زندگی زیر فشار تهدیدها

نویسنده

» گفت و گوی لوموند با فاطمه کروبی

مهدی کروبی، روحانی هفتاد و دوساله، رئیس سابق مجلس و نامزد اصلاح طلب انتخابات پرامّا و اگر ریاست جمهوری خردادماه گذشته ایران در انتخابات مذکور پس از محمود احمدی نژاد و میرحسین موسوی رهبر کنونی معترضان ایرانی، نفر سوم شد. در ماه های اخیر کروبی بارها تهدید شده و حتی مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. روزنامه او به نام “اعتماد ملّی” تعطیل و مشاورانش بازداشت شده اند. در جریان تظاهرات معترضان در روز عاشورا که در روز 27 دسامبر گذشته برگزار شد و طی آن نیروهای انتظامی با تیراندازی به جمعیت هشت نفر( به گفته مقامات دولتی) و از جمله خواهرزاده آقای موسوی را به قتل رساندند مهدی کروبی یکی از هدف های اصلی تهاجمات بنیادگرایان هوادار محمود احمدی نژاد بود و تعدادی از روحانیون بلند پایه خواستار” محاکمه و مجازات او برای عبرت دیگران” شدند. روز بعد از عاشورا گروه اندکی از مزدوران اجیر شده از جانب افراط گرایان با حمله به ماشین کروبی که تازه از مسجدی در شرق تهران خارج شده بود شیشه های آن را شکستند امّا مردم آن ها را فراری دادند. شهامت مهدی کروبی در افشای شکنجه های اعمال شده در مورد بازداشت شدگان تظاهرات و تجاوز به آن ها در زندان او را به یکی از رهبران پر مخاطب جنبش “سبز” معترضان بدل کرده است. گرچه کروبی بر عزم خود در ادامه مبارزه راسخ است امّا مسئله امنیت جانی او مسئله ای است که موجب نگرانی شده است.

فاطمه، همسر کروبی و مدیر مجله زنانه ایراندخت که چند روز پیش در ادامه سیاست سرکوب نظامی دولت بسته شد در گفت و گوئی تلفنی به پرسش های لوموند پاسخ داده است.

 در مورد اینکه آیا حکومت تا مرز به راه انداختن حمام خون پیش خواهد رفت و سیاست سرکوب را که تا به حال منجر به کشته شدن ده ها نفر شده تا به آخرادامه خواهد داد نظرش را جویا می شویم. خانم کروبی می گوید: “سیاست بدون مصالحه معنی ندارد. امّا به نظر می رسد که کسانی که قدرت را در ایران در دست دارند راه سرکوب را انتخاب کرده اند. بدون توجه به اینکه در تاریخ کشور ما توسل به روش های سرکوب در مقابل ملّت شجاع ایران هیچوقت با موفقیت همراه نبوده است و به نظر من این بار هم موفق نخواهد بود”. فاطمه کروبی در ادامه می گوید که امیدوار است مسئولین کشور”خیلی زود تغییر نظر بدهند و در مقابل خواسته های مردم به روش های دیگر متوسل شوند”.

 امّا او علاوه بر نگرانی برای مردم نگران امنیت جانی همسر و فرزندان و خود نیز هست. به گفته خانم کروبی  که در گذشته پرستار بوده و موقع صحبت درباره شوهرش به کرات او را با لحنی محترمانه آقای کروبی می خواند “ حکومت در حال حاضر هیچ کمکی نمی کند و اقدام مؤثری برای حفاظت از ما به عمل نمی آورد. واقعیت امر اینست که در هفته های اخیرحتی گروه محافظان آقای کروبی هم به خاطر دستوراتی که به آن ها داده شده به وظایفشان عمل نمی کنند. در حالی که اوضاع روز به روز بدتر می شود اقداماتی که برای حفاظت از آقای کروبی و خانه ما انجام گرفته به اندازه ای ناچیز است که عملاً بی فایده است. ما مجبور شدیم خودمان برای حفاظت از جان مان در فکر راه چاره باشیم”.

پخانم کروبی گرچه زن شجاعی است امّا به نظر می رسد که او هم در سخن گفتن جانب احتیاط را رعایت می کند. از او می پرسیم که آیا منظورش از گفتن این حرف این نیست که فشار تهدیدها بر خانواده اش رو به افزایش است؟ در پاسخ می گوید:” بله منظورم همین است. مأموران لباس شخصی مسلح که از طرف  نیروهای امنیتی حمایت می شوند به دفعات به آقای کروبی حمله کرده اند، ایشان را تهدید کرده اند و به ماشین شان آسیب رسانده اند”. خانم کروبی در ادامه می گوید: “چیزی که باعث نگرانی من شد و مرا وادار کرد واکنش نشان دهم تهدید مستقیم ما از جانب رئیس کمیسیون امنیت ملّی مجلس و از جانب عده ای از چهره های تندروی رسانه های داخلی بود. وقتی مسئولین کشور علناً از مردم می خواهند که “خودشان مستقیماً و به طور خود جوش علیه رهبران جنبش سبز دست به کار شوند” آدم نگران می شود”. خانم کروبی در پاسخ سئوال ما در مورد معنی گفته های فوق می گوید:” معنی اش دادن چراغ سبز از جانب حکومت به مزدوران آدمکش است تا به اسم” مردم” به وظیفه خود یعنی حمله به ما عمل کنند”.

به سئوال ما در مورد اینکه آیا جان خود و شوهرش را در خطر می بیند پاسخ می دهد:” بله. با توجه به اینکه اقدامات حفاظتی لازم صورت نمی گیرد من نگران خودم و شوهرم به علاوه فرزندانم هستم چون به تصور غلط  تندروهائی که فکروذکری جز سرکوب ندارند با  حذف فیزیکی آقای کروبی و آقای موسوی می توانند بر خواسته های مردم سرپوش بگذارند”. خانم کروبی با لحنی محکم ادامه می دهد:” من صریحاً اعلام می کنم که اگر بلائی سر آقای کروبی بیاید حکومت مسئول است و اگر جنایتی رخ دهد حکومت نخواهد توانست با نسبت دادن آن به خارجی ها یا گروه های دیگر از زیر بار این مسئولیت شانه خالی کند”.

از او می پرسیم در صورتی که حکومت تا این حد پیش نرود و فقط اقدام به دستگیری پیش قراولان جنبش سبز یعنی آقایان کروبی و موسوی کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ فاطمه کروبی به صراحت می گوید: “ خواسته های جنبش سبز مردم ایران مطابق با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. آقای کروبی بارها در سخنانش خواستار اجرای تمامی مواد قانون اساسی شده است. آقای موسوی هم در بیانیه شماره هفده خود خواستار آن شده که بر طبق قانون اساسی به بخشی از خواسته های مردم پاسخ داده شود. همه کسانی که خواهان یافتن راهی برای حلّ  مشکل امروزند باید حاکمیت قانون و اجرای آن را به طور یکسان در مورد همه بپذیرند. باید به رفتارهای غیرقانونی خاتمه داده شود در غیر اینصورت بحران جاری روز به روزعمیق تر خواهد شد. دستگیری اقای موسوی و کروبی علاوه بر اینکه غیر عادلانه است نفت روی آتش ریختن است و به تحریک جامعه دامن می زند”.

 درصورت دستگیری رهبران جنبش سبز چه بر سر جنبش خواهد آمد؟: “ اگر به فرض چنین اتفاقی بیافتد همه ما باید تلاش کنیم که مردم مثل سابق به تظاهرات مسالمت آمیز ادامه دهند و بابت این قضییه بهای سنگین نپردازند”.

 از خانم کروبی نظرش را در مورد برخورد مبارزان حقوق بشر و مدافعان دموکراسی خارج از کشور با بحران ایران جویا می شویم امّا او ترجیح می دهد که به تفسیر سیاسی نپردازد و با فروتنی جواب می دهد: “ من در حدی نیستم که وظیفه دیگران را برایشان مشخص کنم… بهتر است شما را به حرفی که همسرم بارها تکرار کرده ارجاع بدهم:” من وظیفه شرعی، قانونی و ملّی خودم را انجام داده ام و از هیچکس انتظاری ندارم”.                                                                 

 

منبع: لوموند 7 ژانویه