همزمان با انتشار اطلاعیه سپاه در خصوص اجرای پروژه ای به نام پروژه عنکبوت برای برخورد با آنچه که “شبکه فساد مرتبط با بیگانگان در فیسبوک” نامیده شده، رسانه ها در تهران از راه اندازی قریب الوقوع یک شبکه اجتماعی وابسته به سپاه قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران، در راستای مبارزه در عرصه “جنگ نرم” خبر دادند.
به نوشته خبرگزاری های داخلی، فیاض اللهیاری،فرمانده سپاه ناحیه قدس، روز شنبه گفته است: “سپاه قدس برای مقابله با سلاح اصلی دشمن در جنگ نرم که همان ماهواره ها و شبکه های اجتماعی هستند، قصد دارد یک شبکه اجتماعی راه اندازی کند تا همه مردم ایران بتوانند با عضویت در آن در برابر تهاجم فرهنگی ناشی از این شبکه های اجتماعی خارجی بیمه شوند. در واقع سپاه قصد دارد با استفاده از تهدیدات دشمنان بوسیله شبکه های اجتماعی این پتانسیل را به فرصت برای نظام جمهوری اسلامی تبدیل کند”.
او افزوده است: “تمامی مسئولان و نهادهای کشور موظف اند علاوه بر تبیین دستاورده های انقلاب اسلامی برای نسل جوان، ضعف های رژیم سابق را نیز مطرح کرده و چهره واقعی آن رژیم را آشکار کند تا در برابر دورغ های رسانه های خارجی آگاه سازی و هوشیاری ایجاد شود. اگر این امر محقق شود، جوانان می توانند با مقایسه میان وضعیت کنونی کشور و عزت و اقتداری که ایران اسلامی در دنیا دارد و وابستگی رژیم شاهنشاهی به کشورهای قدرتمند، متوجه ارزش های نظام شده و با این کار تمامی توطئه های دشمنان خنثی خواهد شد. سپاه پتانسیل بسیار خوبی دارد و با توجه به نیروی جوان فعالی که جذب سپاه شده اند توجه به فرهنگ و فرهنگ سازی ترویج خواهد یافت”.
پیش از این محمود واعظی وزیر ارتباطات از راه اندازی چند شبکه اجتماعی داخلی خبر داده و گفته بود: “شبکههای اجتماعی درصورت برنامه جایگزین داخلی فیلتر می شوند”.
او تاکید کرده بود: “دولت اگر مطمئن شود برنامه داخلی جایگزین برنامههای شبکههای اجتماعی خارجی شده است لحظهای برای مسدود کردن نمونههای خارجی درنگ نخواهد کرد. وظیفه دولت است که تولیدکنندگان داخلی را حمایت کندچراکه با بومی سازی فناوری های نوین علاوه بر افزایش اشتغال از خروج ارز جلوگیری می کنیم. برنامه کاربردی «گفتگو» بدست طراحان نرم افزاری کشور در حال ساخت است. این نرم افزار ارتباط اجتماعی که عملکردی مشابه وایبر و واتساپ دارد میتواند جایگزین مناسبی برای آنها باشد. باید تعداد نرم افزارهایی که جایگزینی نرم افزارهای خارجی می شوند به حد مطلوب برسد وبرقرای ارتباط برای مردم سخت نباشد”.
سپاه قدس در حالی به فکر راه اندازی شبکه اجتماعی افتاده که دستکم پنج صفحه با نام سپاه قدس و فرمانده این نیرو یعنی قاسم سلیمانی در فیس بوک فعال هستند.
به نوشته خبرگزاری مهر قاسم سلیمانی، که دستگاه های تبلیغاتی مدتی است توجه زیادی به وی نشان می دهند،با برجسته شدن نام اش در شبکه های اجتماعی موافقت کرده است و راه اندازی شبکه اجتماعی وابسته به سپاه قدس نیز بی ارتباط با تغییر تاکتیک وی نیست.
خبرگزاری مهر در اینباره نوشته: “مرد شماره یک سپاه قدس ایران علاوه بر میدان جنگ در عرصه رسانه ای نیز با قدرت به جنگ داعش رفته است و بسیاری از کاربران می توانند تصاویر حضور وی در نبرد علیه داعش را لحظه به لحظه از شبکه های اجتماعی ایرانی و عربی رصد کنند. نکته مهم درباره این تصاویر تنوع آنهاست، اگر چه حاج قاسم در تمامی این تصاویر لباس عادی و غیرنظامی به تن دارد که این به بدین معناست که او برای جنگ و نبرد به عراق نرفته و موید حضور مستشاری ایران در عراق است، اما تنوع عکس ها، در برگیرنده حالات مختلف از این سردار است، زیارت در بین الحرمین، وضو گرفتن، نماز جماعت، عکس یادگاری با طیف های مختلف اعم از رزمندگان عرب، کرد، خبرنگاران، روحانیون، در کنار ضد هوایی، در کنار فرماندهان مقاومت، نمایندگان مجلس و این اواخر در حال هواخوری و پیک نیک در کوههای عراق. همچنین انتشار تصاویر متعدد حضور سلیمانی در عراق در حالی صورت می گیرد که از حضور او در سوریه تنها یک تصویر از دیدار با خانواده یکی از فرماندهان سوری منتشر شده بود.به نظر می رسد با تغییر رویکرد رسانه های غربی در مقابله با داعش و ادعای آمریکا مبنی بر مبارزه با این جریان (درحالی که تا پیش از آن از جریان های تکفیری برای سرنگونی حکومت اسد حمایت می کرد) سردار سلیمانی با هوشمندی موافقت کرده است تا تصاویری از او در صحنه نبرد ارتش و گروههای مقاومت مردمی عراق با داعش منتشر شود تا همگان بدانند چه کسی در عرصه واقعی نبرد با تکفیر و تروریسم حضور دارد”.
سپاه از سال ها پیش با راه اندازی شبکه های مختلف، از جمله “افسران” در عرصه فضای مجازی فعالیت دارد.مسئله مقابله با “جنگ نرم” حتی در صفحه ثبت نام و عضویت این شبکه هم مورد تاکید قرار گرفته و خطاب به افرادی که مایل به عضویت در آن هستند، چنین نوشته شده: “شاید بتوان گفت امروزه مهمترین ابزار سازمان های جاسوسی در فضای جنگ نرم و شبیخون فرهنگی، شبکه های اجتماعی از قبیل فیس بوک و توئیتر و پلاس و….هستند.با توجه به اظهارات اسنودن شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک یکی از ابزار جاسوسی سازمان سیا محسوب می شوند که علاوه بر جاسوسی از افراد، افکار عمومی کشورهای هدف را به جهت دلخواه خودشان سوق می دهند و مثلا انقلاب های رنگی را سازماندهی می کنند. برای نمونه به تاخیر انداختن تعمیرات این شبکه توسط دولت آمریکا در سال ۸۸ برای سازماندهی فتنه در ایران، تاییدی بر این سند است.ورود به شبکه های اجتماعی خارجی به معنی ورود به زمین دشمن است که کمین هایی در آن تدارک دیده شده و در این اقیانوس متلاطم هر کس شناگر ماهری نباشد و به تنهایی وارد این فضا شود طعمه ی گرگهای مجازی می شود، تهدیداتی مانند سرقت اطلاعات شخصی، در معرض شبهات عقیدتی واقع شدن، روابط با نا محرم، اعتیاد های اینترنتی و به خطر افتادن سلامت جسم و روح و روان… و البته وارد نشدن به این فضا مخصوصا برای کسانی که دغدغه ی تبلیغ دین، صدور انقلاب و مبارزه با استکبار را دارند به معنی از دست دادن فرصت است”.
در این توضیح همچنین آمده: “برای کاهش تهدیدات شبکه های اجتماعی خارجی در داخل کشور شبکه های اجتماعی زیادی ایجاد شده مانند فیس نما، هم میهن، کلوب، افسران و… که شبکه ی افسران یک محیط سالم است و معمولا بچه های فعال مذهبی به صورت مجازی در آن عضویت دارند و محیط خوبی برای گذاشتن خشت اول در ورود به شبکه های اجتماعی است”.