رسا قاضی نژاد
همزمان با خبر وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران در مورد “راه اندازی خط تولید زیر دریایی نیمه سنگین” برای “حفظ امنیت در تنگه هرمز” و همزمان با جابجایی سه تن از فرماندهان ارتش، یک مقام عالی وزارت کشور با وارد آوردن “اتهام تازه” ای به رییس جمهور سابق ایران، اعلام کرد دولت خاتمی “قدرت دفاعی” کشور را ضعیف کرد. در روزهای اخیر و همزمان با مطرح شدن احتمال کاندیداتوری مجدد رییس جمهوری سابق ایران، منابع نزدیک به دولت انتقاد از وی را در دستور کار خود قرار داده اند.
سردار علیرضا افشار، معاون سیاسی و امنیتی وزارت کشور دولت محمود احمدی نژاد، که نقش مهمی در برگزاری انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی ایفا کرد، روز گذشته در نشست هفتگی انصار حزب الله با موضوع “دستاوردهای سیاسی دولت نهم ” حاضر شد و سیاست دولتهای قبلی در برخی زمینهها را مورد انتقاد قرار داد و از جمله دولت خاتمی را به تلاش برای تضعیف نیروهای مسلح و قدرت دفاعی کشور متهم کرد.
وی بر این اساس از جمله دستاوردهای دولت احمدینژاد را حمایت از نیروهای مسلح و بالابردن قدرت دفاعی کشور دانست و با اشاره به آچه عملکرد دولت قبلی در این زمینه خواند، گفت: “بحث من در این زمینه از نگاه نظامی نیست، بلکه میخواهم نقش رویکرد سیاسی را در این امر بگویم. سیاست دولت قبلی این بود که نیروهای مسلح را کوچک کند. این نه تنها به صورت شفاهی بلکه کتبا هم در یک کتاب دو جلدی برنامه توسعه یا سال اعلام شده؛ البته عنوان دقیقش یادم نیست؛ ولی این را در آن کتاب دیدم که البته به خاطر همین گافهایی که در آن بود، جمعآوری شد. در آنجا گفته بود هرچه نیروهای مسلح را تقویت کنیم، زمینه تهدید را فراهم کردهایم؛ نباید نیروهای مسلح به سلاحهای قوی دست یابند و این باعث ایجاد تهدید میشود، و این را فقط نگفتند و ننوشتند، بلکه عمل کردند، چنانکه اگر بودجه نیروهای مسلح را در آن دوره بررسی کنیم، میبینیم سال به سال کاهش یافته و فریاد بچههای سپاه و ارتش به جایی نمیرسید؛ البته مقام معظم رهبری تذکراتی میدادند، اما مجلس و دولت گوش نمیکردند.“
معاون فعلی وزیر کشور که پیش از این معاون ستاد کل نیروهای مسلح بود ، با بیان اینکه در آن دوره قدرت نظامی ما دچار خدشه شده بود، افزود: “آنچه امروز در زمینه نظامی و دفاعی شاهد آن هستیم، بخشی از سرمایهگذاریها و حمایتهای دولت است. سال گذشته در رژهای که برگزار شد، همه تجهیزات به کار گرفته شده ایرانی بود و هیچ سلاح خارجیای نداشتیم.“
این اظهارات از سوی سردار افشار در حالی بیان شده که سایت شهاب نیوز این اظهارات را “اتهامی تازه” برای دولت خاتمی ارزیابی کرده است. این مقام نظامی حاضر در وزارت کشور همچنین در بخش دیگر از سخنان خود که خبرگزاری ایسنا آن را منعکس کرده است ، با اشاره به عملکرد دولت نهم در سیاست خارجی نیز یادآور شد: “عزتی که در اثر برخی کوتاه آمدنها کم شده بود، با روی کار آمدن دولت نهم به کشور بازگشت و نشان داد که القائات در پرتو عملیات روانی و ایجاد واهمه و ترس بهویژه در بین دولتمردان، توخالی بود. در آن مقاطع به خاطر دارم که مقام معظم رهبری هیچگاه بر تهدیدها صحه نگذاشتند تا دولت بخواهد به واسطه این تهدیدها از مواضع خود عدول کند.“
پنج هزار کارشناس آمریکایی
سردار افشار که سابقه حضور در بسیج ، سپاه و ستاد کل نیروهای مسلح را در کارنامه دارد چند ماه پیش از انتخابات مجلس هشتم به وزارت کشور راه یافت تا به گفته بسیاری نقشی تاثبر گذار در انتخابات داشته باشد. حتی به گفته برخی منابع، برکناری پورمحمدی از وزارت کشور به خاطر اختلافاتی بوده که با این معاون خود در برگزاری انتخابات داشته است. افشار در آن مقطع به عنوان رییس ستاد انتخابات کشور ، عالی ترین مجری انتخابات بود.
غیر از این، معاون وزیر کشور در ماههای اخیر بسیار سعی کرده مدیریت نظامی خود را در وزارت کشور اعمال کند و از همین رو چندی پیش ، به دستور سردار افشار ، معاونت امنیتی در هشت استان کشور راه اندازی شد. هرچند افشار دلیل این اقدام را “تامین امنیت بیشتر” عنوان کرد اما نگاهی به نام استان های هشت گانه از جمله تهران ، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و غربی، خراسان رضوی، خوزستان، کرمان و کرمانشاه ، موید این نکته است که استانهایی در لیست مدیریت امنیتی قرار گرفته اند که تا کنون بیشترین برخورد ها با فعالان سیاسی ، مدنی و حقوق بشری در آنها روی داده است.
این مقام نظامی در وزارت کشور چند روز پیش نیز در سی مرداد به سخنان اخیر آیت الله خامنه ای که گفته بود “اولین تهدید دشمن ، عملیات روانی است” ، خبر داده بود که “دشمن بر علیه ایران درصدد انجام عملیات روانی است. در حال حاضر ، آمریکا ۵هزار کارشناس برای عملیات روانی علیه ایران به کار گرفته است.“
زیر دریایی و جابجایی ها
اما همزمان با اتهام زنی معاون وزیر کشور دو اتفاق دیگر در ایران در عرصه نظامی افتاده است. از یک سو در ادامه اظهار نظر مقامات نظامی ایران که تهدید کرده بودند در صورت “هر حمله ای” ، تنگه هرمز را “مسدود” می کنند ، دیروز وزیر دفاع ایران خبر از راه اندازی خط تولید زیر دریایی “برای حفظ امنیت تنگه هرمز” داد و در سوی دیگر آیت الله خامنه ای سه تن از فرماندهان ارتش را جابجا کرد.
در روز گذشته مصطفی نجار، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد که این کشور خط تولید زیر دریایی نیمه سنگین راه اندازی کرده است تا قادر به حفظ امنیت در تنگه هرمز باشد.وی گفت:“جمهوری اسلامی ایران امروز با حضور قدرتمندانه در خلیج فارس و دریای عمان بزرگترین حافظ و پاسدار صلح و امنیت در این منطقه استراتژیک است.”
وزیر دفاع بزرگترین خطر برای امنیت خلیج فارس به ویژه تنگه هرمز را نیروهای فرامنطقهای دانست و یادآور شد: ”وزارت دفاع و نیروهای مسلح، مقتدر و با انگیزه جمهوری اسلامی ایران با تولید قدرت بازدارنده و با اقتدار کامل حافظ امنیت آبراه استراتژیک تنگه هرمز بوده و امنیت این آبراه حیاتی را برای خود و همه کشورهای منطقه حائز اهمیت میداند.”
اداره تبلیغات وزارت دفاع هم در مورد این زیردریایی ها گفته است:“زیر دریایی قائم در کلاس نیمه سنگین، قابلیت حمل و پرتاب انواع اژدر، موشک های زیر سطحی و جابجایی نیروهای عملیات ویژه را داراست.“
از سوی دیگر ، به خبرگزاری فارس، رهبر جمهوری اسلامی با صدور احکامی، سه فرمانده ارتش ایران را در پست های خود جابجا کرد. وی در حکمی، سرتیپ سید عبدالرحیم موسوی را به سمت جانشین فرمانده کل ارتش منصوب کرده است. این سمت پیشتر بر عهده سرتیپ قرائی آشتیانی بود.
همچنین فرماندهی نیروی زمینی ارتش نیز به سرتیپ احمد رضا پوردستان سپرده شده است و سرتیپ محمد حسین دادرس که پیشتر این سمت را به عهده داشت به عنوان معاون هماهنگ کننده فرمانده کل ارتش ایران منصوب شد.