غزال آزادفر
در پی دستور آیت الله هاشمی شاهرودی، رییس قوه قضاییه، مبنی بر لغو تمامی احکام صادر شده علیه کارگران و فعالان کارگر در شهر سنندج، شیث امانی، یکی از این فعالان کارگری، آزاد شد.
دادگاه اجرای احکام سنندج در سال گذشته 11 کارگر را که در مراسم روز جهانی کارگر سال گذشته بازداشت شده بودند، هر یک به 10 ضربه شلاق و جریمه نقدی محکوم کرده بود. این حکم برای شش تن از کارگران به اجرا در آمد که اعتراض های گسترده تشکل های کارگری و حقوق بشری در ایران و جهان را به دنبال داشت.
همچنین شیث امانی و صدیق کریمی دو فعال کارگری نیزبه شش ماه زندان محکوم شده بودند که آقای امانی در روز چهارم اردیبهشت ماه بازداشت شد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران که خبر لغو احکام صادر شده توسط رییس قوه قضاییه را اعلام کرد، افزود: این اقدام پس از گفت و گوی صدیق کریمی، نماینده تمامی کارگران بازداشت شده در مراسم روز جهانی کارگر در سنندج، با آیت الله هاشمی شاهرودی که از آن شهر بازدید می کرد، انجام گرفت.
در پی دستور آیت الله شاهرودی، شیث امانی، از اعضا و بنیانگذاران اتحادیه آزاد کارگران ایران، پس از تحمل33 روز زندان، دیروز، یکشنبه، در میان استقبال ده ها تن از اعضای این تشکل کارگری آزاد شد.
احکام صادر شده در مورد آقایان امانی و کریمی و پنج کارگری که هنوز حکم شلاق در موردشان به اجرا در نیامده بود، در شرایطی از سوی رییس قوه قضاییه لغو شدند که دادگاه اجرای احکام سنندج برای اجرای حکم پنج کارگر باقی مانده از 11 کارگر و صدیق کریمی به ضامن های آنان هشدار داده بود که این کارگران باید خود را به دادگاه معرفی کنند.
احکامی که در بیش از یک سال گذشته علیه کارگران و فعالان کارگری در استان کردستان صادر شد یا به اجرا در آمد، به گفته یک فعال کارگری، یکی از بالاترین میزان برخوردها با فعالان این بخش اجتماعی در ایران بوده است.
این فعال کارگری به “روز” گفت: یکی از دلایل این موضوع به نفوذی بر می گردد که دستگاه اطلاعاتی کشور درقوه قضاییه استان سنندج دارد.
به گفته وی، یکی از دلایل برخورد شدید با کارگران و فعالان کارگری دراستان کردستان، همچنین به تشکل یابی کارگران و استقبال آنان از تشکل های کارگری برمی گردد.
او اضافه کرد: به همین دلیل، وزارت اطلاعات و دستگاه قضایی در استان کردستان کوشیدند با احکامی مانند زندان و شلاق، سایر کارگران را از روی آوردن به تشکل های کارگری بازدارند و از آنان چشم زهر بگیرند.
اما یکی از دلایلی که به گفته این فعال کارگری باعث شد تا دستور لغو احکام صادر شده علیه کارگران و فعالان کارگر شرکت کننده در مراسم روز جهانی کارگر سال گذشته صادر شود، درکنار این موضوع که این احکام درتضاد با کنوانسیون های بین المللی ای که ایران آنها را امضا کرده است، بوده اند، درارتباط با سفر قریب الوقوع یک از گزارشگران و بازرسان سازمان ملل متحد به تهران است.
پیش از این، سایت فردا خبر داده بود که بنابر قطعنامه سال گذشته مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، هیات گزارشگر حقوق بشری آن سازمان به ایران سفر خواهد کرد.
قرار است اعضای این هیات با آیت الله هاشمی شاهرودی، رییس قوه قضائیه، محمد جواد لاریجانی، معاون امور بین الملل قوه قضائیه و رئیس ستاد حقوق بشر، و جمعی از مسئولان امنیتی و زندان ها دیدار کنند.
به نوشته سایت فردا، گزارش این هیات در تصویب یا عدم تصویب قطعنامه حقوق بشری دیگری در مورد جمهوری اسلامی ایران موثر خواهد بود.
فعال کارگری طرف گفتگو با “روز” معتقد است: با این وصف، می توان حدس زد که لغو احکام صادر شده علیه کارگران و فعالان کارگر، بیشتر با هدف جلب نظر هیات اعزامی سازمان ملل متحد انجام گرفته است. ضمن آنکه با این اقدام، جمهوری اسلامی ایران درصدد تاثیر گذشاتن بر سازمان بین المللی کار، آی ال او، است که قرار است در نشست سالیانه خود، به شکایات اتحادیه های بین المللی کارگری از جمهوری اسلامی ایران رسیدگی کند.
وی با این همه، تاکید دارد: “چنین اقداماتی در شرایطی که هنوز برخی از فعالان کارگر مانند منصور اسانلو، رییس هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتبوس رانی تهران، در زندان به سر می برد و یا در روزهای گذشته، با کارگران شرکت کشت و صنعت هفت تپه برخورد شدید انتظامی و امنیتی به عمل آمده است، نوشداری پس از مرگ سهراب هستند و نمی تواند اتحادیه های بین المللی کارگری را از حمایت شان از کارگران ایران و تشکل های کارگری در این کشور بازدارد.“