مأمور ارشد اطلاعات نظامی اسرائیل با اعلام اینکه ایران اکنون قادر به ساخت تسلیحات هسته ای است، زنگ خطر را دربارۀ دستیابی دشمن شماره یک اسرائیل به توانمندی هسته ای به صدا درآورد.
البته به گفته حاضران، ژنرال آموس یادلین رئیس اطلاعات ارتش اسرائیل در جلسه هیأت دولت نگفت که ایران همین حالا یک بمب هسته ای در اختیاردارد. با این حال، وی گفت ایران از «آستانه توانمندی رد شده است» و مهارت و مواد لازم برای این کار را بدست آورده است.
حاضران بدلیل برگزار شدن جلسه در پشت درهای بسته، نخواستند هویت شان فاش شود. آنها گفتند یالدین از ادامه جمع آوری اورانیوم برای غنی سازی در ایران خبر داده است و قصد آنها را استفاده از تمایل دولت اوباما برای باز کردن باب مذاکره به عنوان یک پوشش، برای توسعه تسلیحات هسته ای اعلام کرده است.
اظهارات یالدین در پی ارزیابی مشابهی از سوی مایک مولن رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا ایراد شده است. وی یک هفته پیش گفته بود ایران اکنون مقدار ماده شکافتی لازم برای تولید یک بمب را در اختیار دارد.
مقامات اسرائیل از مدت ها پیش، ایران مجهز به سلاح هسته ای را تهدیدی جدی علیه موجودیت خود محسوب کرده اند. محمود احمدی نژاد بارها خواستار نابودی اسرائیل شده و ایران به آزمایش موشک های دوربردی دست زده که می توانند خاک اسرائیل را هدف حمله خود قرار دهند.
سیاست اسرائیل از دیرباز بر اجتماع دنیا برای مهار تهدید هسته ای ایران استوار بوده است. هرچند اسرائیل مستقیماً حمله به تأسیسات هسته ای ایران را به زبان نیاورده است، اما از کنار گذاشتن گزینه نظامی نیز خودداری کرده است.
بنیامین نتانیاهو کفیل نخست وزیری اسرائیل که درحال تشکیل هیأت دولت است، سال ها ایران را تهدیدی علیه موجودیت دولت اسرائیل خوانده است. امکان دستور حمله نظامی به ایران توسط وی، بیش از هر رهبر اسرائیلی دیگر محتمل به نظر می رسد.
با این حال، اغلب کارشناسان اعتقاد دارند نابودی توانمندی هسته ای ایران فراتر از قدرت ارتش اسرائیل است. نیروی هوائی اسرائیل در سال 1982 به نابودی رآکتور هسته ای عراق دست زد، اما تأسیسات ایران در سراسر کشور پراکنده اند و برخی از آنها نیز در زیر زمین مستقر شده اند.
ایران می گوید برنامه هسته ای آن کشور صرفاً در خدمت اهداف صلح جویانه است.
اسرائیل به دقت مراقب نحوۀ تعامل سیاسی واشنگتن با تهران است. باراک اوباما برخلاف جورج بوش، برای متقاعد کردن ایران به دست برداشتن از بلند پروازی هایش، خواستار تماس دیپلماتیک مستقیم با این کشور شده است.
مقامات اسرائیلی در گفتگوهای هفته گذشته با هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا، نسبت به نیات ایران و نیز رویکرد دولت اوباما به این کشور ابراز نگرانی کردند.
اهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل نیز گفت وی نسبت به اصل ایدۀ گفتگو میان آمریکا- ایران اعتراضی ندارد، اما نسبت به سوء استفاده ایران از پوشش گفتگوها برای توسعه زرادخانه هسته ای اش هشدار داد. اولمرت گفت چنین چیزی غیرقابل پذیرش است.
یوسی آلفر تحلیلگر استراتژیک اسرائیل گفت اظهارات یالدین باید جدی گرفته شود. وی گفت: «این اظهارات، نحوۀ برخورد با ایران را هم برای دولت اوباما و البته با شتاب بیشتر برای اسرائیل، مشخص و آشکار می کند. و بر تمهیدات دیپلماتیک، تحریم ها و گزینه نظامی احتمالی تأثیر می گذارد.»
یکی از مقامات ایران هفته گذشته اعلام کرد موشک های ایران می توانند تمامی تأسیسات هسته ای اسرائیل را هدف قرار دهند. رآکتور اصلی اسرائیل در صحرای جنوبی نژو مستقر است و رآکتور کوچک دیگری نیز در نزدیک مرکز کشور واقع شده است.
کارشناسان در نوشته های خود از دراختیار داشتن چند صد سلاح هسته ای توسط اسرائیل سخن گفته اند. اسرائیل چنین گزارشاتی را دربارۀ توانمندی هسته ای خود نه تکذیب نه تأیید می کند.
منبع: کرونیکل- 8 مارس