یک هفته با موسیقی…
نوشت؛ “آخر چرا باید هفته یی یک بار یک صفحه و اندی از موسیقی هفته گذشته نوشت. یعنی دنیا را همه چیز به تمامی کمال است و هیچ برای نگاشتن نیست. انتظار این داری که ما نیز از سوگ همه چیز به در آییم و بنشینیم و خیال آسوده سطرهای موسیقایی این هفته را بخوانیم. یعنی ما هیچ و تو که کاغذی خالی داری و قلمی پرمرکب، همه؟”
نوشتم؛ “مرا می باید که در این خمً راه سایبانی از چوب و سنگ برآرم.” این را از شاملو نوشتم که جایش خالی است این روزها.
گفت؛ “گیرم سایبانی هم فراهم شد که نمی شود. گیرم چوبی، سنگی یا پناهی به چنگ آید که نمی آید. باز می باید از طرب و مطرب نوشتن و از تک و توک آدم هایی که برایشان کف می زنند و ریسه می روند؟ یعنی هیچ مصیبت دیگری نیست. آیا قلم برای نوشتن همین چیزها است یعنی در همیشه بر همان پاشنه می چرخد؟”
عصبی بود. حق داشت شاید. گفتم؛ “گاه به سخن گفتن از زخم ها نیازی نیست.” منتظر نماندم چیزی بگوید. شاید هم گفت و من نشنیدم. فکر کردم گاهی هم باید از هیچ نوشت تا ثبت شود بر پهنای شکستنی صفحه ها. سر در کار خویش فرو بردم. پرسه زدم در احوال موسیقی هفته یی که نفسگیر گذشت.
دستگیری و آزادی کیهان کلهر در فرودگاه
مهم ترین خبر هفته گذشته شاید خبر دستگیری کیهان کلهر موسیقیدان و کمانچه نواز کشور بود؛ خبری که منتشر شد و بلافاصله بازتاب گسترده خود را در دنیای مجازی یافت. کوتاه بود خبر؛ “کیهان کلهر نوازنده برجسته کمانچه جمعه شب گذشته در فرودگاه امام خمینی تهران بازداشت شد.” کلهر به فرودگاه امام رفته بود تا به فرانسه برود و کنسرتش را اجرا کند.
خبرآنلاین گزارش داد به گفته نزدیکانش “او جمعه شب را در بازداشتگاه گذرانده اما ظاهراً قرار بوده شنبه آزاد شود.” نزدیک ظهر جمعه بود که کلهر آزاد شد. هیچ کس نمی داند علت دستگیری و آزادی او چه بوده. مسوولان امنیتی فرودگاه این موضوع را محرمانه دانستند؛ “صحبت درباره این پرونده باید فقط از طریق دادسرای فرودگاه انجام شود. ما نمی توانیم نه تنها اطلاعات این پرونده که اطلاعات هر پرونده دیگری را هم بدهیم. این مسائل محرمانه است.” در ارزشمند بودن هنر کلهر همین بس که او تاکنون دو بار نامزد دریافت جایزه گرمی بوده است. “شهر خاموش” او که در نیویورک ضبط شده اواخر پارسال در بازار موسیقی ایران عرضه شد.
کنسرت محسن نامجو در جشنواره ونیز
خبر کنسرت محسن نامجو دیگر آهنگساز متفاوت ایرانی در جشنواره فیلم ونیز مهم و خوشحال کننده بود. نامجو به همراه یکی از دیگر هنرمندان شناخته شده کشور شب قبل از اختتامیه جشنواره معتبر فیلم ونیز برای علاقه مندان کنسرت داد تا برای نخستین بار نامی از هنرمند ایرانی در حوزه موسیقی در تاریخچه 66 ساله این جشنواره ثبت شود.
او در این کنسرت قطعاتی از آلبوم جدید و چند قطعه از کارهای قبلی خود را خواند. نامجو نام کنسرتش را “پژواک ایران” نهاد و در پوستر تبلیغاتی اش نوشت؛ “پلی موسیقایی برای ارتباط ایران و دیگر نقاط جهان”. مسوولان برگزار کننده جشنواره فیلم ونیز از یک ماه پیش از نامجو برای اجرای برنامه دعوت کرده بودند. به این ترتیب موسیقی ایران از سوی هنرمندی معاصر پس از سال ها در برنامه یی بسیار معتبر درخشید و ثبت شد. محسن نامجو که بیشتر با کارهای متفاوت و تلفیقی خود در میان علاقه مندانش شهره شد، چندی پیش در دادگاهی که در غیاب او برگزار شد، به شش سال حبس تعزیری محکوم شده بود. عباس سلیمی قاری مشهور ایران شاکی او بود.
خبری از محمدرضا درویشی
خبری هم از محمدرضا درویشی آهنگساز و محقق ارزشمند کشور در هفته گذشته مخابره شد. ایسنا نوشت؛ «فیلم سینمایی “جایی برای بازی” با آهنگسازی محمدرضا درویشی آماده نمایش شد.» فیلم “جایی برای بازی” را شوکت امین کورکی اهل عراق کارگردانی کرده است. این فیلم با تدوین مستانه مهاجر و موسیقی محمدرضا درویشی، با موضوع “فوتبال و تاثیر جنگ روی زندگی جوانان شهر کرکوک” آماده اکران است.
بیشتر عوامل فنی این فیلم از هنرمندان حرفه یی سینمای ایران انتخاب شده اند. اما آنچه این فیلم را از دید همه رسانه ها مهم ساخته بود حضور درویشی به عنوان آهنگساز متن این فیلم بود. آخرین حضور خبرساز درویشی به کنسرت مشترک او با حسین علیزاده در تالار کشور در سال گذشته بازمی گشت.
خبری هم از داریوش صفوت
نگاهی به زندگی و آثار داریوش صفوت موسیقی شناس ایرانی چندی بعد در قالب یک کتاب به بازار فرهنگ عرضه خواهد شد. مصطفی اسلامیه نویسنده این کتاب توضیح می دهد؛ «کتاب گفت وگو با داریوش صفوت از استادان عرصه موسیقی از حدود 140 جلسه صحبت شاگردان و دوستدارانش با او گردآوری شده و من در آن به نوعی ویراستاری کرده ام.» مصاحبه ها و اطلاعات این کتاب از نوار مصاحبه ها پیاده و جمع آوری شده و به گفته اسلامیه «گاهی می شد از حدود 40 تا 50 صفحه فقط دو تا سه صفحه انتخاب شده است». کتابسرای نیک این کتاب را برای دریافت مجوز به وزارت ارشاد ارائه کرده است. داریوش صفوت متولد 1307 محقق موسیقی سنتی ایرانی است. او از بنیانگذاران مرکز حفظ و اشاعه موسیقی در سال 1347 است. «هشت گفتار درباره فلسفه موسیقی» از مهم ترین کتاب های اوست که تعریفی بر پایه سنت از موسیقی ایرانی ارائه کرده است.
فرهت و «موومان اول» سمفونی فردوسی
خبر دیگر از شاهین فرهت است که ساخت «موومان اول» سمفونی فردوسی را تمام کرده است. او توضیح می دهد؛ «این سمفونی شامل چهار یا پنج موومان است و بیانگر داستان های فردوسی است به طوری که قسمت اول این سمفونی بزرگداشتی از این حکیم بزرگ است که خود شامل سه تم بزرگ است.» موومان دوم این سمفونی به داستان سیاوش، سومی به داستان رستم و سهراب و موومان چهارم به ماجرای افراسیاب و کیخسرو اختصاص دارد. فرهت حرف هایش را چنین تکمیل می کند؛ «اگر این سمفونی شامل پنج موومان باشد بخش آخر را به نتیجه گیری اختصاص می دهم در غیراین صورت این بخش را جایگزین موومان چهارم می کنم.» به گفته فرهت قسمت اول این اثر کاملاً فرم سمفونی دارد و بقیه قسمت ها به ترتیب آرام، تند و رزمی خواهند بود. طرفه آنکه فرهت سمفونی فردوسی را به طور شخصی و بدون سفارش نهادهای دولتی و خصوصی می سازد.
کارگاه آواز صدیق تعریف و کنسرت قربانی
صدیق تعریف خواننده موسیقی ایرانی در شیراز کارگاه آواز برگزار می کند. او روزهای 9 و10 مهرماه 88 مهمان شهر شعر است تا کارگاه تخصصی آواز را برای علاقه مندان شیرازی برگزار کند. صدیق تعریف از شاگردان رضوی سروستانی است. این خواننده کرد نخستین کنسرت رسمی و اولین آلبوم موسیقی خود را به نام «مکتب اصفهان» به یاد حسین طاهرزاده در سه گاه، با همکاری گروه شیدا و عارف به سرپرستی محمدرضا لطفی در سال 1362 اجرا کرد. فخرالدین صدیق تعریف برای علاقه مندان به خواندن تیتراژ سریال امام علی به آهنگسازی فرهاد فخرالدینی شهره است.
تور کنسرت های اروپایی علیرضا قربانی و گروه «رومی» هم قطعی شده و او از اواخر سپتامبر (اوایل مهرماه) کنسرت های خود را با همراهی گروه «رومی» در نروژ، سوئیس، سوئد و اسپانیا آغاز می کند. قربانی یک شب در مادرید، چهار شب در چهار شهر سوئد، یک شب در نروژ و یک شب در ژنو برنامه اجرا خواهد کرد. جاوید افسری راد به عنوان آهنگساز و نوازنده سنتور، پژمان حدادی با تنبک، بهنام سامانی هم با تنبک، دف و کوزه، داوود ورزیده با نی و رضا سامانی با تنبک و دف، علیرضا قربانی و چند نوازنده بین المللی را همراهی خواهند کرد.
یاد “جواد لشگری” در تالار وحدت و چند کنسرت دیگر
در معدود کنسرت هایی که داخل کشور برگزار می شود، ارکستر ملی «نغمه باران» به سرپرستی علی امیرقاسمی قطعاتی از جواد لشگری را در تالار وحدت اجرا می کند. این ارکستر زهی سال 86 تشکیل شد و در مذاکره با جواد لشگری نخستین کنسرت خود را در اسفند 87 در فرهنگسرای هنر برگزار کرد. علی امیرقاسمی آهنگساز و سرپرست این ارکستر توضیح می دهد؛ «کنسرت دوم ارکستر 18 تا 20 مهر در تالار وحدت خواهد بود که با همکاری بنیاد رودکی آن را برگزار می کنیم.» در این کنسرت هفت قطعه از ساخته های جواد لشگری در همایون، چهارگاه، شور، دشتی و… اجرا خواهد شد.
در دیگر سو نخستین کنسرت «ارکستر آکادمیک ایران» به رهبری امین سالمی در سال 88 از هشتم تا دهم مهرماه در تالار وحدت برپا می شود. این ارکستر که مهرماه سال جاری در سه شب در تالار وحدت به صحنه می رود در تازه ترین اجرای خود چهار قطعه اورتور و تصنیف «جلوه رخسار»، تصنیف «هیچ مگو» و تصنیف «سرگشته» را از همایون خرم، قطعه «خزان عشق» از بدیع زاده، قطعه «سفرکرده» از علی تجویدی، قطعات اورتور و تصنیف «انتظار» از بابک شهرکی، تصنیف «وطن» از موسیو لومر، اورتور «مه ناز» از پویان کابلی، دو قطعه «سیاوش» و «پارسه» از امین سالمی و قطعات آذری «پاییز» و «دام عشق» را اجرا می کند. «ارکستر آکادمیک ایران» سال 86 کارش را آغاز کرده و این سومین اجرای این ارکستر از زمان تشکیل آن است.
در کنسرتی دیگر در ینگه دنیا هنرمند ایرانی در امریکا و کانادا کنسرت می دهد. کنسرت حامد نیک پی و گروه بین المللی اش با اجرای آثاری متفاوت از موسیقی ایرانی با تلفیق موسیقی فلامنکو اسپانیایی در کانادا و امریکا برگزار می شود. تور کنسرت بین المللی این هنرمند معاصر با عنوان «آسوده در راه» بعد از سه اجرای مختلف در شهرهای ونکوور، سانفرانسیسکو و مونترال در ماه گذشته به تورنتو و لس آنجلس رسید. قطعات اجراشده در کنسرت مجموعه یی از جدیدترین آلبوم نیک پی با عنوان «آسوده در راه» است که در اجراهای پیشین گروه با استقبال مواجه شد.
رضا یزدانی استقلالی است
مستند «آبی استقلالی 2» با صدای رضا یزدانی منتشر خواهد شد؛ خبری که سایت موسیقی ما با تکیه بر اینکه رضا یزدانی از هواداران تیم فوتبال آبی پایتخت است، منتشر کرده. این مستند که همه جزییات و حاشیه های ریز و درشت قهرمانی تیم فوتبال استقلال تهران را در دوره گذشته لیگ برتر در بر گرفته تا پایان ماه رمضان منتشر خواهد شد. یزدانی خواننده راک توضیح می دهد؛ «در تمام دنیا مرسوم است که خواننده ها برای تیم های پرطرفدار بخوانند و در ادغامی جذاب، هنر و ورزش را به هم نزدیک کنند. این هدیه من به همه هواداران استقلالی است.»
دیگر خبر از موسیقی ایران اینکه جزیره کیش امسال و در روزهای اخیر میزبان کنسرت های خواننده هایی چون رضا صادقی، حمید عسگری، فرزاد فرزین و محسن یگانه بود؛ برنامه یی که هر سال در جشنواره های تابستانی جزیره کیش تکرار می شود.
مایکل جکسون پیش از مرگ
و آخر خبر اینکه آسوشیتدپرس اعلام کرد تیزری از فیلم سینمایی مایکل جکسون، روز یکشنبه، 13 سپتامبر 2009، در مراسم اعطای جوایز ویدئوی شبکه «ام تی وی» پخش خواهد شد. تصاویر تمرین های آخر مایکل جکسون برای کنسرت آخرش در شهر لندن، مبنای ساخت این فیلم قرار گرفته اند. قرار است نسخه کامل این فیلم روز 28 اکتبر به بازار عرضه شود و کارگردانی آن را هم کنی اورتگا برعهده دارد. در مراسم اعطای جوایز ویدئوی شبکه «ام تی وی»، جانت جکسون خواهر مایکل هم به یاد او برنامه اجرا خواهد کرد.
منبع: اعتماد