رابرت ورکایک، سرویس حقوقی
بالاخره پس از چهار سال مبارزه با درخواست پناهندگی زنی که دوست دخترش در ایران به مجازات مرگ محکوم شده بود موافقت شد.
پگاه امام بخش 41 ساله، مدعی شده بود در صورت بازگشت به ایران با مجازات اعدام روبرو خواهد شد. طرفداران وی شب گذشته تصمیم دولت بریتانیا را برای اعطای پناهندگی به پگاه و موفقیت بارزه چهارساله شان را جشن گرفتند.
خانم امام بخش در سال 2005 به خاطر حفظ جانش به بریتانیا آمد، ولی سال گذشته رای دادگاه علیه درخواست او رای داد. بدنبال تلاش گسترده گروه های حمایت از هم جنس بازان، اعضای پارلمان و روزنامه ایندیپندنت ، وزیر کشور خانم جک اسمیت با بازبینی پرونده پگاه امام بخش موافقت کرد.
بعد از اعلام رای جدید دادگاه لسلی بولتون یکی از اعضای گروه حمایت از پگاه گفت “ این خبر بسیار خوبی است و پاداش بزرگیست برای تلاش همه ما. این یک مبارزه طولانی بود و حالا ثابت شده که اگر همه با هم تلاش کنیم، به آنچه که می خواهیم می رسیم”.
این دومین مورد موفق از پرونده هم جنس بازان ایرانی در اخذ پناهندگی از دولت بریتانیا ست. چند سال قبل ، مهدی کاظمی دانشجوی 20 ساله ایرانی پس از آنکه حامیانش مدعی شدند وی در صورت بازگشت به ایران با مجازات مرگ روبرو خواهد شد، موفق شد از لندن پناهندگی بگیرد. مهدی در سال 2005 برای تحصیل به لندن آمد، اما در آوریل 2006 دوست پسر وی که در ایران بازداشت شده بود قبل از آن که اعدام شود فاش ساخت که با با مهدی رابطه داشته است. از آن پس مهدی احساس خطر کرد.
گروه های حمایت از حقوق پناهندگان، دولت بریتانیا را تحت فشار گذاشته اند تا برای بازگرداندن مردان و زنان هم جنس باز ایرانی به کشورشان محدودیت هائی در نظر بگیرند، با توجه به این که در ایران هم جنس بازی جرم محسوب می شود.
اما وزارت کشور اعلام کرد برای اعطای کمک های نامحدود در چنین مواردی آمادگی ندارد.
سخنگوی سازمان مرزبانی بریتانیا گفت “ما هر پرونده را با توجه به ویژگیهای خاص آن در نظر می گیریم. در صورت نیاز افراد آنها را از کمک و حمایت خود بهره مند می سازیم. ما دائما شرایط حقوق بشر را در کشورهایی نظیر ایران بررسی می کنیم. در عین حال معتقد نیستیم که هر کسی که در ایران ادعای هم جنس بازی کند، نیازمند حمایت جامعه جهانی است”.
در قوانین سخت اسلامی در ایران، مجازات زنان هم جنس باز 100 ضربه شلاق است و چنانچه برای بار سوم ثابت شود رابطه جنسی وجود داشته، این زنان با مجازات اعدام روبرو خواهند شد. خانم امام بخش بدنبال دستگیری و سنگسار دوست دخترش به بریتانیا سفر کرد. وی در شفیلد از طریق وکیل خود اعلام کرد “من هرگز به ایران بازنخواهم گشت، در غیر این صورت با مجازات مرگ روبرو خواهم شد”.
هنگامی که در آگوست 2007 ریچارد کابورن به همراه دیگر اعضای پارلمان، دولت را متقاعد کردند که راههای قانونی برای دادن پناهندگی به پگاه را دوباره مورد بررسی قرار دهد ، وی به سختی توانست از خطر اخراج و بازگردانده شدن به ایران در امان بماند. سال گذشته دادگاه استیناف درخواست او را برای دادرسی بیشتر رد کرد. به گفته خانم امام بخش وی در آن زمان بسیار “نا امید” بود، با این حال برای بازبینی قضایی درخواستش به دیوان عالی مراجععه کرد.
به گفته پزشکی قانونی با وجود آن که رقم درخواست پناهندگی در بریتانیا 72 درصد کاهش دارد اما در فاصله سالهای 2002 و 2007 ، تعداد افراد بازداشت شده 106 درصد افزایش داشته است. هزینه متوسط بازداشت های مهاجرتی برای هر فرد بالاتر از هزار پاوند است. در عین حال افرادی مانند پگاه هزینه های بیشتری را متحمل می شوند.
منبع: ایندیپندنت شانزدهم فوریه