وزیر خارجه پاکستان، شاه محمود قریشی، روز دوشنبه اظهار داشت که تلاش خواهد کرد مخاطبان ایرانی خود را به شرکت در اجلاس آتی افغانستان که به پیشنهاد واشنگتن برگزار خواهد شد، ترغیب کند.
وی که برای شرکت در گردهم آئی رؤسای هیأت های دیپلماتیک سازمان همکاری منطقه ای (اکو) در تهران به سر می برد به خبرگزاری AFP گفت:” شرکت ایران مفید خواهد بود و من تلاش خواهم کرد دوستان ایرانی را تشجیع و ترغیب کنم که در این اجلاس شرکت کنند”.
هفته گذشته هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا پیشنهاد داد که یک اجلاس بین المللی در سطح وزیران برای تعیین بهترین راهبرد بازسازی و استقرار صلح در افغانستان تشکیل شود و از ایران دعوت کرد که در این اجلاس شرکت کند. همتای ایرانی وی منوچهر متّکی در پاسخ این دعوت اظهار داشت که در مورد آن” فکر خواهد کرد”.
وزیر خارجه پاکستان خاطر نشان کرد که ایران به دلیل داشتن مرز مشترک طولانی با افغانستان
” نقشی مهم در منطقه ایفا می کند”. آقای متّکی در مراسم افتتاح مجمع وزرای اکو اشاره ای به مسئله شرکت جمهوری اسلامی ایران در اجلاس افغانستان نکرد. وی ضمن اشاره به حضور نیروهای بیگانه در عراق و افغانستان تأکید کرد که” ادامه سیاست اشغال و مداخله در منطقه از سوی نیروهای خارجی نتیجه ای به بار نیاورده است”.
روز چهارشنبه رؤسای دولت های عضو اکو ضمن شرکت در اجلاس بحران اقتصاد جهانی در تهران با یکدیگر دیدار خواهند کرد. از جمله شرکت کنندگان می توان از رؤسای جمهور افغانستان، آذربایجان، پاکستان، تاجیکستان و به ویژه ترکیه نام برد.
به گزارش خبرگزاری ایرانی فارس حامد کرزای، رئیس جمهور افغانستان و آصف علی سرداری، رئیس جمهور پاکستان روز سه شنبه وارد تهران خواهند شد و با همتای ایرانی خود، محمود احمدی نژاد دیدار و گفت و گو خواهند کرد. ممکن است تهران از حضور آقای کرزای برای تأئید شرکت خود در کنفرانس افغانستان بهره بگیرد.
کشور شیعه نشین جمهوری اسلامی روابط بسیار نزدیکی با جمعیت شیعه افغانستان که در غرب افغانستان و در مجاورت مرزهای دو کشور زندگی می کنند، دارد. امّا با نظام تندروی طالبان سنی( که از 1996 تا 2001 حکومت افغانستان را به دست داشت) مخالف بود. پس از واقعه 11 سپتامبر ایالات متحده، نیروهای ائتلاف به سرکردگی آمریکا طالبان را از قدرت ساقط کردند.
خانم کلینتون در سخنانش تأکید کرد که ایران ”انگیزه های زیادی” برای شرکت در کنفرانس 31 مارس افغانستان دارد. از جمله این انگیزه ها می توان به این مسئله که ایران یکی از راه های اصلی قاچاق مواد مخدر از افغانستان است اشاره کرد.
ایران در دسامبر 2008 حاضر نشد در کنفرانس بین المللی افغانستان که در فرانسه برگزار شد شرکت کند.
منبع: لوپوئن 9 مارس