حسین محمدی
باحسین انصاری راد، رییس کمیسیون اصل نود مجلس ششم، و از جمله متحصنین آن دوره، درباره وضعیت فعلی اصلاح طلبان و رویکرد آن ها به انتخابات ریاست جمهوری دهم به گفت و گو نشسته ایم. انصاری راد بر این نظر است که “انتخابات متعلق به مردم است” و “مردم نیز قیم لازم ندارند”. متن این مصاحبه در پی می آید.
آقای انصاری، چندی است که بحث درباره انتخابات ریاست جمهوری، گروه های فعال سیاسی در ایران را به خود مشغول کرده است. شما فکر می کنید با توجه به وضعیت اصلاح طلبان و مشکلات آنان در سال های اخیر، در انتخابات ریاست جمهوری چه رویکردی باید از سوی آنان اتخاذ شود؟
رویکرد اصلاح طلبان باید پاسخ دادن به اراده و خواست ملت و مصالح عموم باشد.
خب، این مسایل چگونه باید تحقق یابد؟ یعنی اصلاح طلبان بر روی چه مسایلی باید تمرکز کنند؟
باید روی این مساله تاکید شود که انتخابات متعلق به مردم است. یعنی همان طور که بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران گفته است، مردم قیم لازم ندارند. هرگونه اقدام و اراده ای که آزادی انتخاب و اراده مردم را محدود یا مخدوش بکند، مجاز نیست. هم به لحاظ قانون اساسی، هم به لحاظ شرع؛ ضمن اینکه این مسئله برخلاف مصالح کشور و مردم و مصالح ملت ایران است. اصلاح طلبان هم باید بر این مسایل تکیه کنند. باید ببینند مردم چه می خواهند و به دنبال چه چیزی هستند. مردم در عرصه بین المللی صلح می خواهند و در عرصه داخلی، رفاه و آزادی و قانون. مردم خواهان کارشناسی و پاسخ گویی از سوی مسوولان هستند. یعنی در عرصه داخلی، جنگ های عقیدتی و قدرتی که به شکلی مصالح ملی را تهدید می کند، مورد پسند مردم نیست. باید از این جنگ ها و اختلاف ها و نزاع ها پرهیز کرد. باید این اختلافات را در انتخابات با رای مردم حل کرد و همه هم باید به رای مردم گردن بگذارند. ضمن اینکه اصلاح طلبان باید توجه کنند که با هر نوع مانعی که به نحوی رای مردم را مخدوش می کند، باید مقابله شود و این مسایل را برای مردم تبیین کنند. یعنی باید مردم آگاه شوند که اصلاح طلبان در همان جایی ایستاده اند که مردم ایستاده اند. باید این همبستگی و هماهنگی و این توافق عملا و عینا از طرف اصلاح طلبان با مصالح عموم همراه باشد.
فکر می کنید با توجه به اینکه در شرایط فعلی بحث حضور آقای خاتمی در انتخابات از سوی اصلاح طلبان مطرح شده است، او می تواند این رویکردها را عملی کند؟
من فکر می کنم تنها کسی که مردم در شرایط فعلی و بامحدودیت هایی که طبیعتا وجود دارد و به آسانی قابل حل نیست، به اواعتماد دارند و می توانند به وفاداری او تکیه کنند و در عین حال شخصیتی که از حیثیت بین المللی و داخلی برخوردار است،و هم اصلاح طلبان و هم مردم متوجه او هستند، خود آقای خاتمی است.
یعنی شما از طرفداران حضور آقای خاتمی در عرصه هستید؟
قطعا همین طور است. من طرفدار این هستم که آقای خاتمی در عرصه حاضر شوند و اعتقادم هم این است که مردم از این قضیه استقبال می کنند.
فکر نمی کنید با حضور آقای خاتمی باز هم مشکلات هشت سال اصلاحات به نحو دیگری تکرار خواهد شد؟
به هر حال زمانه، زمانه دیگری است. من فکر می کنم مقایسه کردن این مقطع با آن دوره هشت ساله، قیاس مع الفارق است. البته موانعی وجود دارد که بنده هم انکار نمی کنم. ولی در شرایط فعلی راه دیگری برای برونرفت و حل مسایل کشور، جز انتخابات آزاد و حضور شخصی مثل آقای خاتمی به نظر من نمی رسد.
حضور کاندیداهای دیگر که چهره های جدیدتری هستند، نمی تواند گره این مشکلات را باز کند؟
من فکر می کنم اکثریت آرا متعلق به آقای خاتمی است. البته من به همه دوستان از جمله آقای نوری و آقای کروبی احترام می گذارم. آقای نوری که بعید می دانم در شرایط فعلی آمادگی حضور راداشته باشند، مخصوصا با حضور آقای خاتمی. البته خود ایشان باید پاسخ دهند ولی استنباط شخصی من این است که آقای نوری علی القاعده با حضور آقای خاتمی، خواستی برای حضور ندارند.شخص اقای کروبی هم شخصیت معززی است و عده ای از اصلاح طلبان هم باایشان هستند، ولی به هیچ عنوان به صورتی نیست که بتواند عرصه جامعه را به صورت گسترده و جامع در بر بگیرد. البته من اعتقاد دارم نباید حضور آقای خاتمی را به این شکل مطرح کنیم که کس دیگری از اصلاح طلبان نباشد. طرح کردن مساله به این صورت که وقتی آقای خاتمی بیاید، دیگر کسی نیاید، اشتباه و نادرست است. حضرت آقای کروبی هم تشریف بیاورند و احترامشان هم محفوظ است. به هیچ عنوان هم این حرف را صلاح نمی دانم که وقتی آقای خاتمی می آید، آقای کروبی نیایند. این حق را به خودم نمی دهم و به دیگران هم این حق را نمی دهم که انحصارطلبی کند. البته حضرت آقای کروبی آن قدر پای بند مصالح مردم و کشور هستند که تصمیم درست را بگیرند.
مشکلاتی همانند بحث سلامت انتخابات نمی تواند اصلاح طلبان را حتی با حضور آقای خاتمی دچار مشکل کند؟
فکر می کنم حضور آقای خاتمی یک فداکاری و ایثار و یک استجابت خواست بخش عظیمی از ملت ایران است. آمدن ایشان به هر صورت و با هر نتیجه یک خدمت و هماهنگی با خواست مردم است و در این مساله همه مصلحت ها وجود دارد. استنباط من این است که اکثریت ملت ایران در شرایط ازاد به ایشان رای می دهند. اگر هم بعضی ها خدشه ای وارد کنند یا دستکاری در آرا شود یا موانع دیگر به وجود بیاید، این شخص آقای خاتمی و مردم نیستند که مورد ملامت قرار می گیرند، بلکه کسانی که تقلب یا دستکاری در آرا بکنندیا به شکل دیگری مانع ایجاد کنند، شایسته ملامت هستند.
با همه این بحث ها، فکر میکنید اصلا اقای خاتمی وارد عرصه می شوند؟
قراینی هست که ایشان احساس می کنند حضورشان لازم است، مگر اینکه واقعا مانعی در نظرشان باشد که البته در نظر من هیچ مانعی نیست. حسب نقلی که از بعضی بزرگان شده بود، ایشان به صورت مطلق حضورشان را نفی نکرده اند.