روش مقابله باید تغییر کند

نویسنده
حسین محمدی

» تجدیدنظر سپاه به روایت سردار جعفری:

پس از انتشار فیلمی از سخنرانی سردار جعفری، فرمانده سپاه پاسداران؛ درباره انتخابات ریاست‌جمهوری سال هشتاد و هشت، وی در ستاد فرماندهی حفاظت سپاه پاسداران گفت که با توجه به تغییر روش‌های تهدید که نسبت به گذشته بسیار عوض شده است، روش‌های مقابله با این تهدیدات نیز باید تغییر کند.

سردار محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه‌ پاسداران، در دیداری که از ستاد فرماندهی حفاظت سپاه، داشت درباره این نیرو و وظایف آن چنین گفت: “ماموریت‌های فرماندهی حفاظت سپاه یکی از ماموریت‌های چندگانه سپاه است که از حساسیت و اهمیت بالایی برخوردار بوده و پویایی، رشد و حفظ آمادگی در انجام ماموریت از شاخصه‌های مهم این سپاه است چراکه این سپاه دائما و به صورت مستمر در حال انجام ماموریت است”.

به گفته جعفری “در برخی از روش‌های اجرای ماموریت‌ها توسط این سپاه باید تجدید نظر شود و ضمن بازنگری در روش‌های مربوطه، به روز شدن و تحول اساسی باید مدنظر قرار گیرد چراکه لازم است متناسب با شرایط زمان حرکت کرد و با توجه به تغییر روش‌های تهدید که نسبت به گذشته بسیار تغییر کرده است روش‌های مقابله با این تهدیدات نیز تغییر پیدا کند”.

حفاظت سپاه پاسداران وظایفی نظیر حفاظت از فرودگاه‌های کشور و همچنین حفاظت از مسوولان و اماکن مهم در جمهوری‌اسلامی را به عهده دارد.

فرمانده سپاه در این دیدار همچنین بار دیگر وظیفه اصلی سپاه را “حفظ ارزش‌‌های انقلاب” دانست: “انقلاب اسلامی یعنی ارزش‌ها و اولویت اجرای ماموریت‌ها در سپاه مدنظر قرار دادن ارزش‌های انقلاب است و نباید به بهانه انجام ماموریت از جمله ماموریت حفاظت از شخصیت‌های برجسته نظام به سایر ارزش‌های نظام خدشه وارد شود و هر دو ماموریت بایستی به صورت همزمان دنبال شود. البته با توجه به این نکته که سپاه پاسداران قبل از حفاظت از اشخاص و اماکن حساسی که جزو ماموریت‌های اوست حافظ خود انقلاب است و حفاظت از انقلاب اولویت اساسی و اصلی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است”.

بخش‌های مختلفی از سپاه پاسداران، وظیفه حفاظت از افراد، مسوولان و اماکن را در جمهوری‌اسلامی به عهده دارند. از آن جمله می‌توان به حفاظت پروازها در قالب سپاه حفاظت فرودگاه‌ها، حفاظت مسوولان حکومتی در قالب سپاه انصار المهدی و حفاظت از رهبر جمهوری‌اسلامی در قالب سپاه حفاظت ولی‌امر اشاره کرد. گفته می‌شود اعضای سپاه انصارالمهدی به ۳۰ هزار و سپاه ولی‌آمر به ۱۱ هزار نفر می‌رسد.

میزان بودجه این نهادها و بررسی عمل‌کرد آن‌ها به صورت عمومی اعلام نمی‌شود. بودجه این نهادها، از آن‌جا که وابسته به سپاه پاسداران است، به شکل محرمانه تعیین و تصویب می‌شود. در سال جاری تنها به شکل کلی اعلام شد که بودجه سپاه پاسداران با افزایش ۹ هزار میلیاردی، برای سال‌ جاری بودجه‌ای ۴۴ هزار میلیارد تومانی را در اختیار خواهد داشت.

سپاه حفاظت ولی امر، نیروی نظامی و امنیتی ویژه ای است که تک تک اعضای آن با معرفی حفاظت و اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گزینش و تایید واحد امنیتی دفتر رهبر جمهوری اسلامی که زیرنظر حجت الاسلام اصغر حجازی قرار دارد، انتخاب می شوند.

حکم فرماندهی نیروهای سپاه حفاظت ولی امر توسط شخص آیت الله خامنه‌ای و پس از طی موفقیت آمیز تمام مراحل و چک های امنیتی صادر می شود.اطلاعات رسما تایید شده ای درباره تعداد نیروهای حفاظتی این واحد ویژه سپاه وجود ندارد اما برخی منابع خبری تعداد محافظان آقای خامنه ای در سپاه ولی امر را تا ۱۲ هزار نفر عنوان می کنند.

نحوه انتخاب و آموزش نیروهای سپاه حفاظت انصارالمهدی با سپاه حفاظت ولی امر متفاوت است. تعیین مقامات و شخصیت های جمهوری اسلامی که نیاز به حفاظت از آنها وجود دارد و میزان حفاظت از آنها نیز بر خلاف سپاه حفاظت ولی امر، بر عهده شورای امنیت کشور (به ریاست وزیر کشور) و تایید نهایی آن با شورای عالی امنیت ملی است.

ساختمان ها و تاسیسات دفتر رهبر جمهوری اسلامی همراه با برخی مراکز حساس حکومتی دیگر مانند نهاد ریاست جمهوری، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی در بخشی وسیع از محدوده مرکزی تهران شامل بخش هایی از خیابان فلسطین، خیابان جمهوری، خیابان ولیعصر، میدان پاستور، میدان حر، خیابان انقلاب و خیابان کارگر، تحت شدیدترین تدابیر امنیتی قرار دارد.

زمستان گذشته نیز محمدحسن کاظمی، جانشین فرماندهی حفاظت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفته بود: “بعد از ترور دانشمندان هسته‌ای حفاظت از این شخصیت‌ها نیز به سپاه واگذار شد که شاهدیم پس از این فرمان ترور موفقی صورت نگرفت”.

پیش از اعلام این خبر چند تن از افرادی که در برنامه هسته‌ای یا برنامه‌های نظامی ایران حضور داشتند، ترور شده بودند. مسعود علی‌محمدی، مصطفی احمدی‌روشن، مجید شهریاری و داریوش رضایی نژاد از جمله کشته شدگان هستند. فریدون عباسی، رییس سابق سازمان انرژی اتمی نیز از دیگر افرادی بود که گرچه مورد سوء قصد قرار گرفت، اما زنده ماند.