ایزابل لاسر- دلفین مینویی
پاسخ ایران به بسته مشوق های گروه شش کشور به گونه ای بوده که گویی هیچ پیشنهادی از سوی ایران دریافت نشده است.
آیا آخرین اقدام دیپلماتیک قدرت های بزرگ به جانب ایران نتیجه بخش بوده است؟ این سؤالی است که در گزارش های روز دوشنبه در پاریس و در حاشیه هفته اختصاص داده شده به سازمان ناتو مطرح گردیده. پاسخ روز جمعه ایران به بسته مشوق های گروه شش کشور [ایالات متحده، روسیه، چین، انگلستان، فرانسه و آلمان] به صورت عمومی اعلام نشد. به گفته خاویر سولانا، رییس دیپلماسی اتحادیه اروپا، “این نامه مشکل و پیچیده” است. او هنوز امیدوار است که “قبل از پایان ماه نشستی با سعید جلیلی، مذاکره کننده اصلی پرونده هسته ای ایران، داشته باشد”.
ولی لحن سخن سولانا ترشرویانه است: “من نمی خواهم کاملاً خوش بینانه نسبت به این مسأله نظر دهم.” از سوی دیگر، بدبینی او در نزد دیپلماسی فرانسه نیز کاملاً به چشم می خورد. برنارد کوشنر در این خصوص اظهار داشت: “فکر نمی کنم که این مسأله آنچنان امیدوارکننده باشد.“
در بسته مشوق های گروه شش کشور از تهران خواسته شده که وارد مذاکره شود، ولی پیش شرط گشایش این مذاکرات تعلیق غنی سازی اورانیوم است؛ موضوعی که تهران آن را “حق مسلم” خود می داند. پس تعجبی ندارد که پاسخ ایران به این بسته چندان امیدوارکننده نباشد. به گفته منابع دیپلماتیک ذکر شده در روزنامه نیویورک تایمز، نامه تهران به طور مستقیم به مشوق ها پاسخ نگفته و بسیار مبهم بوده. در این نامه هیچ اشاره ای به غنی سازی اورانیوم نشده و همچنین تصریح گردیده که “دوره مذاکرات تبعیض آمیز و نابرابر به سر رسیده است”.
رییس جمهور ایران روز دوشنبه تأکید نمود که این مشوق ها یک “سناریوی تکراری” هستند. وی در این رابطه اظهار داشت: ”آنها از یک طرف می خواهند مذاکره کنند و ازطرف دیگر می گویند که ما باید به خواسته های نامشروع آنها پاسخ مثبت دهیم و از حق خود چشم پوشی کنیم.“
تهدیدهای اسراییل
اگر پاسخ ایران به پیشنهادهای جدید گروه شش کشور منفی باشد، راه برای تصویب تحریم های جدید هموار خواهد شد. شورای امنیت تاکنون سه قطعنامه علیه تهران به هدف تعلیق غنی سازی اورانیوم تصویب کرده است. این بحران می تواند به اشکال مختلفی ادامه یابد: اسراییل متوسل شدن به زور را منتفی ندانسته و آن را آخرین راه چاره در متوقف کردن برنامه هسته ای ایران می داند. و این موضوعی است که احساسات رییس جمهور ایران را جریحه دار کرده: “حتی اگر صدها کشور به مانند ایالات متحده و اسراییل متحد شوند، باز هم جرأت حمله به ایران را نخواهند داشت.” رئیس ستاد مشترک ارتش ایران نیز روز شنبه اظهار داشت که در صورت به خطر افتادن منافع کشورش، تنگه هرمز که مسیر عبور 40 درصد از نفت جهان است بسته خواهد شد.
گروه شش کشور روز دوشنبه همچنان در حال بررسی پاسخ ایران بودند. خاویر سولانا برای خروج از این بن بست پیشنهاد یک ”پیش مذاکره” را داده، به طوری که گروه شش کشور در مدت این پیش مذاکره از اعمال تحریم های جدید خودداری خواهند کرد و ایران نیز متعهد خواهد شد که دیگر سانتریفوژ جدید نصب نکند.
منبع: فیگارو، 7 ژوئیه
مترجم: علی جواهری