فریبا صراف
دو مقام عالیرتبه جمهوری اسلامی که دارای پست های کلیدی در مناسبات خارجی ایران هستند، در سخنان جداگانه ای “محو اسرائیل” را رد و به رسمیت شناختن این کشور را تائید کردند.
به گزارش بی بی سی، منوچهرمتکی وزیر خارجه جمهوری اسلامی در آستانه آغاز مذاکره با امریکا در سخنانی که طبق روش “دیپلماتیک” جمهوری اسلامی روز بعد تکذیب شد، گفت “کشورش هیچ طرحی برای نابودی هیچ ملت یا کشوری ندارد” و “هر بچه دبستانی می داند که محو هیچ کشوری از نقشه جهان امکان پذیر نیست”.
دکتر محمد جواد لاریجانی، نظریه پرداز سیاست خارجی در دولت احمدی نژاد و برادر دکترعلی لاریجانی هم که همراه وزیر خارجه جمهوری اسلامی در اجلاس “مجمع جهانی اقتصاد مختص خاورمیانه” در شهر مرزی بحرالمیت اردن حضور دارد تاکید کرد ایران هیچ طرحی برای محو اسرائیل ندارد.
دکترمحمدجوادلاریجانی، معاون وزارت خارجه در زمان دکتر علی اکبر ولایتی که به نوشته خبرگزاریها “اکنون سمتی سیاسی در ایران بر عهده ندارد” در این مصاحبه که بشدت موردحمله کیهان قرارگرفت وسپس توسط قوه قضائیه جمهوری اسلامی تکذیب شد، از توافق میان فلسطینی ها و صهیونیست ها حمایت کرد و گفت: “یک توافقنامه قابل قبول میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها مورد قبول ایران نیز هست.”
اعلام این سخنان و سپس تکذیب آنها، یک روش شناخته شده دیپلماتیک در جمهوری اسلامی است که معمولا در زمان حل و فصل مسائل مهمی که بصورت تابو در آمده، مورد استفاده قرارمی گیرد.
دراین قبیل موارد که مهم ترین آنها رابطه با آمریکا و موضوع اسرائیل است، ابتدا موضوع برای زمینه سنجی مطرح و سپس در جریان تائید وتکذیب، قبح مساله شکسته می شود.
مهرداد شیبانی در این زمینه می گوید: “اکنون بعد از تابوشکنی در مورد مذاکره با آمریکا که موضوع اسرائیل را هم درچشم انداز نه چندان دوری قرار می دهد، بازهم به این روش شناخته شده عمل شده است.”
سخنان متکی در رسانه های جهانی انعکاس فوری داشت. به گزارش رویتر “منوچهر متکی، وزیر امورخارجه ایران طی میزگردی در نشست ویژه ای که مجمع اقتصاد جهانی در زمینه خاورمیانه برگزار کرده است گفت که کشورش هیچ طرحی برای نابودی هیچ ملت یا کشوری ندارد” و “هر بچه دبستانی می داند که محو هیچ کشوری از نقشه جهان امکانپذیر نیست”.
اظهارات آقای متکی اشاره ای بود به سخنان محمود احمدی نژاد که درست چند ماه پس از ریاست جمهوری اش گفت که اسرائیل باید از نقشه جهان محو شود و با این سخنان، اعتراض گسترده ای در سطح جهانی برانگیخت.
اما آقای متکی در ادامه سخنانش بار دیگر موضع رسمی دولت جمهوری اسلامی را تکرار کرد که دولت اسرائیل را دولتی نامشروع می داند و اعتقاد دارد نظام سیاسی سرزمینی که کشور اسرائیل در آن تشکیل شده باید از راه همه پرسی ای تعیین شود که همه ساکنان بومی این سرزمین، اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی در آن شرکت کنند.
آقای متکی البته بعداً در رویارویی با فشارهای داخلی در مصاحبه ای با ایرنا، گفت “منظورش اسرائیل نبوده، بلکه اشاره به فلسطینان داشته است.”
ولی در میزگردی که این سخنان در آن ابراز شد، علاوه بر آقای متکی، حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، شوکت عزیز، نخست وزیر پاکستان، معروف بخیت نخست وزیر اردن، شیخ سلمان بن حمد آل خلیفه ولیعهد بحرین و امیر ترکی الفیصل سفیر پیشین عربستان سعودی در آمریکا نیز شرکت داشتند.علاوه بر انها حدود هزار تن از سرمایه داران، مدیران کلان اقتصادی و سیاستمداران جهان هم حاضر بودند. برنامه این نشست، رشد فرهنگی و اقتصادی خاورمیانه اعلام شده بود، اما عمده مذاکرات نشست مربوط به بحران جاری در عراق و سرزمینهای فلسطینی بود.
لاریجانی؛صریحتر
مواضع وزیر خارجه جمهوری اسلامی که به شکلی بسیار صریحتر مطرح شد در اخبار رسانه ای جهان انعکاس نیافت اما توسط روزنامه کیهان رسانه ای شد.
این روزنامه که مواضع گروه بندی امنیتی ـ نظامی حاکمیت ایران را مطرح می کند، نوشت: “به گزارش چند خبرگزاری داخلی به نقل از خبرگزاری فرانسه، محمد جواد لاریجانی معاون بین الملل قوه قضائیه در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد مختص خاورمیانه که در شهر مرزی بحرالمیت اردن افتتاح گردید با یک روزنامه صهیونیستی مصاحبه کرده است. این اولین مصاحبه یک مسئول ایرانی با یک رسانه و محفل صهیونیستی پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. محمد جواد لاریجانی در مصاحبه با جروزالم پست که دیروز به چاپ رسید از توافق میان فلسطینی ها و صهیونیست ها حمایت کرد و گفت: یک توافقنامه قابل قبول میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها مورد قبول ایران نیز هست. وی در این مصاحبه پا را از این ادعا که با سیاست رسمی ایران کاملاً مغایر است، فراتر گذاشت و در پاسخ به سؤال این روزنامه صهیونیستی که پرسید: آیا ایران سرانجام روزی اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت، گفت: این سؤال زودهنگام است!”
روزنامه کیهان تهران که از ادبیات سیاسی ویژه ای استفاده می کند، از یک “منبع آگاه” در وزارت خارجه تأیید خبر راهم گرفت، اما ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اعلام کرد: “محمدجواد لاریجانی، دبیر این ستاد هیچ مصاحبه ای با روزنامه صهیونیستی جروزالم پست نداشته است”.
حالا که بازی دیپلماتیک شروع شده، باید دید صدای این طشتی که از بام افتاده، به طور رسمی از کجا برخواهد خاست.