الیزابت پالمر
این گفته احمدی نژاد که “ایران آماده مذاکره با آمریکا در فضای منصفانه و احترام متقابل است” ممکن است معنایش همه چیز باشد یا هیچ چیز.
اگرچه رییس جمهور برای جمعیت زیادی که برای مراسم سی امین سالگرد انقلاب اسلامی ایران در تهران جمع شده بودند، سخنرانی می کرد اما احمدی نژاد سیساتمداری است که کشورش وضع اقتصادی خوبی ندارد. او برای انتخاب شدن مجدد در انتخاباتی که چهار ماه دیگر برگزار می شود، تبلیغ می کند.
طرفداران رابطه بهتر با آمریکا که در میان جمعیت بودند، وعده نزدیک شدن با آمریکا را در سخنرانی او شنیدند. اما آنها که از آمریکا می ترسند و تعدادشان هم کم نیست، با شنیدن این عبارت “احترام دو جانبه” که معنایش این است که ایران در صورتی که برای متوقف کردن برنامه های اتمی اش یا در مورد حمایت از حماس و حزب الله تحت فشار قرار بگیرد، وارد مذاکره نخواهد شد.
ده روز است که جشن های بزرگداشت سی امین سالگرد انقلاب اسلامی جریان دارد و آنها آگاهانه پیام های غیر دوستانه به آمریکا می فرستند.
در روز 31 ژانویه، جمعیتی که در مقبره آیت الله خمینی جمع شده بودند، در حضور یکی از قدیمی ترین روحانی و سیاستمدار ایران، آیت الله هاشمی رفسنجانی، فریاد زدند: “مرگ بر آمریکا”.
دو روز بعد، ایران راکتی را پرتاب کرد که حامل اولین ماهواره ساخت ایران بود که بوضوخ نشان می دهد که ایران دارای تکنولوژی پیشرفته موشکی است که مسلما کاربرد نظامی دارد.
بعد در روز چهار فوریه، بعد از اینکه از تیم بدمینتون زنان آمریکا دعوت کرد برای شرکت در مسابقات بدمینتون در تهران شرکت کنند، برای آنها ویزا صادر نشد. این اتفاق می توانست اولین تبادیل بین ایران و آمریکا یعد از ریاست جمهوری اوباما باشد.
لیلی لنکرانی، گزارشگر سی یی اس گزارش می دهد که فضای تظاهرات امروز مثل کارناوال بود. مسابقه نقاشی برای کودکان، مارش نظامی، کلاه و خوراکی مجانی. پوستر هایی با شعار “مرگ بر آمریکا” هم دیده می شد.
چند نفر از کسانی که در تظاهرات حضور داشتند، واقعا خواستار ایجاد رابطه با آمریکا هستند؟
به این آمار نمی شود اطمینان کرد، اما آمارگیری که سال گذشته انجام شد، نشان می دهد که بیش از نیمی از ایرانیان در حدود 57 درصد، طرفدار گفتگو با آمریکا هستند. اما روشن نیست که چند درصد از رهبران جمهوری اسلامی ایران طرفدار ایجاد رابطه با آمریکا هستند.
در سفری که هفته گذشته به ایران داشتم، یکی از مقامات ارشد حکومت ایران به من گفت:« برای ما بهتر است که رابطه سردی با آمریکا داشته باشیم. مسلما ایجاد رابطه بهتر، سود فوری برای ایران ندارد و مردم ایران گمان نمی کنند که این موضوع در اولویت است. آنها نمی توانند ببینند که نقش این رابطه در بهتر شدن زندگی آنها چیست».
بعضی از روحانیون و رهبران سیاسی پیشرو می دانند که این رابطه چه نقشی در بهبود زندگی مردم ایران دارد: راخت شدن سفر ها، توسعه تکنولوژی و سرمایه گذاری بیشتر می شود.
اما رهبری ایران اسیر اظهارات خودش شده است. شعار “مرگ بر آمریکا” چیزی بیش از ته مانده شعاری است که اواخر دهه هفتاد علیه آمریکا که از شاه طرفداری می کرد، است. این شعار یک ابزار سیاسی است که به حکومت این اختیار را می دهد که هر شکستی را گردن آمریکا بیاندازند، از اقتصاد ضعیف گرفته تا آشوب اقلیت های قومی.
از دست دادن آن، یک تجدیدنظر ماهرانه و شجاعت را می طلبد، بخصوص اگر مدذاکرات باعث اسجاد فشار برای اصلاحات سیاسی و اقتصادی بشود.
محمود احمدی نژاد، بعنوان یک پوپولیست با استعداد این موضوع را بهتر از هر کسی می داند. به همین دلیل اظهارات امروز او به شکل مفیدی دو پهلو بود و طراحی شده بود تا درحالیکه او و بقیه سران نظام درباره اقدام بعدی خود تصمیم می گیرند، برایشان زمان بخرد.
منبع: سی بی اس 10 فوریه