سرنوشت روزنامه نگار آمریکایی که از سوی دادگاهی در ایران به اتهام جاسوسی به هشت سال زندان محکوم شد ، جریان تازه ای در روابط واشنگتن – تهران بوجود آورده و امیدهای پیشنهاد آشتی باراک اوباما را به یاس تبدیل کرده است.
پدر رکسانا، رضا صابری روند محاکمه را ساختگی خواند و گفت کل زمان رسیدگی به پرونده در دادگاه تنها چند دقیقه طول کشیده است. با این حال دیپلمات های غربی و اصلاح طلبان ایرانی نسبت به ماهیت پرونده مشکوک و بر این باورند که انگیزه های سیاسی ، در پس ماجرا نهفته است. در تهران شایعاتی به گوش می رسد مبنی بر این که تندروها از این پرونده در جهت پایان بخشیدن به روند گفتگوهای آشتی سود خواهند جست که پیش تر از سوی باراک اوباما در پیام نوروزیش خطاب به مردم ایران به آن اشاره شده بود.
از سوی دیگر خبر می رسد ایران به دنبال بهانه ایست که در گفتگوهای آینده با ایالات متحده از این پرونده به نفع خود بهره برداری کند.
روز گذشته باراک اوباما اعلام کرد “من کاملا مطمئن هستم که رکسانا صابری درگیر هیچ گونه فعالیت جاسوسی نبوده، او صرفا یک ایرانی – آمریکایی است که به فرهنگ ایران علاقه مند بوده است و شایسته است برخورد مناسبی با وی صورت گیرد”.
اوباما همچنین در ادامه افزود “ما از طریق حافظان منافع آمریکا در ایران و سفارت سوئیس به تماس هایمان با مقامات ایران و اطمینان از پایان درست این ماجرا ادامه خواهیم داد”.
از سویی دیگر مهدی کروبی نامزد اصلاح طلب در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری در ایران و رقیب احمدی نژاد ، در گفتگو با تایمز از ناراحتی خود در مورد حکم صادره خبر داد و اظهار امیدواری کرد در دادگاه تجدیدنظر پرونده مورد بازبینی کامل قرار گیرد.
در واکنشی مشابه، عبدالرضا شیخ الاسلامی رییس دفتر احمدی نژاد در نامه ای خطاب به سعید مرتضوی دادستان کل تهران از وی خواست تا پرونده صابری و حسین درخشان وبلاگ نویس دربند ایرانی به طور دقیق و برابر قانون مورد رسیدگی قرار گیرد. این نامه همچنین حاکیست “با توجه به تاکید رییس جمهور، لطفا اطمینان یابید که کلیه مراحل بازرسی پرونده این دو متهم بر مبنای قانون و عدالت باشد”.
عبد الصمد خرمشاهی وکیل رکسانا صابری از نوشتن این نامه اظهار خشنودی کرد و از پیوستن شیرین عبادی برنده صلح نوبل و وکیل حقوق بشر به تیم وکلا خبر داد.
در حالی که ملکه سابق زیبایی داکوتای شمالی اکنون در زندان بسر می برد، پرونده وی ادامه روند آغاز روابط دوستانه میان تهران و واشنگتن را با چالشی جدی روبرو کرده است. روابط دیپلماتیک بین ایران و ایالات متحده در پی وقوع انقلاب اسلامی در سال1979 و بدنبال آن اشغال سفارت آمریکا در تهران به حالت تعلیق درآمد.
خانم صابری که به عنوان خبرنگار آزاد برای سازمان های خبری ان پی آر و بی بی سی در ایران فعالیت می کرد، اواخر ژانویه به جرم خرید یک بطری شراب بازداشت شد. مقامات قضایی ایران سپس اعلام کردند رکسانا صابری به علت عدم تمدید کارت خبرنگاری از سال 2006 بصورت غیرقانونی در ایران مشغول فعالیت بوده است. و سرانجام هفته گذشته اتهام جاسوسی نیز به فهرست اتهامات وی اضافه شد.
پدر رکسانا صابری اعلام کرد که دخترش را مجبور به اعتراف کرده اند، “رکسانا از این بابت بسیار ناراحت است و تصمیم گرفته دست به اعتصاب غذا بزند. رکسانا بسیار ضعیف است و اعتصاب غذا می تواند برای سلامتیش خطرناک باشد”.
واکنش ها نسبت به رای دادگاه در میان ایرانیان متفاوت بوده است. برخی عقیده دارند چنانچه صابری فعالیت جاسوسی داشته، حکم زندان کاملا بجا و مناسب است. برخی دیگر با توجه به زمان برگزاری دادگاه و شرایط محاکمه نسبت به پرونده مشکوک هستند.
یکی از اصلاح طلبان در همین رابطه می گوید “اگر کسی مرتکب جرمی شده باشد که به آن متهم شده و دادگاه نیز مدارک و شواهد لازم را در اختیار داشته باشد ، مطمئن باشید دادگاه در انتشار شواهد و مدارک درنگ نخواهد کرد و در غیر این صورت ، من به صحت اتهامات وارده شک خواهم داشت. این یک بازی سیاسی است”.
روابط بین ایران و ایالات متحده در هفته جاری در کنفرانس ضدنژاد پرستی در ژنو محکی جدی خواهد خورد. قرار است محمود احمدی نژاد امروز در این اجلاس سخنرانی کند.
دولت ایران اعلام کرده که احمدی نژاد خواهان آن است که اجلاس ضدنژاد پرستی به نحوه رفتار اسراییل با فلسطینیان بپردازد. کشورهای غربی این کنفرانس را تحریم کرده اند و می گویند از این واهمه دارند که این کنفرانس به اجلاسی ضداسراییلی تبدیل شود.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه اسراییل برگزاری این اجلاس را کار بیهوده ای خواند و گفت “اساسا این کنفرانس به منظور نفی نژادپرستی برگزار شده و با این حال کسی که واقعه هولوکاست را انکار کرده و خواهان محو شدن و نابودی اسراییل است ، به اجلاس دعوت شده و قرار است سخنرانی نیز داشته باشد”.
آقای احمدی نژاد در حضور خبرنگاران ایرانی گفت “تفکر و رژیم صهیونیست، پرچمدار نژاد پرستی است. آنها با سلطه بر مراکز قدرت جهان، سرمایه های ملت ها را به غارت می برند و شرایطی بوجود آورده اند که نشود حرفی در مورد این پدیده شیطانی بر زبان آورد”.
وی همچنین گفت این کنفرانس در حالی برگزار می شود که صهیونیست جهانی همه قدرتش را در خفه کردن فریادها و صداهای بیگناه علیه ظلم و استبداد به کار می گیرد.
منبع : تایمز آنلاین ، 20 آوریل