وزیر ارشاد اسلامی روز گذشته باردیگر رسانه ها را به خاطر انتقاد از دولت مورد حمله قرار داد و آنان را ”جفاکار” نامید و خواستار گسترش خودسانسوری در مطبوعات شد.
همزمان با وی، یک روحانی تندرو مطبوعات را به افشای اسرار نظام متهم کرد و مشاور محمود احمدی نژاد در امور روحانیان نیز مطبوعات منتقد را وابسته به بیگانگان خواند.
درحالی که دستکم 10 روزنامه نگار ایرانی از جمله عمادباقی و محمد صدیق کبودوند همچنان در بازداشت به سر می برند، دوشنبه 17 دی سردار صفار هرندی، وزیرارشاد در جمع خبرنگاران پارلمانی، برخورد مطبوعات با دولت را مورد نقد قرار داد و گفت: “مطبوعات خیلی جاها در مورد خدمات دولت جفاکارانه برخورد می کنند که جا دارد خود افراد رسانه جلوی این مسائل را بگیرند”.
صفار هرندی با این توصیه به رسانه ها که “اقدامات دولت را مورد حمایت قرار دهند” گفت: “رسانهها خوب را بگویند خوب است، بد را بگویند بد است؛ اما اینکه بد را بگویند خوب است، چیز بدی است”.
وزیرارشاد در پاسخ به خبرنگاری که به وی گفت: “ممکن است معیارها از نظر دولت و رسانهها متفاوت باشد”، گفت: “روز، روز است. چرا بگوییم روز، شب است؟ ما خوب را بگوییم خوب است، بد را بگوییم بد است”.
وی همچنین بدون ذکر نمونه ادعا کرد که مطبوعات اخبار پروژه هایی که را 20 سال معطل مانده و دولت نهم آنها را در چند ماه به پایان رسانده، منتشر نمی کنند.
به نوشته سایت های “نوروز” و “تابناک” وزیر ارشاد در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه “آیا خود شما موقعی که در روزنامه کیهان بودید این مقدار ازدولت آقای خاتمی حمایت میکردید و روشتان در مورد دولت خاتمی چگونه بود”، گفت: “من امروز نمیتوانم در مورد کیهان حرف بزنم؛ چرا که در جایگاه دیگری هستم، ولی به عنوان یک ناظر بیرونی حرف میزنم”.
وزیر ارشاد همچنین به خبرنگاران توصیه کرد که به استان ها سفر و از پروژه های دولت بازدید کنند، اما وقتی خبرنگاران به وی یادآوری کردند که مسئولان دولتی تنها خبرنگاران خاصی از رسانه های خاصی را برای بازدید از شهرستان ها می برند، به خبرنگاران توصیه کرد با هزینه شخصی به شهرها سفر کنند و در مورد فعالیت دولت گزارش بنویسند.
وزیر ارشاد فعلی و عضو اسبق سپاه پاسداران و سردبیر سابق روزنامه کیهان در عین حال به خبرنگاران گفت: ”من خود را همچنان عضو خانواده رسانه میدانم، چشمبستن روی حقایق پیشکش، میخواهند ما را جلو افکار عمومی مفتضح کنند”.
وی هم چنین ادعا کرد که: “افکار عمومی با وجود این همه جوسازی علیه رییسجمهور باز هم سر و دست میشکند”.
صفار هرندی در پاسخ به این مطلب که “امروز رسانه ملی به طور کامل در اختیار دولت است و از دولت به صورت کامل حمایت میکند”، حمایت صدا و سیما از دولت را وظیفه صدا و سیما دانست، اما گفت: “بزرگترین انتقادها از خود صدا و سیما علیه دولت مطرح میشود؛ البته انکار نمیکنیم رسانه ملی به اعتبار وظیفهای که دارد باید بلندگویی برای نظام باشد و دولت بخش اصلی نظام است و حق هم این است که از دولت حمایت کند، در تمام دورهها نیز اینگونه بوده است که به عملکرد دولت سرویس داده میشود”.
وی در ادامه اظهاراتش گفت: “دولت به لحاظ امکانات، همه چیز مردم میشود، رسانه ملی به این دولت پوشش ندهد میخواهد به کجا پوشش بدهد؟ اگر به این دولت یا هر دولتی پوشش ندهد، میخواهد به کجا پوشش دهد؟ پس ببینید این هنر نیست که رسانه ملی در خدمت دولت است. پس اگر خبرهای اینجا را نزند، بخواهد خبرهای افغانستان را بزند، بخواهد خبرهای مخالفت دولت را بزند؟ اینکه مضحک است”.
وزیر ارشاد، مطبوعات فعلی کشور را حزبی نامید و در پاسخ به این سؤال که “به چه میزان این احتمال وجود دارد که در آستانه انتخابات با رسانهها برخورد شود و برخی رسانهها تعطیل شوند؟”، گفت: “وقتی آسمان میخواهد ببارد قبلا یک غرشی میکند، نه! خبری نیست”.
عفاف سیاسی و اقتصادی
همزمان با دعوت وزیر ارشاد از رسانه ها برای “خودسانسوری بیشتر” و “تبلیغ دولت”، یکی از روحانیان حامی دولت به صراحت خواستار گسترش سانسور در رسانه های مختلف و به ویژه مطبوعات شد.
احمد خاتمی که از جمله حامیان دولت به شمار می رود، در دیدار از خبرگزاری دولتی ایرنا که تحت نظر وزیر ارشاد فعالیت می کند، به مطبوعات هشدار داد که “عفاف سیاسی جامعه را زیر سئوال نبرند”.
عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری همچنین خواستار عدم انتشار اخبار مربوط به مفسدان اقتصادی شد و گفـت: “پخش برخی اخبار مبنی بر دستگیری مفسدان اقتصادی بدون اینکه مجازات نظام اسلامی برای آنها روشن شده باشد، به نوعی عفاف اخلاقی و اقتصادی جامعه را رعایت نکرده است”.
این عضو جامعه مدرسین قم با این ادعا که “برخی جریانها و افراد با شکستن خطوط قرمز نظام جایگاهی برای خود پیدا میکنند، آنان میدانند که حرفشان برد ندارد ولی به امید خبرگزاریها که آن مطالب را نقل میکنند، تلاش دارند تا اسم خود را مطرح کنند” خواستار سانسور و عدم انتشار اخبار منتقدان در رسانه های کشور و از جمله در خبرگزاری ها شد و گفت: “نباید خبرهایی که عفاف سیاسی جامعه را زیر سئوال میبرد منعکس شود مگر آنکه مصلحت مهمی در آن باشد”.
وی به رسانهها هشدار داد که “اسرار نظام را حفظ کنند” اما توضیح نداد که منظورش از اسراری که رسانه ها منتشر می کنند چیست، و تاکید کرد: “اگر اسرار در رگ دشمن جاری شود، دشمن جان خواهد گرفت و لذا باید از مسایلی که دشمن سواستفاده میکند، پرهیز کرد”.
احمد خاتمی غیر از ابراز نگرانی از “بی عفافی اخبار سیاسی”، نگران “حفظ عفاف اخلاقی واقتصادی جامعه” توسط مطبوعات هم بود چرا که به نظر وی: “برخی اخبار عفاف اخلاقی، سیاسی و اقتصادی جامعه را از بین میبرد”.
وی انتشار اخبار وقایع و خوادث در رسانه ها را نیز مورد نکوهش قرار داد و گفت: “بسیاری از خبرهایی که در صفحات حوادث روزنامهها چاپ میشود بیش از آنکه هشداردهنده باشند، از بین برنده عفاف اخلاقی جامعه هستند و اگر در گوشهای جنایتی صورت گرفته باشد، رسانهای کردن آن، آگاهی بخش نیست”.
روزنامه یعنی رسالت و کیهان
روزنامه رسالت نیز دیروز گفتگوئی با سقای بیریا، مشاور احمدی نژاد در امور روحانیت در مورد ”خصوصیات منتقد منصف” منتشر کرد. مشاور احمدی نژاد در این گفتگو با تجلیل از روزنامه های کیهان و رسالت، آنان را منتقد منصف نامید و گفت: “برخی این تصور را دارند که روزنامههای حامی دولت هرگز از دولت انتقاد نمیکنند اما این تصور غلط است چرا که تعریف آنان از نقد غلط است”.
سقای بی ریا، همچنین روزنامه های منتقد دولت را “معاند” نامیه و اظهار داشت: “برخی از روزنامههای داخل نیز همسو با مخالفان نظام در خارج از کشور در خصوص مسائل هستهای قلم زدند و هر روز با تیترهای واهی خود دولت نهم را متهم به بحرانآفرینی کردند. آنان به گونهای نوشتند که انگار دولت نهم هیچ موفقیتی نداشته است”.
سقای بی ریا که از شاگردان مصباح یزدی است در همین گفتگو مطبوعات منتقدرا به “سیاه نمایی”، “وابستگی به بیگانگان”، “رواج بحران” و “تضعیف دولت” متهم کرد و آنان را به خاطر “دیدن ضعف و ناکامی دولت” بی انصاف نامید.
روزنامه رسالت از قول مشاور محمود احمدی نژاد نوشت: “این روزنامهها همواره به دنبال شناسایی نقاط ضعف دولت هستند و بر روی آنها به شدت مانور میدهند”.
از اظهارات مشاور امور روحانیت، وزیر ارشاد و عضو حامعه مدرسین چنین بر می آید که تلقی آنان از رسانه ها و مطبوعات، همان “تبلیغ نامه”هایی است که روزنامه دولتی ایران تاکنون دو شماره از آن را با کاغذ اعلا و پول ملت انتشار داده، و در 16 صفحه از آن 23 عکس از محمود احمدی نژاد را چاپ کرده است.