دلفین مینویی
راه اندازی مرکز هسته ای بوشهر پس از بارها تعویق، بالاخره قرار است تا اواخر امسال انجام شود. این خبر از سوی مقامات روس اعلام شده است.
توجیه این تأخیر تاکنون به دلیل اختلافات میان تهران و مسکو عنوان شده. ولی به گفته کارشناسان این پرونده، روسیه به احتمال زیاد به درخواست مقامات اروپایی و امریکایی که به دنبال اعمال فشار بر جمهوری اسلامی و تعلیق فعالیت های اتمی آن هستند، راه اندازی این مرکز را به تأخیر انداخته است.
امروز این سؤال مطرح است که: مسکو به دنبال چیست؟
درواقع، روس ها هیچ گاه تردید و خویشتن داری خود را در مورد تحریم های سازمان ملل علیه تهران مخفی نکرده اند و هرگاه لازم بوده، ساز مسالمت و مصالحه با پایتخت های غربی را نواخته اند.
آن طور که معلوم است، روس ها بنا به دلایل مختلف نمی خواهند به ایران پشت کنند. در حالی که مسکو مجدداً درحال بازگشت به زورگویی در صحنه بین المللی است، انسجام این کشور با ایران این امکان را به وجود خواهد آورد تا جاه طلبی های امریکا در منطقه مهار شوند. به علاوه، از نظر کاملاً اقتصادی، ایران یک بازار بسیار مهم برای این کشور تلقی می شود. دلیل: فروش اخیر موشک های S-300 به تهران که اخیراً اخبار مربوط به آن در رسانه ها طنین انداز شده…
طی سال های اخیر شاهد این مسأله بوده ایم که روس ها بدشان نمی آید نقش واسطه را به ویژه میان تهران و دولت جدید امریکا بازی کنند. سرگئی ایوانوف، معاون نخست وزیر روسیه، در این خصوص به فرانس پرس اظهار داشت: “اگر کسی از ما بخواهد که امکان گفتگوی مستقیمی را [بین تهران و واشنگتن] برقرار سازیم، ما آماده ایم تا برای این گفتگو و نتایج آن تلاش کنیم.“
این پیشنهاد فعلاً از این گوش شنیده و از آن گوش خارج نشده… هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در زمان دیدار با برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه، اعلام کرد که واشنگتن امیدوار است با روس ها بیشتر در زمینه برنامه هسته ای ایران مشورت کند. او همچنین افزود: “در خصوص نگرانی های مشترک در مورد تلاش های ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای، ما قصد داریم از یک دیپلماسی هوشمندانه پیروی کنیم و در رابطه با این موضوع با جامعه بین الملل مذاکره نماییم.“
کوشنر نیز کمی پس از دیدارش با خانم کلینتون، خشنودی خود از نقش روسیه در مذاکرات مربوط به پرونده هسته ای ایران را به روزنامه نگاران ابراز کرد و افزود که این مسأله به دنبال درخواست او انجام شده.
این درحالی است که کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه سابق امریکا، به دلیل تردید مسکو در تشدید تحریم های بین المللی علیه تهران، چندین بار نشست هایی را با حضور مقامات اروپایی بدون اینکه روسیه و چین را دعوت کند برگزار نمود.
منبع: فیگارو، ۶ فوریه
مترجم: علی جواهری