عبدالله نوری، نخستین وزیر کشور دوران اصلاحات، با ارسال پیام تبریکی خطاب به حسن روحانی، از وی خواست که در مسیر رفع حصر از مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، باز کردن فضای سیاسی کشور و ایجاد اصلاحات همهجانبه گام بردارد.
نوری در نامه خود خطاب به روحانی نوشت که رای مردم ناشی از “تنگناها و دشواری ها، تندروی ها و نامردمیها و حصرها و حبسها” بود و آنان “نمایندگان راستین خود را به درستی شناختند و در کوتاه زمان دعوت آنان را لبیک گفتند و با موجی از حضور، حماسه آفریدند و برگی زرین در تاریخ ایران ورق زدند و اعتماد خویش را به شما ارزانی داشتند”.
به گفته مدیرمسوول روزنامه توقیف شده خرداد “قدردانی این نعمت و افتخار تنها از راه در کنار مردم بودن و هم سو با خواست مردم گام برداشتن و خود را پاسخگوی مردم دانستن، امکان پذیر است”.
عبدالله نوری از جمله نیروهای اصلاحطلبی بود که از یک سال پیش فعالیتهای خود را تشدید کرد. وی از جمله افرادی بود که معتقد به حضور در انتخابات و بهرهگیری از آن فضا بود. گفته میشود که حتی در روزهایی که عدم حضور خاتمی و یا ردصلاحیت هاشمیرفسنجانی، باعث شده بود که برخی از اصلاحطلبان از حضور در انتخابات ناامید شوند، وی معتقد به حضور در انتخابات بود.
نوری اکنون خطاب به روحانی مشکلات بر سر راه او و کشور را چنین برشمرده است: “تورم و گرانی روز افزون، بیکاری، پایین آمدن سطح تولیدات داخلی، تشدید تحریمها و کاهش درآمد های نفتی، بدهی فراوان دولت به بخش خصوصی و کسری بودجه شدید، فساد اداری و حاکم شدن روابط به جای ضوابط، اقتصاد رانتی، رشوه و اختلاس، نابسامانی در روابط خانوادگی و رشد طلاق، گسترش اعتیاد، زوال و افول ارزشهای اخلاقی در روابط اجتماعی، تنگناهای سیاسی در دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی، حاکمیت فضای امنیتی و محدودیت آزادیهای سیاسی و اجتماعی، حصر و حبس شخصیتهای خدوم و ارزشمند ملی، تنش و بحران در روابط خارجی، مواجهه با تحریمهای روزافزون و کاهش اعتبار بینالمللی”. مشکلاتی که از نظر عبدالله نوری “حل تدریجی آن ها برنامه ای دقیق، همتی استوار و کوششی فراگیر می طلبد”.
نوری پیش از انتخابات، از منتقدان برخی شعارها و عملکردهای اصلاحطلبان بود. وی اواخر سال گذشته پیرامون وضعیت اصلاحطلبان گفته بود: “مخالفان افراطی اصلاح طلبی در داخل حاکمیت و اپوزیسیون سرنگونی طلب از ادامهی بن بست کنونی استقبال میکنند. کسانی هستند که موفقیت خود را در ایجاد بن بست میدانند و همیشه هم بر مسدود شدن همه راه حلها پافشاری میکنند، ولی با توجه به اینکه تشدید بن بست چیزی را حل نمیکند، ما باید برای پیدا کردن راه حل تلاش کنیم و از اینکه با تند شدن، آب به آسیاب بدخواهان بریزیم، بپرهیزیم. البته این اصل در هر شرایطی اقتضای خودش را دارد و نمیتوان یک نسخه واحد برای همه شرایط بیان کرد”.
وی پیش از این نیز به اصلاحطلبان پیشنهاد کرده بود که اقدام به راهاندازی یک “اتاق فکر” کنند. نوری دربارهی پیشنهاد خود٬ چنین توضیح داده بود: “این پیشنهاد بیشتر جهت خروج اصلاح طلبان و بدنه اجتماعی حامی اصلاحات و جنبش سبز از حالت یأس و از هم گسیختگی و تلاش برای برنامه ریزی، بازسازی و انسجام، جهت حرکتی منطقی و منطبق با شرایط موجود می باشد. همچنین این نهاد باید دارای سازوکاری باشد که بتواند همه یا اکثریت جریانات اصلاح طلب را در دل خود جای دهد و به صورت مؤثر از آنها در روند تصمیم گیری استفاده کند”.
به گفته وزیر کشور دوران اصلاحات: “حرفهای کلی و مبهم مشکلی را حل نمیکند، ما باید دقیق و صریح حرف بزنیم، صرف تکرار حرفهایی مثل اینکه دموکراسی خوب است یا آزادی بیان خوب است یا زندانیان سیاسی باید آزاد شوند مشکلی را حل نمیکند. وقتی که یک برنامه و ارادهی سیاسی روشن پشتوانهی این مطالبات به حق نباشد تکرار اینها نتیجهای جز ایجاد یأس و ملال در افکار عمومی ندارد”. وی همچنین گفته بود: “اصلاحطلبان به حکومت اعتماد ندارند همان طور که حکومت به جریان اصلاحات اعتماد ندارد”.
نوری همچنین چندین بار نسبت به ادامه حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی نیز انتقاد کرده و خواستار آزادی آنها شده بود. وی در دیداری با دختران میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، گفته بود: “بنده نیز همراه با جمع کثیری از مردم و نیروهای دلسوز کشور، نسبت به ادامه حصر آقایان میرحسین موسوی، مهدی کروبی و خانم رهنورد به شدت نگران، متاثر و معترض هستم… آزادی رهبران جنبش سبز برای کشور و مردم و حتی حاکمیت بهتر از حصر است… باید در حد توان در جهت آزادی این عزیزان تلاش کنیم و از هیچ اقدامی در این راستا فروگذار نکنیم”.
وزیر کشور دولت خاتمی، اکنون خطاب به حسن روحانی هم نوشته است: “انتظار می رود جنابعالی نقشی جدی در برقراری مذاکرات داخلی برای اعتماد سازی میان جریانات مختلف داخلی و کاهش بی اعتمادی ها و استرس ها و اضطراب ها و گسترش روح اتحاد و همبستگی داخلی ایفا نمایید… رکن اصلی ایجاد وحدتی فراگیر احترام به اندیشه های مختلف و به رسمیت شناختن تکثرگرایی و وجود نظرات گوناگون است و در این راستا رفع حصرِ جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای کروبی، جناب مهندس میرحسین موسوی و سرکار خانم دکتر زهرا رهنورد و آزادی زندانیان سیاسی از اولویت ویژه ای برخوردار است”.
وی همچنین از روحانی خواسته است که “رای و نظر مردم را ملاک اصلی اعمال خود در نظر بگیرد” و “شرایط امن را برای توسعه و رشد احزاب، انجمن های مردم نهاد، مراکز علمی، پژوهشی و رسانه ها و مطبوعات مستقل و آزاد فراهم آورد”. نوری همچنین گفته است که پیام رای مردم “مسیر واقعی اصلاحات همه جانبه و تغییرات سازنده” بوده است.
نامه عبدالله نوری به حسن روحانی و در خواستهای وی در حالی منتشر شده که در روزهای گذشته برخی از حامیان حسن روحانی، سخن گفتن از مطالباتی چون آزادی زندانیان سیاسی و یا رفع حصر از موسوی و کروبی و رهنورد را “تندروی” و گذاشتن بار اضافه بر دوش دولت توصیف کرده بودند.