوی دیگر رضا اکرمی، از اعضای جامعه روحانیت مبارز که حامی هاشمی‌رفسنجانی بود، گفته است: “آقای هاشمی هم تابع قانون است و اعلام کرده اند که به زودی بیانیه می دهند”.

بیانیه‌ای که اکرمی به آن اشاره می‌کند، متنی است که بسیاری از فعالان سیاسی در انتظار آن هستند تا ببینند واکنش رسمی رییس محمع تشخیص مصلحت نظام به ردصلاحیت خود توسط منصوبان رهبری چیست.